Thursday 25 August 2011

Sokat, de keveset



Előző bejegyzésem tekintetében demonstrálom, miről is beszélek. Tegnapi ebédemet írom ide, brutális mennyiségű eledel, potom 357 kalóriából. Ha öt ilyen tányért megeszünk, akkor is a kétezres kalóriahatár alatt maradunk, ami az átlagos napi szükséglet.



Lássuk tehát. Az elkészítés módja a szokásos volt, csirkemell filé csíkok hozzáadott zsír nélkül serpenyőben megsütve, utolsó 10 percben nyakon öntve kis mustárral, amúgy csak sózva, borsozva. A sárgarépákat meghámoztam, végeit levágtam, és párolóedényben kb. 40 percig pároltam, gőzben. Csak sót adtam hozzá, nem sokat. A salátához egy nagyobb paradicsom felét felvágtam, és a jégsalátát, valamint az uborkát egész apróra szeleteltem, így kevertem össze őket.





20 dk csirkemell 220
30 dk sárgarépa 105
fél paradicsom 11
10 dk uborka 11
5 dk jégsaláta 10






össz:

357








Miért ilyen alacsony a kalória érték? Írok ide néhány olyan dolgot, amit sokan simán hozzáadnának ehhez az ételhez, de akkor már egyáltalán nem lenne ugyanaz. Lássuk.



  • a húst kevés olajon pirítjuk le. Mondjuk két evőkanál, hozzávetőlegesen 8-10 gramm. (90 kal)
  • A salátához kevés, mondjuk 8 dekányi könnyű sajtot (feta vagy mozzarella) darabolok (230 kal)
  • Asárgarépát kicsi vajon pároljuk le, így sokkal finomabb. Nem kell sok, elég 2 deka (150 kal)
Láthatjuk, hogy ha "ízletesebben" készítjük el ezt a fogást, kicsit gazdagabban, akkor kapásból 470 kalóriával növeljük az eredeti tápértéket, azaz összesen 827 kalóriás ételt csináltunk a 357 kalóriásból. Ez több, mint a duplája. Pedig így is csirkemellet eszünk párolt zöldséggel és salátával, tehát könnyű ételt, nem mondjuk sertéscsülköt nokedlivel. Továbbá növényi olajat használtunk a csirkéhez, nem zsírt, és a leglájtosabb sajtot tettük a salátánkhoz, nem mondjuk füstölt parenyicát vagy bacont (ne gondolja senki, hogy viccelek, Angliai Mcdonald's-ben a berendelt cézár grill salátámban ott figyelt a sült bacon:-o).



Konklúzióm: láthatjuk, mennyire érdemes odafigyelni az apró részletekre. Én csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy ne sajnálja az időt a számolgatásra, a kikalkulálásra, mert bizony sok minden múlik a részleteken.

1 comment:

Anonymous said...

egy evokanal olaj 15 ml 120 kaloria mondjuk en teaskanallal hasznalok itt eleg jo meroeszkozok vannak es az csak a harmada 40 kaloria..a sargarepaban olajban oldodo vitaminok vannak ha csak egy brososzemnyi vajat vagy olajat ad hozza valaki es kozpes hofokon kicsit ugy forgatja akkor kioldodnak belole a szamunkra fontos vitaminok es felhasznalhatova valnak, aztan mar fel lehet onteni vizzel vagy parolo edenybe tenni