Thursday, 25 August 2011

Sokat, de kevesetElőző bejegyzésem tekintetében demonstrálom, miről is beszélek. Tegnapi ebédemet írom ide, brutális mennyiségű eledel, potom 357 kalóriából. Ha öt ilyen tányért megeszünk, akkor is a kétezres kalóriahatár alatt maradunk, ami az átlagos napi szükséglet.Lássuk tehát. Az elkészítés módja a szokásos volt, csirkemell filé csíkok hozzáadott zsír nélkül serpenyőben megsütve, utolsó 10 percben nyakon öntve kis mustárral, amúgy csak sózva, borsozva. A sárgarépákat meghámoztam, végeit levágtam, és párolóedényben kb. 40 percig pároltam, gőzben. Csak sót adtam hozzá, nem sokat. A salátához egy nagyobb paradicsom felét felvágtam, és a jégsalátát, valamint az uborkát egész apróra szeleteltem, így kevertem össze őket.

20 dk csirkemell 220
30 dk sárgarépa 105
fél paradicsom 11
10 dk uborka 11
5 dk jégsaláta 10


össz:

357
Miért ilyen alacsony a kalória érték? Írok ide néhány olyan dolgot, amit sokan simán hozzáadnának ehhez az ételhez, de akkor már egyáltalán nem lenne ugyanaz. Lássuk.  • a húst kevés olajon pirítjuk le. Mondjuk két evőkanál, hozzávetőlegesen 8-10 gramm. (90 kal)
  • A salátához kevés, mondjuk 8 dekányi könnyű sajtot (feta vagy mozzarella) darabolok (230 kal)
  • Asárgarépát kicsi vajon pároljuk le, így sokkal finomabb. Nem kell sok, elég 2 deka (150 kal)
Láthatjuk, hogy ha "ízletesebben" készítjük el ezt a fogást, kicsit gazdagabban, akkor kapásból 470 kalóriával növeljük az eredeti tápértéket, azaz összesen 827 kalóriás ételt csináltunk a 357 kalóriásból. Ez több, mint a duplája. Pedig így is csirkemellet eszünk párolt zöldséggel és salátával, tehát könnyű ételt, nem mondjuk sertéscsülköt nokedlivel. Továbbá növényi olajat használtunk a csirkéhez, nem zsírt, és a leglájtosabb sajtot tettük a salátánkhoz, nem mondjuk füstölt parenyicát vagy bacont (ne gondolja senki, hogy viccelek, Angliai Mcdonald's-ben a berendelt cézár grill salátámban ott figyelt a sült bacon:-o).Konklúzióm: láthatjuk, mennyire érdemes odafigyelni az apró részletekre. Én csak bátorítani tudok mindenkit arra, hogy ne sajnálja az időt a számolgatásra, a kikalkulálásra, mert bizony sok minden múlik a részleteken.

1 comment:

  1. egy evokanal olaj 15 ml 120 kaloria mondjuk en teaskanallal hasznalok itt eleg jo meroeszkozok vannak es az csak a harmada 40 kaloria..a sargarepaban olajban oldodo vitaminok vannak ha csak egy brososzemnyi vajat vagy olajat ad hozza valaki es kozpes hofokon kicsit ugy forgatja akkor kioldodnak belole a szamunkra fontos vitaminok es felhasznalhatova valnak, aztan mar fel lehet onteni vizzel vagy parolo edenybe tenni

    ReplyDelete