Thursday 18 August 2011

pénz

Sok helyen olvasni a diéta/fogyás anyagi vetületeiről. Azt hiszem a legtöbbször hallott/olvasott dolog az, hogy nem pénz kérdés. Valóban nem az?



Lendüljünk túl a dolog lelki részén. Jelesül, hogy ha pénz alatt értem az egzisztenciát, a nyugodt életet, a perspektívikus jövőt....akkor nyilván ezek nem megléte nem kifejezetten segíti az embert, hogy a saját bmi-jével foglalkozzon. Erről már írtam itt. Szóval lendüljünk túl ezen, és nézzük meg, maga a "light" étrend kevesebbe kerül-e, mint a normál?



Azt gondolom, hogy nem. Legalábbis itt mifelénk mindenképpen. Lassan épp három éve élünk itt, és az első perctől kezdve (régi beidegződés) pontos könyvelést vezetek az anyagi mozgásokról, így bizton állíthatom, hogy az egészségesebb vagy kevésbé hizlaló ételek többe kerülnek, mint a kevésbé azok.



Nagyon nehéz átfogó és érdemi összehasonlítást végezni, sőt, szerintem nem is lehetséges. Itt biztosan nem. Viszont ha veszek egy olyan terméket, amit én gyakran fogyasztok, és létezik diétás és normál változata, azt össze tudom hasonlítani. A diétás zsír- és cukormentes, a normál az normál. Túrókrémről beszélek, az alján lévő gyümölcsréteggel, ami zselé, vagy lekvárszerű formában helyezkedik el. Hevenyészett számításaim szerint ezen termékekből ha egy felnőtt ember napi szükségletét kellene fedeznem kalóriában (2000), akkor a normál verzióra 5 eurót költenék, a diétásra viszont 24-et.



Tehát ötször többe kerül nekem, ha gyümölcsös túrókrémmel óhajtom a napi kalóriaszükségletemet fedezni.



Mindemellett természetesen a csökkentett kalóriatartalmú kenyér, sajt, stb. is drágábbak, mint a kalóriadúsabb társai, végül is ez érthető, hiszen fizessen a kedves vásárló, ha akar valamit. Nyilván. Olcsóbb negyvencentért a fél kiló csokis kekszből jóllakni, mint ugyanennyit eperből venni, hat euróért.



Namost az egy jó kérdés, hogy vajon egyénileg ki hogy viszonyul a pénzhez. Egy viszont számomra biztos: az egészséges életmód a mi saját környezetünkben mindenképpen többe kerül.


No comments: