Friday 11 November 2016

Az élet nem helikopter...., de azért lazítani néha ér.

Mikor még marketing vonalon léteztem, gyakran hangoztatott hasonlat volt, hogy az üzlet olyan, mint a repülőgép: vagy megy előre gyorsan, vagy lezuhan. Egy helyben stagnálni nem tud. Mert az élet nem egy helikopter.
Hát valahogy én is így vagyok a súlyommal....azt hiszem, hogy nagyon hasonló legalábbis a helyzet. Vagy fogyok, vagy hízok, de a súly egy szinten tartása elég kivitelezhetetlennek tűnik. Na jó, nem az....úgy fogalmazok inkább, hogy nehezen kivitelezhető. Szóval csak úgy megérzésekre hagyatkozva....odafigyelve....okosan...mértékkel... (ugye ismerős kifejezések?)...nem megy. 

Jó hír viszont, hogy tudatosan működik a dolog. Megtervezve, kiszámolva, elszámolva. Az ember összead, kivon, kalkulál....és a számokban én még nem csalódtam. Van persze, hogy egy-egy rövid időszakon belül logikátlannak tűnik a folyamat (mondjuk egy 1400 kalóriás nap után 1,5 kilóval többet mutat a mérleg, mint előző nap :D)...de hosszú távon igenis ott van az eredmény a számok mögött.

Mindez persze vonja maga után a következtetést, hogy akkor sosem lehet lazítani, mindig észnél kell lenni, meg számolni, meg tervezni? Úristen, ez mennyire megterhelő! Na ja, de ha belegondolunk, akkor mi más az egész élet? Csupa ilyesmi: az ember tervez...családot, munkát, költséget, nyaralást, hitelt, mittudomén. Majd kalkulál, mit, mikor, hogyan, merre, meddig....mért pont az evés lenne kivétel? Ha lecserélem a kocsit, vagy lakást szeretnék vásárolni, vagy bankhitelért folyamodok....de akkor is, ha jön a karácsony, vagy a gyerek szülinapja, a logisztika mindig kell. Végig gondolni, hogy ja, akkor mit is kell, meg mikor, meg mennyit. Meg honnan hová. Tehát ha így vesszük, akkor totál jogos, hogy az étrend sem lehet ez alól kivétel.

Nem hiszem, hogy sokan élnek úgy sikeresen, hogy nem tudják (legalább nagyjából), hogy mennyi pénz van X bankszámlán, vagy a tárcában. Ahogy nyaralni sem úgy indul el egy család, hogy nincs képben az ember, meddig nyújtózkodhat. Vagy tudom, hogy meddig elég a kerozin a tartályban, és időben kell új adagot rendelnem, ha nem akarok fázni. Vagy mikor kell tankolnom az autóba például....És sorolhatnám sokáig. Az ember élete végülis abból áll, hogy tervez, és számol. Nincs ebben semmi extra, ha ebből a szemszögből nézem.

Aztán lehet még máshogy is meglátni ebben a szépet: jelesül hogy amikor olyan alkalom van, ami kivétel, akkor az is emelni tudja az esemény fényét, hogy akkor aznap, azon a héten, stb...nem kell számolni, nem kell tervezni. Attól is jobb lesz az a nap.

Néha ilyen lazítós napokra is szükség van, ahogy Hofi annak idején meg is énekelte. Egyébként volt most a napokban ebben nekem is részem, mert hármasban a feleségemmel és a legkisebb gyerekemmel csináltunk egy "city break"-et, és el- villámlátogattunk Osloba. Csak két napot töltöttünk ott, de persze a diéta fel volt függesztve, tehát simán beültünk egy kávéra-sütire a kávézóba, vagy simán bepizzáztunk a tévé előtt, vagy simán megettünk ketten Benivel egy bödön isteni pekándiós-mogyoróvajas-juharszirupos fagyit az Osloi kikötőben....

Oslo egyébként fantasztikus hely, és van idevágó vonzata is: elképesztő, hogy mennyit mozognak az emberek. Mindenki fut, biciklizik, rollerezik, kortól függetlenül. A fiatalok is kisportoltak, túlsúlyos embert alig látni. Sokszor láttam 40-es palikat öltönyben, válltáskával rollerezni át a városon. Nagyon zöld város. Átlag minden második autó elektromos volt.
És szemben például Írországgal, konkrétan nem lehet olyan joghurtféléket kapni, amiben csoki, drazsé, vagy bármi cukros bigyó van. Müzlis, gyümölcsös, és ennyi. Bezzeg itt a pezsgőkrémtrüffelgolyóstól kezdve az aftereightcsokison át az emendemszesig mindenféle van. Ott kifejezetten alacsony százalékban vannak jelen az egészségtelen élelmiszerek az üzletekben. Nyilván ez azért összefüggésben van azzal is, hogy milyen kevés a túlsúlyos...szóval szuper élmény volt.


Meggyőződésem, hogy szükségesek az "off"-os napok, amikor az ember kicsit elengedheti magát. Mert sosem az számít, hogy azon a pár különleges napon mit eszünk, hanem hogy a köztes napokon mi újság van.

No comments: