Thursday 20 October 2016

Csodakókusz és tsai, avagy vissza az alapokhoz

Ismétlés a tudás anyja, Vagy máshogy fogalmazva, a hülyeség örök. Nem tetszik, hogy egyre több a kéretlen reklám az oly sokak által használt közösségi oldalon. Öt másodpercenként látok egy diétás sütemény receptet, és lelkendező sorokat arról, hogy milyen szuper az adott torta, mert nyugodt szívvel ehető, bűntudat nélkül annak, aki fogyózik.

Dühítő, mert amúgy sem könnyű azoknak, akik fogyni szeretnének. Nem könnyű eligazodni a sok igazság között. Mennyivel könnyebb néha elhinni azt, ami evésre csábít! Pedig szerintem olyan torta nincs, amitől fogyni lehet. Óriási csúsztatás, hogy az 'egészséges', a 'diétás', és a 'fogyókúrás' jelzőket összemossák. Már sokszor pörögtem e téma körül, de mint említettem, az ismétlésből sosem elég, 

Tulajdonképpen mindenféle étel beilleszthető a fogyókúrába. Ha csak egy falatot eszünk belőle...de ugye akkor meg minek? A nagy kérdés itt az, hogy egy adott fogyókúrát hogyan él meg az ember? Hogy mennyire szenvedi meg, mennyire kell éheznie a kúra alatt? Régebben pont a csokiról írtam, hogy két tábla finom csokival is lehet fogyni, ha semmi mást nem eszik valaki egy nap, mert az csak max 1200 kalória. Ha valóban semmi mást nem eszik, tuti fogyni fog. De közben mi történik? Az alatt a három perc alatt, amíg eszi a csokit, nem szenved. Aztán pedig a maradék 15 óra 57 percben egy poklot él át. Azért, mert a bevitt kalóriát alapvetően egészségtelen cukor és kitudja milyen zsírok hordozzák, amik a szervezet számára nem tartalmaznak igazi értéket. Tehát a sok cukros "junk"-ot a test villámgyorsan feldolgozza (nagy része megy a tartalékba, mert egyszerre nem kell ennyi cukor), majd jelzi az igényét a szükséges rostokra, vitaminokra, jó zsírokra, fehérjékre, jó szénhidrátokra....vagyis ÉHES lesz a delikvens, mert amit megevett, az nem jó étel volt.

Ezzel szemben ha jó ételből fogyasztana mondjuk 1200 kalóriányit, akkor egyrészt mennyiségileg lényegesen többet vinne be a testébe (mondjuk alma, főtt zöldségek, hús, túró...), amitől sokkal nagyobb mértékben érezhetné magát jóllakottnak, másrészt olyat adna a testnek, amire szüksége van, így az nem sikítozna az újabb adagokért, mint a csoki esetében.

Persze tudom én, hogy az emberek felnőttek, és nem hülyék, és tudják, hogy a reklámok nem úúúgy értik, stb...de mindettől függetlenül engem azért baromira zavar a felelőtlen propaganda, amit látok.
Sütemény, torta, csokoládé, kenyér....ezek nem illeszthetők be semmilyen szinten egy fogyókúrába. Tökmindegy, hogy gluténmentes, cukormentes, tönkölybúzás vagy rozsos....ezek a típusú ételek nem szolgálják sehogy sem a fogyást. Nagyszerű alapanyag a kókusz, a dió, a mogyoró, a 85%-os étcsokoládé....de nem a fogyáshoz jók. Tény, hogy a rozs egészségesebb, mint a búza, a fekete csoki egészségesebb, mint a tejcsoki, akókuszzsír jobb mint az étolaj, vagy depláne mint a margarin....de azért nem árt észben tartani a számokat is....

No comments: