Thursday 15 December 2016

Jönnek az ünnepek...



Közeleg a karácsony, persze hogy terítékre kerül a szaloncukor....nyilván ha már, akkor egészséges formában, cukor nélkül. Az igazi persze úgy lenne, ha zsír- és cukornélkül lehetne valamit csinálni, de azt gondolom, ha meg is lehet csinálni, az már nem szaloncukor lenne, hanem valami műanyag kaja....mert elvileg agar agarból, vízből, édesítőszerből, és aromából gyakorlatilag nulla kalóriás zselés szaloncukrot lehetne csinálni, ami inkább lenne csak simán zselé....

De ne merüljünk el ebben túlságosan, pláne, hogy egyszer van egy évben Karácsony, és maximum három napig tart, tehát ha minden normál hétköznapon az ember tartja a diétát, akkor mikor ne engedje el magát, ha nem ilyenkor. És ha így van, akkor bőven elég, ha "csak" cukormentes az az édesség...az is jobb, mint a sok cukros ártós bigyó.

Alkottam narancsos zseléset, "belvárosi" zselatinból....édesítővel. Aztán ki akartam próbálni a nemrég beszerzett agar agart is (Kari talált nekem valami eldugott Diblini kínaiüzletben :))...úgyhogy ebből is készítettem fahéjas-szilvásat (Zoli barátom inspirált), és az általam már sokszor, sokféleképpen fogyasztott, "mákusz"nak elkeresztelt cuccból is (aminek az alapja a kókuszvaj....ezt a húszdekás tömböt kell megolvasztani mikróban, csapni hozzá annyi darált eritritet, amennyi öreganyám kávédarálójába belefér, és akkor mehet bele vagy az őrölt mák, vagy a dió....ízesíteni a mákot citrommal, a diót naranccsal szoktam...és kicsit behűtve, majd szobahőmérsékleten fogyasztva nagyon finom....), csak most behúztam csokival.

Jók lettek, érdekesek, mások, mint a megszokott. Emlékszem az első években még rendeltünk Mo.-ról mindenféle finomat...volt a Milkától még feketeerdei ízesítésű is...meg gesztenyés, meg vajkaramellás.....aztán leszoktunk róla, mert irreálisan bonyolult és drága volt a beszerzése, meg amúgy is igen bőségesen van ilyenkor édesség minden háztartásban.
Mese nincs, 9 nap múlva Karácsony....közeledik megint egy évnek a vége...

No comments: