Wednesday 21 December 2016

Kalóriák és kalóriák

Biztos nem csak én agyaltam rajta sokat, hanem más is, hogy bár számoljuk a kalóriát, amikor a napi étkezésünket tervezzük, de biztosan nem mindegy a szervezetünknek, hogy azt a kalóriamennyiséget miből visszük be. Csokiból is bevihetem, meg gyümölcsből is, meg pl. sajtból is. Ma ebédre egy fél barna zsömlét ettem, két szelet ementáli sajttal. Az ementáli sajtnak szelete 120 kalória, ami azt jelenti, hogy négy szelet közel annyi kalóriát hordoz, mint egy tábla csoki. De nyilván van különbség a sajt és a csokoládé között. Az egyik egy természetesen előállított, kalciumban, ásványi anyagokban, vitaminokban gazdag tejtermék, szénhidrát nélkül, a másik meg cukros, millió adalékkal dúsított, jó esetben transzzsírt tartalmazó feldolgozott termék, ami lesokkolja a hasnyálmirigyünket. Nem lehet egyenértékű.

Vagy ha fogyás-hízás szempontból nézem, akkor mégiscsak egyenértékű...? Látok itt némi ki nem bogozott csomót....annak is nekifutottam már, hogy egyáltalán ki a fene mondta, hogy mennyi kalóriára van szüksége egy embernek? Ki volt az, és mi alapján döntötte el, hogy pontosan mekkora mennyiségekre van szükségünk? Akkor kiderítettem, hogy ezt pusztán az amerikai emberek fogyasztási szokásaiból határozták meg, emlékszem, ki is akadtam rajta rendesen. De akkor ennek ismeretében ki merem jelenteni, hogy többféle mércére volna szükség. Mondjuk mindegy milyen kalóriából napi kétezer, természetes anyagokból napi háromezer, egészséges és értékes anyagokból meg mondjuk napi négy....? káosz lenne, tudom....mert ki mit értene a természetes meg az értékes anyagokon? 

Természetes lehetne mondjuk a feldolgozatlan, önállóan előforduló alapanyag. Gyümölcs, zöldség, hús, tojás, és az ezekből készült, mesterséges adaléktól mentes étel...a természetes módon készült sajtok, a facsart gyümölcslevek, a húskészítmények....az értékes lehetne mindeaz, amiben a szervezet számára fontos vitaminok, antioxidánsok, enzimek, rostok, stb. vannak, a gonosz meg lenne az, amiben van finomított cukor, liszt, ipari alkotóelemek, glutamát, transzzsír, meg a többi csúnyaság....

Nem tudom, de jó lenne, ha lenne valami támpont ezügyben, mert így elég logikátlannak tűnik, hogy a kalória az kalória, és slussz.

No comments: