Tuesday 6 December 2016

Perfekcionizmus - jó vagy rossz?

Mi sem természetesebb, hogy törekszünk a minél jobb eredményre, hiszen ettől jut előbbre a világ, ettől érjük el a célunkat, ettől leszünk sikeresek. Vagy mégsem? Lehet-e rossz az, ha valaki túlzottan a tökéletes felé hajt? A szándék nyilván nemes, de vajon mi történik, ha nem ismerünk kompromisszumot, és túl magasra tesszük a lécet?

Egyrészt ott látok egy elcsúszási lehetőséget, hogy ha nem ugorjuk meg a lécet, akkor feladjuk, kudarcnak éljük meg, és nincs tovább. Vagy van tovább, de megtört lelkesedéssel, és ahányszor szembejön egy kis kudarc, mindig tovább csoffad a lelkesedés, míg végül elenyészik a semmibe. A másik verzió, hogy megugorjuk a lécet, és abban a pillanatban már egy másik, magasabb léc felé megyünk, és átesünk a ló túlsó oldalára, ami vagy egy óriási kudarcba fullad, vagy megszállottá tehet minket.
Mennyi lehetőség a negatív kimenetelre...egy egyértelműen pozitívnak tűnő törekvésből!

Ezért vallom én, hogy a folyamatos kontroll, az önvizsgálat, a boncolgatás azok, amik segíthetnek megmaradni a sokat emlegetett arany középúton. A számolás, a tervezés, az elemzés, és persze a dokumentálás. Nem mindenki született zseninek, hogy pontosan, ösztönből tudja, merrefelé vezet a helyes út. Általában a legtöbbünknek ez komoly munka, amit magunknak kell elvégezni.

Persze segíthet benne sokminden, de más nem végezheti el, ez biztosan alapszabály. Megúszni nem lehet. Íme néhány jel, hogy mikor jársz perfekcionista vizeken:

  1. Ha valahol hibát látsz, tarthatatlan törekvést érzel rá, hogy korrigáld, függetlenül attól, mennyi közöd van hozzá.
  2. Nagyon pontos elképzelésed van arról, melyik munkát kinek, hogyan kéne elvégezni.
  3. Mindent vagy semmit alapon tekintesz a legtöbb dologra. 
  4. A végső eredménynek rendelsz alá mindent, ami addig vezet. Az eszköz, a módszer, a részletek nem fontosak. Csak a végeredmény
  5. Túl kemény vagy magadhoz. Hajlamos vagy akár büntetni is magad, ha úgy érzed, kudarcot vallottál az adott dologban.
  6. A lécet olyan magasra rakod, amit gyakorlatilag szinte lehetetlen megugrani.
  7. A siker nem elég. Nem elégszel meg egy pillanatra sem, nem dőlsz hátra, nem tudod élvezni a siker ízét, mert rohansz tovább a következő feladat felé.
  8. Habozol valamit megtenni a megfelelő pillanatban, mert mindig vársz egy tökéletesebb alkalomra.
  9. Ott is hibát látsz, ahol senki más nem.
  10. Ahhoz, hogy a célod elérd, semmi sem számít. Ha kell nem alszol, ha kell, megfosztod magad, sőt másokat is mindentől, a teljesítés sikeressége érdekében.

No comments: