Wednesday, 7 September 2011

Mennyi az annyi

Azt olvasni a neten, hogy egy ember életben maradásához kiszámolható az a kalóriamennyiség, amire szükség van. Magasság, testsúly, életkor. Namost adott ez az érték, amihez még hozzá kell számolni azt a mozgást, amit az életben maradáson túl csinálunk....fekszik, ül, áll, dolgozik, rohangászik a konyhában felalá, autót vezet, lecipeli a gitárerősítőt az emeletről, amit már megint fent hagyott magánál a szobájában a kölyök....majd megint felrohan az emeletre mert a capo is ott van...ilyesmi. Na és akkor kijön egy érték, ami kalóriamennyiséggel emberünk szinten tudja magát tartani.

Elméletileg.

Megnéztem, nekem ez 2200 kalória. Harminckilenc évesen, száznyolcvanöt centi magasan és nyolcvannégy kilósan, semmilyen fizikai munkát nem végezve állítólag itt körül volna ez az érték. Az tiszta sor, hogyha eleddig átlagosan naponta 984 kalóriát fogyasztottam (februártól szeptemberig mérve) akkor fogytam. A kérdés az, vajon tényleg hinni lehet-e a számoknak. Úgy értem, van, hogy az ezer kalória fogyasztása során napokon keresztül nem fogyok egy dekát sem, ad absurdum hízok valamennyit. Persze, világos, hagyni kell kifutni, nem lehet pár napból kiindulni. De.

Azt is olvasni a neten, hogy aki kövér volt egyszer, annak a zsírsejtjei nagyobb számban vannak a testében, mint aki nem. És azok, akiknek több zsírsejtje van, azok máshogy reagálnak, hiszen sokkal több sejtecske vár a zsírra, hogy előre megfontolt szándékkal, aljas indokból, és csoportosan elkövetve elraktározza azt. Ha így van, akkor ugyanolyan étrend mellett máshogy fog alakulni egy ex kövér és egy normál ember súlya. tehát ebből kiindulva nem lehet mindenkire egyformán alkalmazni a formulát.

Ha ez így van, akkor afféle oldalra esett pionírként magamnak kell ösvényt vágnom a saját testem működésének erdejében, hogy kitaláljam, mennyi az annyi. Na jó, végül is, miért várnám el, hogy mások mondják meg, nekem mi köll. Logikus.

Tehát akkor innentől datálódik a kísérletezgetés időszaka. A jó hír, hogy akkor a számolgatással egyelőre nem kell felhagynom :) Úgyhogy tetszeleghetek még egy darabig az elvetemült orthorex őrült szerepében :)

No comments:

Post a Comment