Milyen az ember...naná, hogy nekiáll kísérletezni, hiszen ha van valami, ami jó, akkor miért ne lehetne házilag is elkészíteni? Akkor legalább pontosan tudom, mi van benne. Ennek a gondolatnak a mentén találtam ki, hogy epres túrókrémet fogok gyártani. Merthogy egyébként szeretem a boltban kapható, persze diétás verzióját.
Legott neki is álltam, beszereztem hozzá a csökkentett zsírtartalmú lengyel túrót, (amit már régóta megtanultunk, hogy twáróg :D), illetve a friss harmatos epret. A túróból 12,5 dekát álltam neki kikeverni, egy teáskanál édesítőszerrel, vanília aromával, és reszelt citrom héjával. Nagy mutatvány volt, talán ha 7-8 deka maradt hasznos tömegnek, ugyanis -én okos- botmixerrel gondoltam a kikavarást, amiből aztán az kerekedett ki, hogy tiszta túró volt az egész konyha, én meg vakargattam le a mixer fejéről és -ből a túrót:) Nagyjából egy másodperc üzem után az összes túró eltűnt a keverőedényből. Három felé osztódott: A keverőedény falára, a botmixer keverőfejének a külső műanyag burkolatára, valamint a keverőpenge mögé beállt, mint Berger a seregbe.... én meg néztem mint a légy, hogy de hol a túró, amit ki kéne kavarni....:D
Az epret megmostam, megpucoltam, félbevágtam, és feldobtam egy edényben, szintén egy teáskanál édesítőszerrel ízesítve, és kicsi vizet is tettem, katalizátor gyanánt. Az eper miután megpuhult és elfőtte a vizét, pont megfelelő állagú lett, az került hát a pohár aljába, és a tetjére "halmoztam" a közben nevetségesen kevésre sikerült túrókrémet. Pár óra hűtés után fogyasztottam el, kis kóstolót hagyva belőle Verbénának, mert kíváncsi voltam a véleményére.
A következő konklúzókat vontam le:
Legott neki is álltam, beszereztem hozzá a csökkentett zsírtartalmú lengyel túrót, (amit már régóta megtanultunk, hogy twáróg :D), illetve a friss harmatos epret. A túróból 12,5 dekát álltam neki kikeverni, egy teáskanál édesítőszerrel, vanília aromával, és reszelt citrom héjával. Nagy mutatvány volt, talán ha 7-8 deka maradt hasznos tömegnek, ugyanis -én okos- botmixerrel gondoltam a kikavarást, amiből aztán az kerekedett ki, hogy tiszta túró volt az egész konyha, én meg vakargattam le a mixer fejéről és -ből a túrót:) Nagyjából egy másodperc üzem után az összes túró eltűnt a keverőedényből. Három felé osztódott: A keverőedény falára, a botmixer keverőfejének a külső műanyag burkolatára, valamint a keverőpenge mögé beállt, mint Berger a seregbe.... én meg néztem mint a légy, hogy de hol a túró, amit ki kéne kavarni....:D
Az epret megmostam, megpucoltam, félbevágtam, és feldobtam egy edényben, szintén egy teáskanál édesítőszerrel ízesítve, és kicsi vizet is tettem, katalizátor gyanánt. Az eper miután megpuhult és elfőtte a vizét, pont megfelelő állagú lett, az került hát a pohár aljába, és a tetjére "halmoztam" a közben nevetségesen kevésre sikerült túrókrémet. Pár óra hűtés után fogyasztottam el, kis kóstolót hagyva belőle Verbénának, mert kíváncsi voltam a véleményére.
A következő konklúzókat vontam le:
- Ami általam ízletesnek gondolt desszert lett, arra Verbéna kábé olyan arccal nézett, mintha ecetet nyalogatott volna, nem pedig valami édességet...tehát anagymértékben lecsökkentett cukorfogyasztás tényleg befolyásolja az ízlelést...
- Az elkészült mennyiség bekerülési költsége nagyjából ötszöröse a bolti verziónak...pedig az sem olcsó...
- A tápértékekben egyedül a fehérjevonalon van pozitívum, minden egyéb összetevőben relatíve rosszabb lett a házi verzió
- El kell ismernem, hogy bár nekem tényleg ízlett, de a bolti lényegesebben finomabb.
2 comments:
Nagyon finomnak tünik így a kép alapján. (de rég láttam a Hairt)
Tényleg jól néz ki ez a gyümölcskrém...vagy túrókrém!
Nekem az ízérzésem a sóra lett érzékeny, a normál étel sósnak tűnik, amit nem én főzök, amit én főzök a családnak, azt ők érzik nagyon sótlannak.
Én is a Bergeren kuncogtam :)
Post a Comment