Wednesday 14 September 2011

Fából vaskarika

Ez az anyagcsere beindítás nem egyszerű dolog. Sajnos a nap csak 24 órából áll, és azember nem tud szétszakadni...pedig a gyerekneveléstől kezdve a tudatos táplálkozáson keresztül a pénzcsináláson át a szeretkezésig hosszú a sor, amit lehetne, kellene, jó lenne kizárólagosan a nap 24 órájában véghez vinni.

De sajnos a 24 órába bele kell szuszakolni mindent, ami fontos. Szóval rengeteg információ van a neten, de az általam oly sokszor hangoztatott hasonlattal élve az egész olyan, mint egy nagy szeméttelep...nagyon sok limlomot kell áttúrni, hogy az ember valami használhatót találjon. És egyre inkább úgy tűnik, hogy bár aprólékos munkával elkezdtem összeállítani egy speciális, egyedi étrendet, amiben sok fehérje, kevés szénhidrát és kevés kalória van, akkor sem lehet egyszerre szerelmeskedni is, meg szűznek is maradni.

Paradox a szitu. Mert a testet olyan ételekkel lehet munkára fogni (ez volna az anyagcsere serkentésének a lényege), amik nehezen emészthető ételek. Amiknek a lebontása, megemésztése munkát kíván. Mert akkor a test elkezd dolgozni vele, és bepörög az anyagcsere. Tehát az alacsony víztartalmú, nem homogén állagú, rostban, zsírban, és fehérjében gazdag ételekről beszélünk. Hoppá, csakhogy pont ezek az ételek azok, amiknek a kalóriaértékük is magas.

Adja magát a gondolom költői kérdés: akkor tehát nem léteznek alacsony kalóriatartalmú ételek, amik megdolgoztatják az emésztőrendszert? Harmadik napja nem eszem egy falat gyümölcsöt sem (elég fura), mindennap eszem ellenben tojást és halat vagy csirkét, és sajtot. Továbbá zöldségeket. Ez alatt a három nap alatt átlagosan 1300 kalóriát ettem, szénhidrátot pedig átlagosan 70 grammot. A három nap alatt a súlyom úgy változott, hogy 90 dekát híztam.

Erre mindössze kettő magyarázat lehet: vagy a lelassult anyagcserém miatt a szervezetem még nem vette észre, hogy több kalóriát hordok be, mint az elmúlt hetekben, és még mindig vész-raktár-üzemszerűen dologzik, vagy....vagy mégiscsak UFO vagyok :-/

Na persze három napból nem lehet messzemenő következtetéseket levonni. Több idő kell, tudom én. De most, ebben a szent pillanatban elég freak a helyzet.

2 comments:

zsike said...

3 x 1300 = 3900 kalória, 90 dkg hízáshoz kell min. 6300 kalória, és ebből lejön az alapnyagcseréhez szükséges, és az egyéb fizikai mozgáshoz szükséges kalóriamennyiség. Ez a 90 dkg inkább magyarázható azzal, hogy míg a gyümölcsöknek van némi vízhajtó hatása, és kevés sótartalma, így inkább vízvisszatartásból adódhatott a plusz.
Ezeket a bejegyzéseket már elég régen írtad, de én csak most olvasom, így bocs, ha nem nagyon aktuálisak,.:)

Alan said...

Jogos az észrevétel :) Azóta sem lett más a véleményem, az anyagcsere kérdés olyan téma, ami rendkívül összetett, és elég nehéz pontos betekintést nyerni a folyamatokba.