Monday 23 April 2012

Stratégia vagy diszkrét egoizmus?

Ha a hogyanokra gondolok, nem tudom megkerülni azt, hogy így vagy úgy, de mindenki menedzseli a saját életét. Ha sehogy, akkor is, az is egyfajta attitűd végülis...De ne a sehoggyal foglalkozzunk. Ki így, ki úgy, de általában valamilyen szinten mindenki szervezi az életét. Egy bizonyos rangsor szerint él. Vannak ugye fontos dolgok, de vannak nagyon fontos, és legfontosabb dolgok is.

A felelősségteljes ember nem felvállalhatóan egoista. Egoista lehet, de csak diszkréten. A felszín alatt. Ha píárosan nézem, akkor nem lehet önző sem, és egoista sem. Első helyen a gyerek, az asszony, munkahely, a főnök, a lakás, a kocsi, a telek,....kinél melyik és mennyire. Aztán valahol a sorban jön az ÉN. Ezzel nincs gondom, csakhogy a helyes életmód, az egészséges diéta trükkjei, eszközei és módszerei mind idő-, energia-, és pénzigényesek. Ezért szoktam hangoztatni, hogy igenis pénzkérdés is az egészséges(ebb) életmód. 

És ez is összeköthető a prioritással, mert ha ugye magamnak a prémium sonkát veszem, meg a valódi gyümölcsös joghurtot, meg a friss zöldséget és a teljes kiőrlésű, magos kenyeret, akkor nyilván csak úgy tudok tükörbe nézni, ha a családnak is ugyanolyan színvonalú termékeket biztosítok. Ez evidens. Máskülönben önző lennék. Ez élből megtöbbszörözi az anyagi oldalt. De az idő-energia oldal is szignifikáns, hiszen ha magamra fordítok, fordítani kell a többiekre is. 

Hosszú távon persze megvannak a hatásai, és komoly előnyökről van szó. Rövid távon azonban elég nehéz elkezdeni. Miről is beszélek? Néhány alap dolog ami a helyes életmódhoz közelebb visz:


  • finomított liszt helyett teljes kiőrlésű gabonából készült kenyerek
  • Sok friss gyümölcs, és zöldség használata
  • Cukor helyett Stevia, ha mindenképp kell valami...esetleg xillit
  • Margarin helyett vaj, ill. vaj helyett light krémsajtok
  • A legsoványabb, legkevesebb zsírt tartalmazó prémium sonkák
  • Light kemény sajtok
  • Vörös húsok helyett fehér húsok, elsősorban csirkemell használata
  • Több natúr halfilé fogyasztása
Fenti listában szereplő dolgok mindegyike többlet energiát, időt, pénzt, vagy mindhármat igényli tőlünk. És akkor még folytathatnám a sort az étrend tervezésével, dokumentálásával, és analizálásával töltött időre, hiszen az sincs ingyen depláne meg korlátlanul....

Összességében véve tehát én azt mondom, merjünk önzők lenni, és próbáljunk meg belátni a kanyarokba, amik az életünk útján jönnek szembe. udom, hogy ez nem lehetséges, hacsak nincs műholdszemünk. De némi logikával és következményelemzéssel nem nehéz kitalálni a távolabbi jövőt. Tudom, hogy sajnos nem mindenkinek áll a rendelkezésére mindazon dolgok összessége, hogy a helyes életmódot válassza. Ezzel nem tudok mit kezdeni, ez van. Azonban fontos látni, hogy ez a fajta önzés valójában negatív előjelű, hiszen a saját potenciálunk növelésével a szeretteink életét is jobbá tehetjük, és példamutatásunkkal húzzuk magunk után a jövő generációját is.

Stratégiára van tehát szükség. Összeszedett, hosszú távú elképzelésre, kigondolt kivitelzéssel, következményelemzéssel, változókkal, irányelvekkel, és többszintű gondolkodásmóddal. 

1 comment:

Lazac said...

Ó igen, a pénz hiánya megnehezíti a minőségibb életet. Az viszont előny, hogy ezekből a minőségibb kajákból, talán kevesebbet eszünk meg, már csak az ára miatt is. :):) Vagy valami ehhez hasonló :):):):)
Abban megint tökéletesen igazad van, hogyha magamnak megveszem, akkor az már hogyan veszi ki magát, hogy a többieknek szemét kaját adok továbbra is?
Sehogy, tehát el kell dönteni, hogy mi legyen az arany középút. Ez sokszor nem egyszerű, sőt nehéz. :):)