Sunday 1 January 2017

500



Többféle túlsúlyos ember van.Vannak azok, akik jelentős mértékű túlsúllyal rendelkeznek, és nekik SOS szükségük volna a gyors és eredményes fogyásra. Aztán vannak az általam csak "szalonkövér"-nek tituláltak, akiknek van túlysúlyuk, de a társadalom nem helyez akkora nyomást rájuk. Ha férfiakról beszélünk, akkor a társadalom által megbocsájtó-elnéző irányszavak a következők: egészséges sörhas, mackó-típus, emberes, tekintélyt parancsoló...ha nőkről beszélek, akkor általában a "szülés tönkretette a testét", vagy a "x gyerek után most mit tehetne" azok a mentségek, amik kifogásként felmenthetik az embert a lefogyás kényszere alól. Szerintem ez a legnagyobb halmaz, és itt van az az újabbnak mondható trend, ami nemcsak elfogadhatónak, hanem menőnek tartja a férfiaknál "Dad-body", azaz "apuka-alkat" megjelenést, ill. a nőknél a "fogadd el magad"," így vagy szép", és "az igazi nőn van mit fogni" kifejezésekkel lelkesíti a túlsúlyosakat.

Aztán vannak azok, akikről az átlagember nem mondaná meg, hogy túlsúlyosak, és igazából nem is azok, de minden vágyuk, hogy pl. 5 kilótól megszabaduljanak, ezért hajlamosak magukat egy kalap alá venni a fenti csoportok akármelyikével, és beállni a kövérek mögé/közé a sorba. A felsorolás végén még ott vannak, akik azt mondják magukról, hogy ugyan nincs súlyfeleslegük, de nem is szeretnének, ezért úgy étkeznek, edzenek rendszeresen, stb...hogy ez ne fordulhasson elő velük. Jelentős részük ha akarna sem tudna kövér lenni, és csak nagyon kicsi részük az, akik valóban az életmódjukkal gátolják meg az elhízást.

Szóval a kis kitérő után most a nagy mértékben elhízottakhoz írnék, tekintve, hogy én is ide tartoztam. Nekik azért nehéz elindulni ezen az úton, mert hogy úgy mondjam a lejtő legalján vannak, és elképesztő mennyiségű munka kell ahhoz, hogy egyáltalán valami apró jele legyen az eredményeknek.

Nekem másfél évig tartott a művelet....500 nap. Nagyon hosszú idő, és bizony több, mint 50 kiló fogyás után vették észre csak a környezetem, hogy változik valami a megjelenésemmel kapcsolatosan. Ezeknek az embereknek szerintem a sikeres kezdetekhez a következők mindenképpen kellenek:
  • Igazi, mélyről jövő, erős motiváció, ami nincs kapcsolatban külső tényezőkkel. Csak saját magammal, senki mással.
  • Apró léptek. Ha hirtelen túl magasra tesszük a lécet, akkor annyira reménytelennek tűnhet a siker, hogy könnyen eldobjuk és nem vállaljuk be.
  • Fanatizmus. Makacs, sokszor irreálisnak ható elszántság, hogy az adott kitűzött célt minden körülmények között telejsítsük. Minden körülmények között.
  • Hit. Ha nem hiszek magamban, akkor el is könyvelhetem a kudarcot nyugodtan. Ha fogódzót keresel, akkor nézz szét...itt vagyok példának okáért én magam, nálam láthatod, hogy egy egyszerű átlagember is képes rá minden segítség nélkül, szóval semmi okod nincs, hogy ne higgy magadban. És ha magadban hiszel, az látszik is rajtad, és mások is hisznek majd...egyre többen. És ez képes további erőt adni.
Talán ezek legfontosabb dolgok, ami nélkülözhetetlenek. Persze kell még mellé kitartás, erő, türelem, és még oldalakon át sorolhatnám, mi még. De ezek csak olyan szavak, kifejezések, amik szinonimái egymásnak. 

Ha úgy veszem, 500 nap nem is olyan sok. Szép kerek szám. Ahhoz viszont elég sok, hogyha ennyi időn át képes vagy nem szem elől téveszteni a célt, akkor jó eséllyel képes leszel a teljes életmódváltásra is.

No comments: