Saturday 7 January 2017

Miért kell a pihenőnap?

Mindig óvakodni akartam a különböző rexiáktól....ezek egyike az exorexia, ami azt jelenti, hogy valaki az edzés rabjává válik, napi szinten több órát edz, és mindent ennek rendel alá az életében. Hazdnék, ha azt mondanám, hogy sosem voltam a közelében ennek a dolognak. Volt, hogy napi négy órát tekertem a szobabiciklit. Az ember könnyen bele tud esni ebbe a csapdába, mert a kitartás, az elszántság, a vasakarat, a hajthatatlanság továbbvitele már maga az exorexia megtestesülése.

Nincs más hátra, mint tudatosan kell ez ellen (is) küzdeni. Megismerni, felismerni, és harcolni ellene. Nemcsak azért, mert egészségtelen, hanem azért is, mert visszájára fordulhat a dolog. Hogyan? Úgy, hogy pont az ellenkező hatást érjük el vele, mint amiért kialakulhatott.

A testünket nagy mértékben befolyásolják a különböző hormonok, amiknek a pontos működési mechanizmusát a legtöbb ember nyilván nem látja át, és nincs ideje/ lehetősége elmerülni a témában, hiszen ez egy külön tudomány....szóval állítólag az van, hogy létezik két hormon: a leptin és a ghrelin. A leptint a tesünk zsírsejtjei állítják elő, és az éhségérzet elfojtásáért felel.  A ghrelint a gyomor termeli, és az étvágyérzetet befolyásolja.A kevés alvás/pihenés csökkenti a leptin- és növeli a ghrelinszintet. Ennek eredményeként növekedni fog az étvágyunk. És ez persze visszafelé is igaz: a több alvás/pihenés csökkenti az étvágyat, és ezáltal elősegíti a fogyást.

Továbbá alvás alatt az agyalapi mirigy több növekedési hormont termel, mint éber állapotban. Ez felel a sejtek regenerációjáért, a növekedésért, és a reprodukcióért. Ezért az anyagcserére is hatással van, gyorsítja azt. Plusz az izmaink növekedését is ugyanúgy elősegíti. A gyorsabb anyagcsere gyorsabb energiafelhasználást jelent, ami effektívebb fogyáshoz vezet. Ugyanez a helyzet a cortisol-lal is: a kevés alvás növeli a cortisol szintet, és a magas cortisolszint lassítja az anyagcserét.

Nagy szükség van tehát a sok pihenésre, alvásra, különösen ha sokat edz valaki, ugyanis a testünk ezalatt az idő alatt regenerálódik, pihen, ha úgy tetszik kiheveri azt az erőfeszítést, amit az edzés során produkált. Ha keveset pihenünk, akkor egy idő után a teljesítmény is visszaesik, és a testünk elfárad, mert nem hagyunk neki elég időt a regenerálódásra.

No comments: