Thursday 24 May 2012

Üzem-anyag-csere

Biztos más is volt már úgy, hogy valami érdekelte, mélyre ásott az adott témában, aztán pillanatok alatt rájött, hogy a dolog százszor, meg ezerszer bonyolultabb annál, mintsemhogy gyorsan meg lehessen érteni. Én az anyagcserével vagyok így kicsit. Vagy inkább úgy fogalmaznék, hogy az emberi testben lezajló folyamatokkal. Oké, az ember tudja, hogy a test működéséhez energia kell, meg vannak nyilvánvaló dolgok, minthogy cukor, inzulin, zsírok, fehérjék...de hogy a mitokondriumban pontosan mi zajlik, és legfőképpen miért, vagy hogy a hormonrendszer pontosan kinél mit miért csinál...hát azt baromi jó lenne megérteni.

A magam keresetlen és tudománytalan módján arra gondolok, hogy talán az anyagcsere is olyan lehet, mint mondjuk egy izom. Úgy értem, ha az izommal foglalkozok, tehát használom, szálkásítom, vagy növelem a tömegét, szisztematikusan igénybe veszem, stb....akkor az az izom példának okáért képes lesz arra, hogy a szakadék szélén lógva képes legyen megmenteni az életem, és vissza tudjak húzódzkodni a peremre. De ha valaki nem foglalkozik az izmaival, nem használja őket, nem formálja, nem tartja karban, akkor az az izom elsatnyul, elsorvad, és ugyanabban a szituban a gazdája meghal, mert nem tudja magát visszahúzni a szakadék széléről. De mindkét izom izom. Úgy értem ugyanaz a szövet, ugyanazok a molekulák. Ugyanaz, de mégis más.

Egyszerű dolog ez, ugye mennyi különbség van egy trabant és egy mercédesz között. Pedig mindkettő autó. Vagy egy lestrapált, retvás, elhanyagolt bontószökevény C merci és egy gyönyörű, széltől is óvott S320-as vagy CLS merga között. Pedig mindkettő mercedes. Vagy hogy a diétánál maradjunk, nyilván kalória és kalória között is van különbség, mert rohadtul nem mindegy, hogy 300 kalóriát úgy viszek be, hogy elrágcsálok 4 oreo-t, vagy megeszek egy kiló almát. Pedig mindkettő kalória. Mégsem ugyanaz.

Ha ez az anyagcserére is vonatkozik, akkor az anyagcserék azontúl, hogy egyediek, azontúl még lehetnek minőségi különbségek is köztük. Olyan minőségi különbségek, amik attól függenek, hogy a "gazdájuk" hogyan él. Mennyit mozog, mennyit foglalkozik az étrendjével, és mennyire visz be minőségi kalóriákat. Lehet, hogy az ilyen módon "kényeztetett" anyagcsere nagymértékű rugalmassággal hálálja meg a törődést, és ahogy az izmok is tudnak másképp teljesíteni, és ha kell, nagyfokú erőt kifejtve "szolgálni", úgy az anyagcsere is képes arra, hogy más legyen. Ha kell, felpörögjön, rákapcsoljon, és nagyobb "üzemi hőfokot" érjen el. 

Szokás mondani, hogy az aktív sportolók annyit mozognak, hogy ehetnek akármennyit, nem híznak el. Ez szerintem is így van. De ha pusztán csak matek lenne, akkor borulna az egyenlet. Ugyanis annyit, amennyit egyesek képesek elfogyasztani kalóriában, annyit fizikailag lehetetlen lenne egy nap alatt lemozogni. Úgy értem, hogy mittudomén egy óra közepesen gyors futás 300 kalória. Namost ha valaki megeszik 8-10ezer kalóriát egy nap, abból levonunk 2000-et az alapanyagcserére, akkor marad 6-8ezer, ami 20-26 óra futással ekvivalens, ugye az nonszensz. Tehát lehet, hogy inkább arról van szó, hogy az aktív mozgást végző sportoló anyagcseréje rugalmasabb, és alkalmazkodik a bevitelhez, és ha kell, sokkal többet eléget a kalóriákból, mint egy kevésbé aktív mozgást végző ember anyagcseréje. Persze ez kicsit sarkított példa, hiszen aki ennyit eszik az képtelen ennyit mozogni is mellé, de az alapelv attól még lehet igaz.





5 comments:

ChiliGirl said...

Szia,
én úgy tudom, a nagyobb izomtömeg nagyobb mennyiségű kalóriát használ fel önmaga fenntartására. Ezért ehetnek a sportolók többet.
Üdv: Chili ...ja és persze szuper, amit elértél, nagy gratula :)

Anonymous said...

If you like we can chat about microbiology on facebook or other messengers!

Alan said...

Szia ChiliGirl, köszi az elismerést és a commentet! :)

Maria, thx, sounds good....umm.. may I say no...? :D:D Would be good if I would have anything to do with microbiology, but I don't..

Anonymous said...

azt irtad a mitochondriumrol, hogy "baromi jo lenne megerteni"..ezert gondoltam talan erdekel

Alan said...

Jogos :D:D:D Ott a pont. Amint lesz érkezésem rá, hogy nekimenjek, Hozzád fogok fordulni mindenképppen! (Jelenleg épp nagy készülődésben vagyunk, nagylányom Gradnight-ja lesz ma este, nemsokára indulnunk kell...szóval a chit-chat most egyébként sem férne bele :) )