Tuesday 8 May 2012

Súlytartás és működési mechanizmus

Hangsúlyos, hogy mennyire különböző téma a súly megtartása és a fogyás. Nem szabad összekeverni a kettőt. Ha valaki fogyni akar, akkor szigorúan tartania kell az irányt. A súlytartás más tészta. És azt hiszem, ezen a témán belül önállóan kezelendő azoknak a súly-megtartása, akik el voltak hízva. Mert aki nem volt kövér soha, az nem tudhatja. 

Olyanok jutottak eszembe, hogy ha a Twinkie-diéta működik, azaz ha csökkentett kalóriamennyiséget viszünk be a szervezetbe, de junk food formájában,akkor is fogyunk, vajon fordítva is így van? Tehát hiába viszünk be több kalóriát a szükségesnél, ha a kalóriák "jó", ill. "egészséges" ételforrásból származnak, akkor nem hízunk? Így lenne logikus. Mert sokan sokféleképpen közelítik meg ezt a témát, de nem hinném, hogy a szervezetnek mindegy, hogy ugyanazt a mennyiségű kalóriát mondjuk cukros üdítőben, vagy gyümölcsben viszem be. Kizárt, hogy ugyanolyan hatása lenne.

Továbbá sok helyen olvasni, okos emberektől is, hogy miért nem jó, ha túl keveset eszünk. Mert akkor a szervezet bepánikol, hogy nem jön be elég tápanyag, és tartalék-üzemmódra kapcsol. És a bevitt ételből sokkal többet hasznosít, ezért a fogyás lassul, és amikor a delikvens visszatér a megszokott étrendjéhez, villámgyorsan visszahízik, és még kövérebb lesz, mert a szervezete még a "pánik-üzemmódban" van, mikor megkapja a megszokott adagot. És nem anynit raktároz el/hasznosít, amennyit azelőtt, hanem többet. Namost ha ez így van, és számítanunk kell a testünk ilyetén reakciójára, vajon visszafelé is működik? Tehát ha a megszokottnál többet eszem, akkor nem kéne "anti-pánik-üzemmódba" kapcsolnia, és elengedni a sok felesleges kalóriát? Pedig így lenne logikus, hiszen az éremnek két oldala van. Az inga nem csak az egyik irányba leng.

Nyilvánvalóan ezek a folyamatok nem könnyen kiszámíthatóak. Az is egyértelmű, hogy az egészséges étrend nem ugyanaz, mint a fogyni vágyók étrendje. Adjuk meg a királynak, ami a királyé. Vajon mennyire helyénvaló úgy gondolkodni, hogy ha minőségi alapanyagot adok a testemnek, akkor meghálálja? Az autó is megbosszulja magát, ha hitvány olajat töltök bele, vagy gagyi gyújtógyertyát. Vagy futózott gumit teszek a kerékre. Szóval simán el tudom képzelni, hogyha a testünknek minőségi üzemanyagot adunk, akkor számíthatunk az együttműködésre a részéről. Minőségi üzemanyagon azt értem, hogy sok zöldség gyümölcs, hogy fehér kenyér helyett magos, teljes kiőrlésű, hogy zsíros szalámi helyett sovány sonka, hogy chips és sült krumpli helyett olajos magvak és édes gyümölcsök, és így tovább.

Elképzelhető, hogy ebbe az irányba fogok tovább tapogatózni.

7 comments:

Lazac said...

Mindig aztmondod nekem, hogy ha az alatt a kalória alatt eszek, amit kiszámoltunk, fogynom kell...én meg azt, hogy nekem csak egy bizonyos kalóriahatár alatt kezdődik el a fogyás, ez meg lényegesen alacsonyabb határon van, annál, mint amit egy kalkulátor ír. Kipróbáltam, ha a kalkulátor szerint kajálok hízok...
Nekem pl tök mindegy, hogy mit eszek, ha a megengedett kalóriaszint alatt maradok, fogyok, ha az fölé megyek, akár egészséges cuccal is, hízok..én ilyen vagyok, mások máshogy működnek. :) Szerintem ez is eléggé egyénreszabott, nem lehet ráhúzni egy skatulyát sem....SZERINTEM :):)

Anonymous said...

Alan, a könnyebb olvashatóság kedvéért kitennél légyszi egy archívum elérést? Köszi szépen! M.

Alan said...

Szia M., kint van, a rendezői jobb oldalon, "Blog Archive" néven.

Anonymous said...

Ó, anyám, nem vettem észre, hogy szélesebb az oldal... bocsi, bocsi, és köszönöm!!!! M.

Anonymous said...

Tudod ez a panik teoria is csak egy ideig mukodik, mert ha jol megnezed az afrikai ehezo gyerekeket nekik a csontjuk zorog, kozbe a keves kaloriatol a fentiek szerint a zsirnak be kellett volna noni meg a szemuket is..

Anonymous said...

En azt gondolom ez test tipus kerdese, hogy ki mitol fogy. A felul testesebb, hasra es mellre hizok altalaban szenhidrat megvonaskor fogynak (sajnos en is idetartozom)..

Anonymous said...

M: Nem vetted eszre, hogy szelesebb az oldal mert olyan jol ir az Alan, hogy elkerulte a figyelmed! :P