Sunday 20 May 2012

Racionalizálandó állandó


A vágyakozás átszövi az ember életét. Mindenkiét. Mondhatjuk, hogy a vágyakozás viszi előrébb a világot....vagy maradjunk annyiban, hogy viszi valamerre :)...A túlsúlytól való megszabadulás vágya körül forog a blogom is, illetve a kívánt testsúly megtartása iránti vágy körül.

Mire is vágyakozhatunk mi emberek....?

  • Ami lehetetlen, hogy teljesüljön
  • Aminek a teljesülése vagy törvénybe, vagy a morális értékrendünkbe ütközik
  • Amit képesek vagyunk elérni
És mi az amire általában nem ...?
  • Bukásra és kudarcra
  • Harcra, szenvedésre, megpróbáltatásra
  • Ami már a miénk

Mégis m i a fenét kezdhetünk ezzel? Hát, vegyük sorra. Először is ne vágyjunk olyanra, ami lehetetlen, hogy megvalósuljon. Olyanra se vágyjunk, ami törvénybe vagy a morális értékrendünkbe ütközik. Vágyjunk olyanra, amit el tudunk érni. Az igazi kérdés az, hogy ha elértük, akkor is vágyjunk-e rá. Klasszikus az idézet, miszerint meg kell tanulni vágyakozni az iránt, ami már a miénk. Nagy igazság. Viszont ha nem lennének új céljaink, új kitűzött vágyaink, akkor mi történne? Hátradőlnénk, és nem csinálnánk semmit? Élnénk tovább sodródva az életünket?

Bukásra, kudarcra nem vágyik senki, viszont jut belőle bőven mindenkinek. Akárcsak harc és szenvedés is, amik szintén nem sikerlistások a vágyaink között. Viszont tanulhatunk belőlük, változhatunk általuk, és jobbak lehetünk velük. Nyilván ahogy öregszik az ember, változnak a vágyai is. Van erről a tényről kismillió frappáns poén.

A túlsúly ezen a szinten könnyű feladvány. Azazhogy annak tűnik. Hiszen egyértelmű eszközökkel, általunk irányítva elérhető. Nem lehetetlen, nem ütközik törvénybe, vagy morális fenntartásokba, képesek vagyunk elérni önerőből. De bizony magában hordozza a csúnya, csúnya kudarcot és a bukást is. És harcot is jelent, meg szenvedést, meg megpróbáltatást. Meg lemondást, meg elkeseredést, meg rosszkedvet, meg depressziót, meg lehetne sorolni még mit.

Mégis talán megfogható ez a korlát, hogy segítsen az embernek nem felborulni. Olcsó eszköz mindig egy az adott helyzetnél sokkal rosszabbat felvázolni csak azért, hogy jó színben tűnjön fel az, ami van. De ha belegondolunk, az élet nagy kérdéseihez képest a túlsúly pont egy olyan téma....ahhoz a nagyon kevés néhány dologhoz tartozó valami...aminek a szabályzása a mi kezünkben van. Egyszerűen csak meg kell ragadni a kormányt.


No comments: