Monday 9 October 2017

W

A legtöbb motivációs tréner arra helyezi a hangsúlyt, hogy ha el akarsz érni sikereket, akkor extrán oda kell tenned magad, és amíg mások pihennek, szórakoznak, élvezik az életed, neked akkor is menni kell, hajtani, szervezni, ott lenni, csinálni, számolni, tervezni, ésígytovább. Az életmódváltás nem egy fáklyásmenet. Biztos mindenkinek máshogyan más, de úgy gondolom, a többségnek az étrend és a mozgásvonalon is rengeteg munkát kell elvégeznie. És a mondatom utolsó szavainak minden egyes betűjén nagy hangsúly van. Mert ténylegesen el kell végezni azt a munkát.

Saját tapasztalat, hogyha a tervezett útvonalat végigjárom, ha törik, ha szakad, akkor megjön az eredmény. De mit is értek az alatt, hogy törik, meg szakad? Nem olyan tiszta és világosan egyértelmű helyzetek vannak, hogy például egy leborult szekrényt kell visszaemelni, vagy sokadszorra nekiállni a piskótatésztának, mert ötvenedszerre is összeesett....nem. Olyan helyzetekre kell gondolni, hogy mondjuk hiába tartod be a diétát, és hiába edzed le a magadét, se a súlyod nem mozdul, se az izmaid mérete nem nő. Biztosan sokan voltak rajtam kívül is olyan helyzetben, hogy tűpontosan betartok mindent, és a súlyom ahelyett hogy csökkenne, stagnál, vagy még rosszabb esetben növekedik. Olyankor az ember úgy érzi, összeomlik a világ, és hátrafelé megy az idő, és a fizika összes törvény megbukik....és nagyon könnyű (lenne) bedobni a törölközőt, hogyhát akkor jólvan, most mi a francot csináljak, nem megy, ennyi, kész. Hát ha egyszer betartom, és mégsem, akkor ugye úgyis mindegy, tehát be sem kell tartani. És hoppá, máris előállt az ideológiai platform az életmódváltás elenyészésére.

Szóval az ilyen szitukra gondolok, amikor azt írom: "ha törik, ha szakad"....mert tapasztaltam sokszor, hogy bizony ilyen van, ilyen előfordul. Nevezhetjük platónak, vagy akárminek....de előfordul, és tudomásul kell venni megfelelő alázattal, hogy az anyagcsere egy nagy misztikum, amit nem tudunk teljes mértékben átlátni. Mit lehet tenni? Egyszerű: csinálni tovább. Menni, és elvégezni a munkát. Leszarni, hogy stagnál, vagy növekszik a súly, akkor is tartani a tervezett diétát, lenyomni az edzést....nem baj, ha (látszólag) nincs eredménye.

Mert előbb vagy utóbb a munka meghozza az eredményt. Olyan nincs, hogy ne hozná meg. Csak olyan van, hogy nincs elég törelmünk. De tartani kell magunkat a nehéz helyzetekben is, ha sikereket szeretnénk. Akkor is el kell végezni a munkát, amikor száz emberből kilencvenkilenc feladná, és elsétálna.... elhajolna, megenné, abbahagyná, stb. Ha a százból Te tudsz lenni az az egy, aki nem, akkor jó esélyed van arra, hogy azon kevesek közé tartozz, akinek az életmódváltás egy működő rendszerben ölt testet, és nemcsak egy időszakos fellángolás, nemcsak egy szándék, egy homályos, gyenge lábakon álló álomkép, ami sosem válik valóra. 

No comments: