Thursday 15 March 2012

Víz

Az elmúlt napokban gyengélkedtem. Némi fejfájással indult, ami odáig fajult, hogy semmilyen bogyó nem múlasztotta el, és elkezdtem extrém módon fázni is. Anyagcsere gondra gondoltam, bár a napi kalóriabevitelem simán a kétezer körül van, ami teljesen az a mennyiség, ami enyhén szólva is elég a szervezetnek. Aztán rámértünk a vérnyomásomra, és kiderült, hogy alacsony. Ekkor jött az ötlet több irányból is, hogy a folyadékbevitellel lehet gond.

A folyadékbevitelről igen sok anyag elérhető a neten, és gyakorlatilag megkerülhetetlen a téma bármilyen fogyókúrás-diétás vonalon. Ennek ellenére én nem foglalkoztam a dologgal. Miért? Mert úgy gondoltam, túl van ez lihegve, és nem is olyan lényeges a kérdés. Azt mondják mindenkinek 2-3 liter folyadékot kell bevinnie naponta. Nálam ez a mennyiség mondjuk legfeljebb két liter lehetett, viszont 80%-ban kávé formájában. Ami ugye vízhajtó, tehát elvileg nem számítana bele a mennyiségbe. 

Én pedig úgy gondolom, beleszámol, mert jellemzően én vagy americano-t iszom, vagy lungo-t, amikben sokkal több víz van, mint egy szimpla espresso-ban. Ráadásul ötöt-hatot simán megiszom naponta. Továbbá nem hiszem, hogy szomjan hal az, aki napi két liter kávét iszik, de semmilyen más folyadékot nem. 

Aztán aki kövér, az tudja, hogy ödémásodik itt-ott....a sejtekben felhalmozódik a víz, és amikor elkezd az illető fogyni, először a víz távozik, ezért olyan látványos a fogyás az elején. Nekem hosszú hónapokig tartott, mire a vizenyőt tényleg ki tudtam végezni, és elértem, hogy sem a bokám, se semmim nincs megduzzadva, beödémásodva. Szóval mindezek a dolgok adnak némi magyarázatot, miért ódzkodtam és ódzkodok most is a sok víz fogyasztásától.

Közben lett egy kis hőemelkedésem is, és túl vagyok egy nehéz éjszakán, ami arra enged következtetni, hogy valami vírus lehetett a dolog mögött, vagy inkább valószínű, hogy ez is egy kicsit, és az is egy kicsit. A napi 3 liter vizet továbbra is abszurdumnak tartom, de többet fogok inni ezentúl, az biztos. Nem csapvizet, mert az nekem nem ízlik itt nálunk....meg nagyon kemény is, de ásványvizet mindenképpen.


3 comments:

Lazac said...

Jaj ide nem is írtam? :) Persze mert levélben kitárgyaltuk....

Alan said...

:)

Anonymous said...

Nem igazan lehet sok vizzel fluid OVERLOAD csinalni, inkabb az ellenkezoje. Amikor vizet akarsz vesziteni sok vizet kell inni, mert az egy fluid SHIFTet hoz letre a testben es a sejtekben es a sejtkozi terben (interstitial space) felhalmozodott tobblet vizet kihajtja.