Saturday 11 April 2015

Egyensúly

Direkt nem keresek rá, mert tuti írtam már róla....de végülis az egész blogom egy nagy ismétlés...amit már szintén sokszor írtam lol...Szóval az egyensúlyról írok, amit meg kell találni az egészséges életmód, a mozgás és az evés között.

Ahogy öregszik az ember, valahogy egyre jobban látja az út végét, és egyre inkább törekszik arra, hogy minél okosabban éljen. Hogy minél jobban kihasználja azt az időt, amíg hátra van. Ehhez rengeteg erő kell, és ráadásul sokféle erő. Mert ahogy nemet is nehéz mondani, ugyanúgy igent is nehéz. Nagyon fontos, hogy az ember higgyen magában, és tisztában legyen a céljaival - tudom, ezek sokszor csak üres szavak, és könnyű ilyeneket mondani, mégis ezekkel a szavakkal lehet a legplasztikusabban leírni amit gondolok.

Ha az ember kitartóan halad előre, és betartja a kitűzött célokat, akkor meglesz az eredmény. Persze fontos, hogy tartható célokat tűzzünk ki, ehhez viszont nagyon nagy mértékben ismerni kell önmagunkat. Igazán, őszintén. Meg kell érteni, hogy nem olyan célt kell kitűzni magunk elé, amit el szeretnénk érni, hanem olyat, amit el tudunk. Ez ellentmondásnak tűnhet, de valójában nem az. Kitűzhetek én egy olyan álmot is magamnak, amiről ha igazán magamba nézek, tudom, hogy elérhetetlen. Mondjuk 50 évesen sosem lesz olyan testem, mint egy 20 évesnek. Ez tipikusan egy elérhetetlen cél. Akárhogy diétázok, akárhogy sportolok, akármilyen műtétekre vállalkozom. Személy szerint ismerek jópár embert, aki a saját céljait összekeveri az álmaival, és abban a hitben ringatja magát, hogy mondjuk majd nyerni fog a lottón, és megvalósíthatja ezeket.

Véleményem szerint csak a megvalósítható célok felé van értelme törekedni. Ha azt elértem, kitűzhetek egy következő reális célt. Egy ötvenéves ember ne akarjon húszévesnek látszani. Látsszon egy szuper karban lévő ötvenesnek....esetleg mondják róla azt, hogy simán letagadhat egy tízest, de ha arra hajt, hogy húszévesnek nézzen ki, előbb vagy utóbb mindenképpen a nevetséges és a szánalmas közti szakaszban ragad.

Ahhoz, hogy az egyensúlyt megtaláljuk tehát nagyfokú önismeret, objektív világnézet, nyitott gondolkodásmód, és kíméletlen őszinteség kell. Ezek egyenként is elég komoly dolgok, így összesen viszont különösen összetett igényeket támasztanak felénk, aminek nagyon nehéz jól megfelelni. Talán ez is olyasmi, amit sosem lehet elsajátítani, de mindig lehet fejlődni, mindig lehet jobbnak lenni....mint az egyperiksz függvény, ami folyamatosan közelít a nulla értékhez, de elérni sosem tudja, mert minden számnál van kisebb szám.

No comments: