Monday 23 September 2013

A ciklamát és az irracionalitás

Az egész onnan jött, hogy az aktuálkocka nagyon bejövős lett a családban, gyakorlatilag napi szinten dobok össze egy-egy adagot, ami 10-15 darabot jelent. Ennek a nagyját én fogyasztom el, de eszik belőle a nejem és a két leányom is, meg általában marad másnapra pár darab....ami reggel el is kopik.

Namost ez így teljesen rendben van, csak én miközben állítottam össze a hangulatomhoz éppen ma illő - körtés-banános-almás-rumos-kakaós-fahéjas- "kockatésztát", végiggondoltam, hogy az egyetlen nem természetes cucc, ami van benne, az az édesítő tabletta, amit kis mozsárkában zúzok össze, két kiskanálnyit, ami kb 40 db összesen. Mivel cukrot nem eszem, és eddig édesítőt sem ettem, így értelemszerűen nemigen volt összehasonlítási alapom, a legyártott cucc kellemesen édes volt, így mindig ennyivel csináltam.

Azonban belém nyilallt, hogy az aszpartám/ciklamát/stb. túlzott mennyiségű rendszeres fogyasztása nem kifejezetten ajánlatos....azaz van egy határérték, amit meghaladni nem javasolt. Kiderült, hogy a ciklamátnak Európában a napi 7mg/ttkg a határértéke. Az USA-ban be van tiltva, annak ellenére, hogy a japók kikísérletezték majmokon, hogy gyakorlatilag az adag többtízszerese sem feltétlenül és egyértelműen okoz csúnya dolgokat. Szegény majmoknak 20 éven keresztül adták brutál mennyiségben, majd utána elaltatták őket, és felboncolták.

Az Amik szerint a ciklamát minden negyedik ember esetében nem feltétlenül ürül ki a vizelettel, hanem bent ragad, átalakul, és hererákot okoz(hat). Ezt cáfolandó csinálták meg a majmos kísérletet a Japánok....de az eredmény nem befolyásolta az amerikai hatóságokat.

Én mindenesetre osztottam-szoroztam, és leredukáltam az édesítő mennyiségét olyan szintre, hogy ha valaki 15 db-ot is enne meg egy nap, akkor sem lépi át az EU-ban javasolt értéket.

Más aspektusa is lett ennek az információnak....mégpedig a következő: Talán az irracionális gondolkodásban van a válasz az egyik általam sokat forszírozott kérdésre....Mert a vásárlók hajlamosak irracionálisan viselkedni. Kifejtem: jó ideje rágódom azon, hogy a sok diétás, Weightwatchers, stb. termékekbe miért raknak cukrot, ahelyett, hogy édesítőszert használnának, ezáltal a kalóriákat jelentősen lecsökkenthetnék. És azt hiszem, talán azért, mert a cukorból nem tudja senki túladagolni magát. Tehát mondjuk tegyük fel, hogy egy nem normális ember (mer'azér' vannak ilyenek...ugye) megeszik mondjuk napi 100 doboz weightwatchers joghurtot, amiben nem cukor lenne, hanem ciklamát vagy aspartame. Ha 15 év múlva rákos lesz, simán beperelheti a gyártócéget.....de így nem, mert nincs alapja. Nem tudom, mennyire lehet így, de talán itt kell keresni az okot, hogy miért nem használják gyakrabban az édesítőket a diétás termékekben.... 

2 comments:

mileszebből said...

Azért én idegenkedem a mesterséges édesítőktől, steviát használok por és csepp formában, de szögezzük le, nem finom :) Sajnos sok dologgal vagyok úgy, hogy higgyek vagy ne a fitnesz-iparnak, vagy az élelmiszeriparnak,vagy a zöld-öko-iparnak mert az elsődleges cél a profit és minden más csak ez után jön... mindig felkapnak valamit, majd jön az új termék. Amire megpróbálok odafigyelni, feldolgozatlan alapanyagokat használok! amennyire a pénztárca és az idő engedi :)

Alan said...

Persze, én is. A stevia még csak most lesz novemberben egy éve, hogy megkapta a zöld utat az EU-ban...és Írország ilyen szempontból elég lassú....nagyon ritkán és aranyáron lehet kapni a porverziót. Vagy vannak olyan cuccok, amiben vegyesen van. De most éppen arra gondolok, hogy a következőbe egyáltalán nem rakok édesítőt....meglátjuk, milyen lesz :) Amúgy teljesen jogos, hogy idő- és pénzfüggvény is a dolog....
Köszönöm a kommentet.