Wednesday 9 January 2013

Zsír

Néhányszor már írtam a bőrtémáról ezen a blogon, de visszatérő dolog ez. Általában az első dolog, ami az embereknek eszébe jut egy giga fogyással kapcsolatban, hogy hát a bőrt le kell operáltatni, mert milyen undorító az már, hogy megvan nyúlva, meg ráncos, meg satöbbi. Az alanyok, akik lefogynak, azok közül pedig sokan mintegy a fogyás koronájaként gondolnak a bőrműtétre, mintha az a pont lenne az 'I' betűn, és a fogyás befejező részeként le is zárná az egész projektet. 

Ezzel kapcsolatban én úgy gondolom, hogy először is, amikor azt mondják, hogy "leszedik a bőrt", az valójában nem a bőr eltávolítása, vagy nem csak az...hanem a bőr alatti zsírszövet levágása, azaz gyakorlatilag lipektómia. Amivel nincs baj, de mondjuk ki, hogy levágják az emberről a zsírt....elég szarul hangzik.

Szóval én úgy gondolom, hogy azoknak, akik messiásként várja a műtétet, és arra várnak, hogy a sebész csináljon nekik szép testet, azoknak a nagy többségének még lenne honnan tovább fogyniuk, mert a "bőr", amiről beszélnek, túlnyomó részben még mindig zsírszövet, azaz szírsejtek sokasága.

Azt olvastam, hogy a gyerekkori elhízás során gyarapodnak csak a zsírcellák, ha valaki felnőttként hízik el, akkor a sejtek száma nem nő meg, csak a térfogatuk. Azt is olvastam, hogy a zsírszövet termeli a leptin nevű hormont, aminek az lenne a dolga, hogy a vérplazmába jutva a hipotalamuszt értesítse arról, hogy van elég energia már elraktározva, nem kell több. A hipotalamusz ezért az agyban jóllakottságérzetet generál, hogy megállítsa a további bevitelt, és felpörgeti az anyagcserét, hogy gyorsabban bontsa le a zsírt. Majd amikor a zsírszint lecsökken, a leptin termelődés is alábbhagy, így a jóllakottságérzés megszűnik, az anyagcsere lelassul, tehát kezdődhet megint a bevitt ételfelesleg elraktározása. Valahogy így kellene mennie a folyamatak végbe. Számos elhízás oka lehet az okosok szerint a leptinrezisztancia, azaz amikor az hipotalamusz nem veszi a leptin  jelzését, és a jóllakottság érzés elmarad. Vagy ha konkrétan nem keletkezik elég leptin ahhoz, hogy a hipotalamusz "megnyomja a tele vagyok gombot".

Érdekes, mert az endokrin rendszer hibáira gyakran ráhúzzák az elhízás kialakulásának az okát. Saját magamra terelve a szót, én gyerekkoromban kezeltek az allergiás asztmám miatt....emlékszem, hogy anyámék svájcból hozattak egy allpyral nevű cuccot, amit hetente injekcióval adott be a körzeti doki. Ennek utána néztem, egy korai homeopátiás szer, ami gyakorlatilag fűféle és gabona (asszem rozs) kivonat, meg talán házipor is van benne....szóval mindazon anyagok, amire allergiás voltam...ugye ez lenne a homepátia lényege, hogy kicsi dózisban adják a szervezetnek azt, amire nagy dózisban csúnyán reagál....azt akarván elérni, hogy "szokja meg" a szervezet, és tudjon lépni ellene. Mondjuk minthogy ez immunterápia, csak akkor alkalmazható, ha alaposan kizártak minden olyan tényezőt, ami a kezeléssel együtt okozhat autoimmunbetegségeket....nem tudom, ez mennyire cseszte szét a szervezetemet, de talán belepiszkálhatott valamennyire, ahogy a sok szteroid is, amit az asztmám miatt nyomtak belém gyerekkoromban. Egyszer megvizsgált kamaszkoromban egy helyi doki valahol, és közölte, hogy biztosan Cushing szindrómám van....ez is egy hormonprobléma, ami a mellékvese által termelt ACTH hormon elégtelen működése miatt alakul ki, és tipikus elhízásos szimptómái vannak.

Na de száz szónak is egy a vége: leptin vagy nem leptin, ha egyszer a jóllakottságérzés az ablakban van, akkor bizony a gyeplőt a hipotalamuszból át kell helyezni a frontális lebenybe, ahol a cselekvésért felelős agysejtek vannak (ha jól tudom), és tudatosan kontrollálni azt, mennyit eszem....

Visszakanyarodva a bőr-témára: a bőr, és az alatta lévő zsírszövet nem viccből lett senkinél. A helytelen életmód, az oda nem figyelés, a kevés mozgás és a túl sok étel okozza...mi kövérek okoztuk magunknak. Levágatni le lehet, de ettől még a múltunk nem változik meg. Tehát mi magunk semmiképpen sem, és mi magunk kreáltuk azt oda. Én továbbra is abban hiszek, hogy amennyire lehet, kompenzálni kell ezt a részét a testünknek sok mozgással, izomnövesztéssel és -formálással, és tartósan ügyelni arra, hogy ne telljenek meg zsírral azok a sejtek újra. A "lógó" részek ruhában alig látszanak, ha tényleg kevés zsírszövet van mögöttük, és szerintem együtt élni a testünkkel valamiféle karmikus felelősség, ami alól nem biztos hogy szükséges kibújni.

8 comments:

Anonymous said...

Szia Alan! BUÉK, és sok sikert erre az évre.
Érdekes amiről írsz. Én is asztmás voltam gyerekkoromban és mindenféle gyógyszert meg terápiát kaptam, akkoriban rohamos hízásnak indultam. Kb 4-5 éves voltam akkor.Én már nem tudom milyen gyógyszereket szedtem,de biztos segített nekem elhízni némelyik.
A bőr téma is jó, így minusz 20 kg-val a kéz és lábfejemen a hátamon meg a fejbőrömön kívül mindenhol megereszkedett a bőr. Főleg a combom és a hasam aggasztó látvány :((Műtétre nincs pénz, marad a mozgás meg a barátkozás a látvánnyal, ruhában tényleg elfogadható. :)
Üdv, és várom mindíg a postjaid!! Rapi

Alan said...

Szia Rapi, köszönöm, Neked is :)

megint t said...

Szia Alan,

BUEK neked eloszor is :)
Jo a tema szerintem is. A bormutetrol: durva hogy mennyire csunya munkakat csinalnak, jo paran tiszta frankeinsteinek. Onamitas azt hinni hogy egy szethizott emberbol kepesek lesznek egy 20 eves kisportolt testeet varazsolni.

Udv megint t

Alan said...

Szia T, köszönöm, Neked is! :)

Igen, megnéztem én is néhány fotót a neten....vannak csunyaságok :-(
Köszönöm a kommentet.

Lazac said...

Már meséltem neked, hogy a saját szememmel láttam egy ilyen korrekciós műtét végeredményét és nekem elborzasztó volt. Nem beszélve arról, hogy itt csak a hasat plasztikázták valami horror ronda módon és a többi helyen megmaradt a lógó, kinyúlt bőr. Érdekes módon az számomra kevésbé volt undorító, mint a műtéttel korrigált. Az olyan emberi volt, látszott tett valamit az illető azért, hogy csökkenjen a körmérete...
Maximálisan egyetértek veled ebben a szépészeti műtétes dologban (is). :)

Anonymous said...

Szia Alan!
Tetszett az írásod,köszi..Nem gyorsan,hanem jó lassan (4 év alatt) szabadultam meg 40 kg-tól,és semmilyen bőrlógás nem volt,most 1 évre tervezem a következő 40-et(,így lesz olyan,bár lehet,hogy a lassúnál is lenne...) Ha választanom kell,hogy egészséges élet normál testben lógó bőrrel,vagy feszes bőr,elhízva és mindenféle betegségi kockázatokkal,azt gondolom ez a mellékhatás belefér..:)
Üdv Tibi

Alan said...

Szia Tibi,
Köszönöm,a 4 év alatt se semmi egy negyvenest ledobni, és az egy év alatt sem lesz apróság...biztos vagyok benne, hogy sikerülni fog :D:D

Üdv Neked is! :)

Alan said...

na igen...végül is megértam azokat, akik fiatalabb korban, még családalapítás-párválasztás előtt mennek neki az ilyesminek, de kockázat akkor is van benne, mint minden orvosi beavatkozásban. Nem ítélkezek senki felett, mindenkinek joga van úgy dönteni ezügyben ahogy akar....:)
Köszönöm a kommentet.