Thursday 10 November 2011

Ételek és utak

Amióta lefogytam, sokkal többet nézem az embereket magam körül. Sokszor talán túlzásba is viszem, nem ritkán a nejem figyelmeztet, hogy ne nézzem már olyan feltűnően az embert. Közismert, hogyha például én vásárolok magamnak egy bizonyos autótípust, onnantól kezdve sokkal több ugyanolyan kocsit veszek észre az utakon. Gondolom ez erre is igaz valamilyen formában. Akárhogy is, de tény, hogy sok...nagyon sok kövér embert látok.

Mielőtt tovább mesélném a történetet, előre kell bocsájtanom, hogy az ítélkezés és a vélemény két külön dolog. Ez lényeges.

Szóval hogy ne szaprítsam túl a szót...fiatal nő, fiatal autóban, várunk a gyerekekre a suli előtt...kb 10 de legfeljebb 15 percet kellett várni. Ez idő alatt a hölgy két közepes zacskó csipszet fogyasztott el, majd öblítés gyanánt egy azaz egy doboz cukros 7UP-pal tolta arcon magát. Nem meglepően gondolatok seregét ébresztette bennem a látvány. Depláne, hogy anyuka ki is libbent a kocsiból, és felfedte a méreteit.

Na szóval. Ítélet? Nem. Nem ítélet az, ami ilyenkor megfogalmazódik bennem. Hanem inkább harag, és segíteniakarás.....Harag a manipulatív, buta, embereket szándékosan rossz irányba toló, profitorientált, agresszív, flegma világ iránt, és segíteniakarás azok iránt, akik teljesen értelmetlenül teszik tönkre magukat. Ez a konkrét nő minimálisan ezer kalóriát fogyasztott el, délután kettő óra negyvenötkor, gyaníthatóan ebéd és vacsi között. Tehát nyilván nem arról van szó, hogy mást sem evett egész nap, nem. Ez afféle snack volt. És tudom, mert emlékszem rá én is....szóval tudom, hogy ezzel nem lakik jól senki. Az egyik csipsz után jön a másik, jó fűszeres az íze, igaz, ég az ember pofája utána, mert kimarja a száj nyálkahártyáját a só meg a bors, miközben szét is karcolja a keményre égett krumpliszirom...de éhséget tutira nem csillapít.

Éhségcsillapításra még egy péksütemény is jobb. vagy akár kettő. vagy akár három, mert három danish vagy akármi más hozzávetőlegesen ugyanannyi kalória, mint a két zacskó csipsz. Igaz, az sem a legjobb megoldás, de legalább nem annyira üres.

És közben persze ömlik a sajtóból itt is, hogy készül az új törvénytervezet, hogy majd gyorsétterem nem lehet iskola környékén...igen, már megint a gyorsétterem. Az ördögök öreganyja, maga a megtestesült gonosz. Miért nem inkább arrafelé mennek, hogy sportlehetőségeket teremtsenek a gyerekeknek....? A kölykök imádják, ha mozoghatnak, és ha fiatal korban beléjük rögzül, akkor jó eséllyel válik szokásukká. Nálunk ez igenis gond, de úgy tapasztaltam, hogy otthon is kőkeményen az. Persze ha az egész csak píár, és semmi köze nincs az építő szándékhoz, akkor mindjárt érthető.

Miért nem az egészséges ételeket támogatják meg vajon...? Furamód ez otthon is és itt is most aktuális. De könyörgöm, vajon ha - helyi viszonyokat mondom- egyhúszért kapok 12 kis zacskó csipszet, és kettőhetvenötért hat darab almát, akkor melyik felé tolom a népet? Nem létezik, hogy ebben ne lenne szándékosság...

De persze nem szállhatok ki a kocsiból és kopogtathatok be az ablakon, hogy drága, miért csinálja ez, nézzen bele a tükörbe, nézzen végig az életén, az életminőségén...nem gondolja végig, hova vezet ez az út...? Vagy mindegy? Nem lehet mindegy, hiszen gyereke van, akire várt éppen....És ha valahol....hát a világnak ezen a részén kézbe lehet venni a kontrollt, mert nem arról szól az ember élete, hogy hogy élje túl a társadalmi aknákat....mit mondjak: hogy a gyerekek családfát tanulnak készíteni, és hoztak egy papírt a suliból, amin leírják, hogy amennyiben ez a kérdés kínos vagy bármilyen kellemetlenséget okoz bárkinek, csak egy X-et tegyünk az üzenőfüzetbe, és garantálják, hogy soha senki nem fogja felhozni a témát a gyereknek....Mert itt valahogy az emberek egymással sokkal toleránsabbak. Igen, ezt sokszor kiveséztük már, és tulajdonképpen tök logikus meg minden...és most nem is ez a lényeg, hanem hogy a lehetőség megvan mindenkinek....hogy megtegye azokat a dolgokat, amik visszafordíthatnák a rossz irányból.

Nem ítélet. Sőt, még a társadalmat sem lehet megítélni könnyen, hiszen minden az érdekről, a pénzről, a profitról szól, és ez egy kapitalista világ, tudomásul kell venni. Nem ítélet egyáltalán. De kikívánkozik belőlem valahogy....hát ha máshol nem is, itt ezen a blogon mindenképpen....

2 comments:

Anonymous said...

Ezek a multik akik a chipset es egyeb junk kajat gyartjak egy dologra alapoznak: az emberi gyengesegre. Jol megfizetett pszichologusaik es nutritionist kollegaik nagyon is jol tudjak, hogy mi a gyengeje a nepnek es ezt a tudast epitik bele uzlet technikajukba. Minek adjanak el almat amikor tudjak, hogy a gyerekek a szines zacskos, ropogos chipset fogjak levenni a polcrol nem az almat..? Nem tudom, hogy tudnak ezen a cegek tulajdonosai/uzemeltetoi, hovatovabb dolgozoi aludni egyaltalan, tudvan, hogy termekeik sulyosan befolyasoljak az emberi elet minoseget es a kornyezetet meg tonkrevagjak. Sajnos ez az ember bunos termeszetebol fakad szerintem..McDonald's-ot nagyon szereti fikazni mindenki pedig ugy van ahogy mondod, nem ok a mumus es nem is all senki lesben a meki ajtajanal es tomi a gyanutlan jarokelok szajaba a kajat es igy suttyomban hizlalja fel a nepet, hanem mi dontunk mit teszunk az arcunkba..

Alan said...

Teljesen jó meglátás, köszönöm a postot.