Saturday 4 February 2012

Janus arcú igazság, avagy az oroszlán a porcelánboltban?

Az ún negatív kalóriás elmélet alapvetően nekem ott volt gyanús, hogy ilyen alapon ha valaki csak ilyen ételeket enne, akkor éhen halna. Ha igaz lenne az elmélet. Viszont nem hiszem, hogy valaki mondjuk kizárólag zöldségeket és gyümölcsöket fogyasztva éhen veszne.

Van-e hátulütője ennek az étrendnek...? Nyilván. Amit én tapasztalok az a következő: zöldségekből és gyümölcsökből komoly mennyiséget kell megenni ahhoz, hogy megfelelő mértékben csillapítsuk az éhségünket. A komoly mennyiség viszont több tényt is jelent: nagyobb mértékben megdolgoztatjuk a szervezetet, valamint ott van az fura érzés, hogy ugyanannyi kalóriát hordozó energiáért ötször annyi tömeget juttatunk be a testünkbe, mintha mondjuk csokit ennénk. namost rendben van, hogy tudjuk, ismerjük az anyagcsere szabályait, és tisztában vagyunk azzal, hogy más hatást fejt ki a szervezetben a sárgarépa, és mást a csokoládé. De ha belegondolunk, és fizikai oldalról nézzük: én ha ráállok a mérlegre, és az mutat mondjuk "N" kg-t, majd megeszek két kiló almát, és újra ráállok a mérlegre, akkor nyilván az N+2 kg-ot fog mutatni. Ezzel szemben ha 10 deka csokit fogyasztok el, akkor a mért súly N+0,1 Kg lesz. kalóriában ugyanannyi. Nagyjából. Hazudnék, ha azt mondanám, ez a tény nem hat rám zavarólag.
Nézzük meg az állatokat: vegyünk pár növényevőt....elefánt :-o mekkora teremtménye Istennek! Egész nap eszik és ürít. Vele szemben vegyük az oroszlánt, aki akár hetente csak egyszer eszik, de akkor megeszik egy egész zebrát. Hús, zsír, fehérje. Az oroszlánról az jut eszünkben, hogy kövér nagy darab...? Nem. Hanem erős, izmos, és az állatok királya. Ezzel szemben az elefántról rögtön a porcelánboltra asszociálunk..Meg a hatalmas méretre.
Akkor most mi az igazság? Az igazságnak mindig több oldala van. Van az anyagcsere, a tudomány, az élettani folyamatok. És van egy kevésbé megfogható, spirituális oldala is. Az érzéseknek, a bioritmusnak, a tudatalattinak, meg még egy sor olyan dolognak, amiről esetleg fogalmunk sincs.
Na akkor konklúzió....?? Igen, az nincs, csak élet van. :) 

7 comments:

Lazac said...

Azt mondanám, a húsban több az energia, mint a zöldségben. Mondjuk ez így nem fedi a teljes igazságot, mert hát zöldségből is meg lehet enni, ugyanolyan energiatartalmat. Mégis a hús sokkal lassabban emésztődik mint a növényi táplálék, ezért tovább ad teltség érzetet, nem gondolunk az evésre, ha megettünk egy szép nagy darab steak-et. :)
Amúgy a nagy testű emlősök, mind növényevők, érdekes módon. :) És a nyulak (nem a vadon élők, hanem a háziak) úgy el tudnak zsírosodni a növényi tápláléktól, hogy csak na. De ha másra nem gondolunk, mint a cetekre, akik köztudottan nem ragadozók és mégis mekkorák. :) Vagy a szarvasok, zebrák...stb, lovak szarvasmarhák. Mind nagyobbak mint a csak húst evők. Igazad van nincs konklúzió, csak élet van, okosan. :)

Alan said...

Jogos, bár a gomba úgy tudom, a húsnál is lassabban emésztődik meg...de lehet hogy tévedek, ennek most nem néztem utána, csak valamiért azt gonodlom, hogy így van. Szóval maradnak az ösztöneink :) Meg az élet...:)

Anonymous said...

N kg vagyok, megeszek 2 kg almát, N+2 kg leszek. Nagyon tudományos. Nem egy matematikussal van dolgunk? Nem a színtiszta matematika elvén működünk. Az egész családom édességfaló. Súlyfelesleg semmi. Képesek napi szinten 2 tábla csokit elmajszolni 3-an, én félévente fél táblát kb. Enni kevesebbet eszem, mint ők. Van közülük, aki kocsival jár dolgozni. Én gyalog napi szinten kb. 1 óra gyaloglás. Nekem 40 kiló feleslegem van. Nekik semmi???? Hol az igazság? Miért nem működik a matematika? Napi fél töltött káposztával képes vagyok 1 kg többletet mutatni másnap. Miféle matematika ez? Nekem hibádzik.

Alan said...

Kedves Anonymous,

Némi szarkazmust vélek felfedezni a kommentben :) Nem vagyok sem matematikus, sem tudós. Éppen erről akar szólni ez a bejegyzés, hogy nem csak egyszerű számok vannak a biológiai folyamatok mögött. Ha megeszem a két kiló almát, és közvetlenül a mérlegre állok utána, akkor nyilván két kilóval többet mutat. Ha nem eszem meg, csak megfogom, akkor is :) Szóval nem csak ez a bejegyzésem, hanem sok másik is arról akar szólni, mennyire összetett folyamatokról van szó, és hogy mennyire egyedi. Mindenkinél. Az igazság az más tészta. Én nagyon sokáig éreztem hasonlót, erről is írtam már itt, nem akarom ismételni magam. Aztán rájöttem, hogy nem a másikat kell nézni, hanem magunkat. Én is ismerek olyanokat, akik mindegy mit és mennyit esznek, mindegy mit és mit nem mozognak, akkor is modell-alkatúak. De az én éltemet nem ők élik, hanem én. Éppen ezért kell nekem a vezérlőpultot megtalálnom, és nagyjából lesza*ni azt, hogy mi van a másikkal. Sajnos nem csak matek....bárcsak úgy lenne! Kívánom neked a legjobbakat, és hogy találd meg az utat, ami ahhoz vezet, hogy végül semmi se hibádzzon! :)

Anonymous said...

Nem szarkazmus, csak annak is tűnhet:) Újraolvasva tényleg lehetett így is értelmezni. (A leírt dolgok nem mindig azt adják vissza, ami a kommentelő szándéka.) Mindössze a fentebb írtakat szerettem volna megerősíteni személyes tapasztalatommal. :) Amúgy nincs nekem a matematikával semmi bajom:)))) Mindössze az N, N+2 valahol ott jelent meg az életemben. Tőlem akár matematikus is lehetsz, de akár cipőfelsőrész-készítő is. Ugyanúgy szeretlek :)

Alan said...

:) Akkor bocs, ha félreértettem...:)

már 4x írtam nektek said...

ez annyira jó volt! jó fejek vagytok!