Thursday, 2 February 2012

Fábry kenyere és némi hőtan

Annak idején Fábry show-jában hallottam újra a tipikus sztorit. Amikor az egész család mindig szottyadt kenyeret eszik, mert hiába van friss, előbb a régit kell megenni. Ezért aztán mire a friss is az asztalra kerül, már az is régi lesz, és a kör bezárul. Pedig csak egyszer kéne fél kiló kenyeret kivágni a kukába, onanntól ehetne mindig frisset a család....na igen.

Hasonló a helyzet a fűtéssel....az örök kérdés: vajon hogy járok jobban, ha felfűtöm a házat, és melegen tartom kevesebb energiával folyamatosan, vagy napközben, amikor nem vagyok otthon kikapcsolom, és hagyom lehűlni, majd mikor visszakapcsolom, sok energiát fűtök el, míg újra felmelegszik a ház. Van aki így gondolja, van aki úgy. Az is lehet, hogy az egyenlet vége mindig ugyanaz, csak az nem mindegy, hogy közben meleg van-e vagy hideg...

És akkor hogy témába vágjak: ecco uomo...az emberi szervezet is egy üzem, ami termel, ami dolgozik, aminek kell a fűtőanyag. A kalória. Vajon túl merész lenne párhuzamot gondolni ide...? Vajon hogy jobb? Egész nap enni, kevesebbet, vagy egyszer vagy kétszer bezabálni, de sokat? És most nem a hivatalos válaszra gondolok, mmint hogy melyik az egészségesebb. Nem. Az érdekel, melyik a hasznosabb? Melyiknél érzem magam leginkább jóllakottnak? Persze itt is bejátszik a "ház" jellege...milyen a szigetelés, a fűtőanyag, a nyílászárók....

Nem tudom....talán egyszer majd ez is világossá válik.

3 comments:

  1. Szerintem, de hangsúlyozom, ez csak szerintem van így, jobb egész nap szinten tartani a gyomrom komfortérzetét. Nem nagy zabálásokra gondolok, de legyen kéznél egy alma, vagy egy sárgarépa, amivel 1-2 óráig még kitartok a normál étkezésig. Az a személyes tapasztalatom, hogy éhesen sokkal türelmetlenebb vagyok, nagyobb mennyiségeket vagyok képes egyszerre megenni, és akkor, ha éhes vagyok, evés előtt, vagy közben, eszembe sem jut számolgatni. Ez ugyanaz, hogy éhesen ne menjünk vásárolni. :)
    Well, én azon vagyok, hogy napjában legalább ötször tudjak enni, ebből 3 a normál étkezés és 2 a lájtos, azaz alma, vagy más gyümölcs. És szerintem állandóan azonos hőmérsékleten tartani a házat jobban megéri, mint lehűteni és újra felfűteni.

    ReplyDelete
  2. Én is e felé hajlok, csak nem mindig sikerül összehozni. Vannak olyan rohanós napok, amikor egyszerűen nincs idő, vagy lehetőség előre készülni. De amúgy azt hiszem én magam is a többször keveset elvet követem...az biztos, hogy sokkal jobb, mint a többször sokat elv :D

    ReplyDelete
  3. A rohanós napokra ez nem vonatkozik. :) Akkor az van ami, és kész :):):):)

    ReplyDelete