Wednesday 2 January 2013

Új év

A fogyasztást irányító trendek már már klisészerűen be vannak rendezkedve a január elsejétől indított fogyókúrákra. Nyilván arra alapoznak, hogy a népek teleeszik magukat az ünnepek alatt, és nem csak szénhidráttal és zsírral, de bűntudattal is eltelve kezdik az Újévet.

Én úgy gondolom, hogy nincs helye bűntudatnak. A Karácsony a legtöbb családnál nagy ünnep, ilyenkor jó esetben együtt van mindenki, iskola sincs, a szülők ha tehetik szabadságot vesznek ki. Hozzá tartozik az ünnephez a sok "prémium" étel, és a sok finom sütemény. Mi sem természetesebb, hogy amikor valaki leáll a munkával-iskolával, lazít, és élvezi az együttlétet, továbbá finomakat süt-főz....szóval mi sem természetesebb, hogy ilyenkor felugrik pár kiló. 

A bűntudat veszélyes érzés. Leginkább azért, mert könnyen beleeshet az ember abba a fajta kudarc-örvénybe, hogy úgy érzi, elbukott, és nincs is értelme erőlködni, mert ami nem megy, az nem megy. Innen már csak egy lépés, hogy előjöjjenek az olyan gondolatok, hogy "én így is szép vagyok", meg a genetika, mag a hajlam, meg a típus, és különben is...úgyis mindegy..

Fontos meglátni azt, hogy az életünk egy folyamat, és az egész mindig részekből áll össze. Azonkívül ha valaki nem abba a nem túl nagy csoportba tartozik, akik ehetnek bármit és bármennyit, nem híznak meg, akkor bizony a húzd-meg-ereszd-meg elv van érvényben, és gyakorlatilag lehetetlen úgy élni, hogy az ember testsúlya egy ponton álljon, és ne mozduljon soha sehova. Ahogy egy fogyás görbéje is úgy lesz egyre lineárisabb, minél nagyobb idő-intervallumok vannak a forrásadatok között.

Az új év kezdete- akármennyire is nem tetszik, hogy közhelyes- akkor is egy olyan pont, ami kiválóan alkalmas a fogadalmak megtételére. Én mindig azt hangoztattam, hogy az első lépés megtételéhez nem kell semmilyen alkalom, ezt továbbra is fenntartom. Az én lefogyásom is egy olyan döntéssel indult, ami január tizenharmadikán született meg, nem elsején :) 

Az ember azonban tervez, és igyekszik meghatározni magának célokat, azaz eseményeket összeköt időpontokkal. Ebben az évben én azt tervezem, hogy a vízbevitelt szokásommá teszem....azaz a napi két liter víz megivását igyekszem minden nap megvalósítani. Ez talán nem tűnik nagy dolognak, de nekem igenis az, mert ha elfelejtem, simán elvagyok egy korty víz nélkül is egész nap. Aztán mentálisan is fejlődnöm kell....mert nem óhajtok berexiásodni....ezért aztán több dolog is van, amit el kell fogadnom. Például azt, hogy a napi erőedzés -a napi zsírégetés mellett- tömegnövekedést eredményez. A fegyencedzést az ünnepek alatt sem hagytam abba, (igazából megdupláztam, tekintettel a "dőzsölésre"). Azaz nyilván ha a bicepszem 32-esről 37-esre nőtt, és ugyanígy a mellkasom, a combom, stb. is növekszik ahogy erősödöm a gyakorlatok által,  akkor ez nemcsakhogy tömegnövekedést jelent, hanem centinövekedést is. Mentálisan tudnom kell meglátni azt, hogy ha a mérleg többet mutat, az nem feltétlenül jelenti azt, hogy zsírból van több. Mivel úgy döntöttem (és ezt most is így gondolom), hogy nem műttetem le magamról a kinyúlt bőrömet, meg az elszaporodott zsírcelláimat, tudomásul kell vennem, hogy ez a plusz 10-12 kilónyi cucc mindig rajtam lesz, akkor is ha alatta izmot növesztek, és akkor is ha nem. Ez egyáltalán nem könnyű, de muszáj lesz, mert ha nem vagyok képes felfogni ezeket a dolgokat, akkor simán benyel valami rexia, amit nem szeretnék. Nem csak kövér nem akarok lenni soha többé, de girnyó, göthös, egyszálbelű, csirke anorexiás, ortorexiás, exorexiás sem.... 

Az egészséges étrend nem fogyókúrás, ezt sokan elfelejtik. Attól, hogy valaki egészséges ételeket eszik, simán elhízhat, ha nem figyel oda. Ezért hangoztatom annyit, hogy a súlytartás nehéz és összetett. A mozgás jó dolog, valamint szükséges és kellemes is...de alapvetően a test felépítését segíti elő, a fogyókúra meg az ellentéte, azaz az test elfogyását célozza meg. Ha valaki a kettőt egyszerre akarja csinálni, fel kell kötnie a gatyáját, mert kicsit sarkítva olyan, mintha valaki rükvercben akarna előrefelé menni. Nem lehet.

Vágjunk neki hát ennek az évnek is....továbbra is a kontroll és a tudatosság szellemében szeretném élni az életem. És kívánom mindenkinek, aki olvas, hogy érje el a célját, és ha már egyszer elérte, sikerüljön megtartani is. :) Boldog Újévet Mindenkinek!


5 comments:

Anonymous said...

Kedves Alan!
A céljaid elérésében sikeres, örömekkel teli évet kívánok neked,családodnak és olvasóidnak egyaránt! Sok-sok postot :)
Üdv Tibi

Alan said...

Kedves Tibi, nagyon köszönöm :) Hasonló jókat kívánok én is Neked és a szeretteidnek :)

Lazac said...

Nagyon ismerős dolgok amikről írsz. Minden évben januárban jutok el arra a pontra, hogy itt elég! Aztán lelkesen csinálom pár hónapig, jó esetben 3-4 hónapig, aztán leállok, és kezdődik előröl az egész a következő januárban:)
Amúgy tavaly én január 17.-én mondtam azt, hogy elég! :):):)
Idén még nem jutottam el erre a pontra :):)Pedig kellene :):)

Alan said...

Lazac, tudod, a sikeres akcióhoz nagyon fontos az elhatározás is, de bizonyos összetevők nélkül gyakorlatilag lehetetlen. Ha eljutsz ahhoz a ponthoz, hogy nekikezdj, kívánom, hogy ne kelljen soha újra kezdeni :)

Anonymous said...

Csináld,vagy ne csináld! de ne próbáld! Alan! Ez a kívánság,hogy ne kelljen újra kezdeni...a legfontosabb üzenet! Csináld,vagy ne csináld...ennyi!
Tibi