Monday 4 January 2021

Másik emberek

 


Zsenge ifjú koromban (ahogy Cyla írná, roppanós virsli koromban LOL) igencsak foglalkoztatott a keleti filozófia, azon belül is a kínai tanítások. Odáig vetemedtem, hogy kínai nyelven is elkezdtem tanulni....aztán persze minden megváltozott...de amire most gondolok, az az egyik könyvem volt, a Ji Csing, vagyis a változás könyve című. Nem mennék bele mélyebben a témába, a lényeg, hogy ez a filozófia azt tanítja, hogy a világ állandó változásban van. Persze hogy így van, nyilvánvaló tény...mindenki tudja.

De vajon mindenki át is gondolja, mit jelent ez? Az idő nem áll meg....a körhinta forog, a Föld kering....nincs állandóság. Én úgy gondolom, ez az emberekre is igaz, és a változás az nem csak fizikai vonalon van jelen, hanem az egyéniségünk, a jellemünk, a gondolkodásmódunk, az életfilozófiánk, a hozzáállásunk....mindenünk változik folyamatosan. Tudjuk-e kontrollálni,  hogy milyen irányba és mértékben? Aligha. Viszont bizonyára sokunkban meg van a szándék, hogy megtegye. Az erre való törekvés nyilvánvalóan pozitív dolog.

Optimális esetben -jó papként- igyekszünk holtig tanulni, de az élet mindig nagyon összetett, ezért nem gondolom, hogy a görbénk mindig csak felfelé ível, ahogy múlik az idő. A világunk nemcsak kétdimenziós, így nem lehet ezzel a hasonlattal élni. Inkább el kell fogadni -úgy gondolom- azt, hogy a változás akkor is része az életünknek, ha nem akarjuk se tudomásul venni, se irányítani, se kontrollálni....szóval időnként másik emberekké leszünk, vagy lehetünk....mint akik egykor voltunk.

És ez nem baj. Még akkor sem, ha mások ezt mondjuk negatívumként látják. Szóval azért, mert valamit 20 évvel ezelőtt, vagy akár 20 évesen máshogy gondoltunk, mint most, az nem jelenti azt, hogy jellemtelen, köpönyegforgató, és hazug emberek vagyunk. Csak változik minden körülöttünk, és így mi magunk is fejlődünk, változunk. Ettől még mi magunk vagyok azok....nem másik emberek.

Nincs igazán apropója ennek a gondolatnak, csak úgy eszembe jutott. Az életmód, a fogyás, az evés, az edzés, és minden, ami ezzel kapcsolatos, az is változhat és változik is. Az alapelvek, az irányok persze nyilván nem, de az idő relációjában előrefelé mozgó vonalak-áramlatok, azok eléggé eltávolodhatnak egymástól. Ez a meglátás sok mindenre adhat választ, legalábbis nálam így van.



1 comment:

Lazac said...

Amikor én voltam roppanós virsli, akkor egészen komolyan érdekelt a Kabbala tudománya. :):) Meg a Tao is...aztán ez is elmúlt,mint minden más :)