A Fb csoportunkban feltettem egy kérdést mi szerint ki hogy gondolja, a fogyás érdekében mit kell számolni, a kalóriát vagy szénhidrátot? Én a fogyásom nagy részében, és később a súlytartásnál is szorgalmasan számoltam a kalóriákat. Miért?
De vajon mi lett volna, ha maradok annál,
hogy nem számít SEMMI csak a szénhidrát? Hát, szerintem híztam volna, mint a
huzat. Ugyanis nagyon szeretem a sajtot, a vajat, a virslit, mogyoróvajat, a
tojást….márpedig ezekből tonnányi kalória lecsúszhatna…HA csak a
szénhidrátmennyiséget kéne korlátozni és semmi mást. De sosem mertem
kipróbálni.
* MI VAN? *
Könyörgöm, akkor minek volt a műtét? nem
lett volna egyszerűbb csak simán operáció nélkül betartani a
kalóriabevitel-korlátozást? De, egyszerűbb lett volna. A műtéttel viszont
RÁKÉNYSZERÍTIK a delikvenst, szerintem ez az egyetlen lényeges különbség. Mert
ebben az esetben ha nem tartja be, akkor baj van. Műtét nélkül ha nem tartja be…?
Hát akkor nincs baj, csak hízik tovább, ennyi. De ésszerűségből, tisztán logikai
alapon ezek a műtétek totál hiábavalók. Szerintem.
- · Minden anyagcsere máshogyan használ el egy kalóriát….emésztési idő, sebesség
Nyilván egyedi embereknek nemcsak az
ujjlenyomatuk, a DNS-ük, hanem az anyagcseréjük is más és más. Akkor hogyan
lehetne egységes kalóriákkal számolni?
- · nem mindegy, melyik napszakban, milyen aktivitás mellett/előtt/után fogyasztjuk el a kalóriát
Az anyagcserefolyamatok nem állandó sebességgel folynak. Alvás
alatt lelassul, fokozott fizikai tevékenység alatt felgyorsul. Tehát nem lehet
ugyanolyan hatása mondjuk egy 300 kalóriás ételnek egy kiadós anaerob edzés
után, vagy lefekvés előtt este tizenegykor.
- · nem megbízhatóak a feltüntetett értékek (állítólag 8% a hiba)
Ezt nem kell különösebbe kifejteni, ugyebár ha nem nyers
telt fogyasztunk, akkor mindig ott van a hit-tényező. Elhiszem-e vagy sem a
gyártónak, hogy annyi az annyi. Mert egy paradicsom vagy egy uborka vagy egy
csirkemell az, ami. De egy készítménybe nem látunk bele, hogyan csinálták és mi
került bele. És nem feltétlenül kell rosszindulatúnak lenni, elég ha csak arra
gondolunk, hogy az ember hibázik. Állítólag a mandula kalóriaértékét is
elszámolták.
- · nemcsak az anyagcsere más mindenkinél, de a mikrobiom is
Ha már egyedi anyagcsere, DNS vagy ujjlenyomat, akkor egyedi
mikrobiom is. Nagyon sok kutatás folyt arról, milyen hatása van az anyagcsere
folyamatokra a testünkben tenyésző organizmusoknak. Bizarr, de volt olyan
kísérlet is, amelyben egereket más egereknek az ürülékével etettek, ezáltal megváltozott a mikrobiomuk összetétele. Mind ismerünk olyan sovány embereket, akik mindig soványak maradnak, akármit
ehetnek. Szóval állítólag ennek az egyik
lehetséges oka pont hogy a mikrobiomban található, ami gondolom táplálkozás és
életmód függvénye továbbá nyilván genetikai eredői is vannak.
- · csak a mennyiség számít a kalória-bevitelnél, a minőség nem (100 gr csoki vagy 1,5kg alma kalóriailag ugyanannyit ér, holott nyilván nem ugyanazt művel a testben.)
Ezt már többször kitárgyaltam itt a blogon, mert erősen
hiszem hogy nem mindegy, hogy az a pl. 300 kalória úgy kerül be a testünkbe,
hogy megeszünk egy snickers-t, vagy úgy, hogy megeszünk egy kiló dinnyét.
Márpedig a kalóriaszámolás világában ezek között semmi különbség nincsen. Csak
a bevitt mennyiség számít, semmi más. Viszont úgy gondolom ez pont olyan téma,
hogy nagyon sok a változó tényező, és nincs olyan, ami csak önmagában, más
tényezőktől függetlenül lenne meghatározó.
- · A test izom-zsír aránya befolyásolja a különböző anyagcsere folyamatokat és sebességet. Az izmok „aktív-módban” több kalóriával elbírnak…ha vannak.
Hát igen, amikor valaki nemes egyszerűséggel közli, hogyha
egy nő 70 kilós, akkor túlsúlyos. Vagy egy férfi ha 100. A BMI adat ugyanilyen,
nélkülözi a dialektikát. Önmagában egy szám, amit egy képlettel számolnak ki a
magasságból, a súlyból és a korból. Na de mi a helyzet a test összetételével?
Arnold Schwarzenegger is kövér volt fénykorában, amikor 120 kiló tiszta izom
volt rajta? Ugye hogy nem. Pedig a BMI értéke szerint az volt. Mert az csak egy
szám, ahogy a kalóriák is csak számok. Nem létezik, hogy ne lenne összefüggés.
Nem érhet ugyanannyit egy kalória minden testben.
- · Az ételek szerkezeti is befolyásolhatják….az elfogyasztott kukoricánál a kukoricaszemekben lévő puha, emészthető rész az emészthetetlen cellulóz burokban marad, és így távozik belőlünk…
Amikor megszámoljuk a majonézes kukoricasalátában lévő
kalóriákat, hogy „elszámoljuk” mint felhasznált értéket, akkor mi a helzet
azokkal a kukoricaszemekkel, amiket nem rágtunk szét eléggé, és az
emészthetetlen cellulóz-burok magába zárt, és úgy távozik belőlünk. Azt nyilván
nem emésztjük meg, tehát jogtalanul lett beszámítva. Ugyanígy az egyéb ételek
bonyolult összetevőit ha nézzük, egy csomó minden szerkezeti változás állhat be
az elkészítés során,( vagy pont hogy nem áll be) ami befolyásolhatja azt a
bizonyos számot. 2015-ben jött ki a hír, hogy a kókuszzsírral sütött rizs, ha
hagyjuk kihűlni, és azután fogyasztjuk el, akkor FELE annyi kalória szívódik
el, mert a hűlés során a benne lévő keményítő molekulaszerkezete a
kókuszzsírral reagálva olyan formát vesz fel, amit az ember nem tud
megemészteni. Nos, azért nem mindegy, hogy egy 40 dekás rizsköret 500 kalóriát
ér, vagy 250-et.
Az emberi test egy csoda. Nagyon bonyolult folyamatok zajlanak
benne, és bár az orvostudomány sok mindent tud, de még mindig nagyon sok olyan
dolog van, amit csak találgatunk. Ha a szervezet ilyen okos, akkor miért nem
tudja az emésztési folyamatokat az optimális szinten tartani, és a maradékot egyszerűen
kiüríteni a testből….? Ezt mondjuk sosem
értettem. Szeretik mondani, hogyha túl keveset eszünk, akkor az anyagcsere lelassul,
hogy a test tartalékoljon… És akkor miért nem gyorsul be, ha túl SOKAT eszünk?
Csak egy irányba működik, mint a Geszti-féle inga? Kileng, aztán ott marad…? :D
Szóval megint sok kérdés van, mint általában mindig. Sok
kérdés és konklúzió, ami nincs, maximum ennyi: kurvára oda kell figyelni, hogy
élünk.
2 comments:
Én ezeket a konklúziókat qrvára szeretem. :D:D:D
De amúgy egyetértek minden gondolatoddal, boncolgatásoddal. Anno pl egyszer jártam dietetikushoz, hogy mondja már meg mi a picha baj van velem, hogy nem tudok fogyni, vagyis ha le is fogyok, de azonnal visszaszedem, mihelyt, elfelejtem a diétát. :) Ő azt mondta, hogy ne számolgassak soha kalóriát, hanem egyem azt, amit ő egy táblázatban előír nekem. 30 gr sovány felvágott, meg ilyenek voltak benne. Fél sárgarépából leves...hát szerinted be tudtam én ezt tartani? Nem! Viszont, amikor kalóriát számolok, akkor ott van fehéren feketén...sokszor nem tetszik, naná, de ha becsületesen írom, akkor mindent megmutat.
Hát ja :) Köszi, ilyen okosakat nem nehéz kinyilatkoznom, ugye? Őszintén, ez egy olyan téma, hogy minél jobban elmerül az ember annál több a kérdés...aztán valahogy elfogy a lelkesedés....amikor a saját korlátaimba ütközöm :) Köszi a kommentet.
Post a Comment