Thursday 29 November 2018

Klímaváltozás és a BMI

A világ hírei harsognak attól, hogy az elhízás micsoda nagy méreteket ölt, és összességében véve, ha csak a számokra figyelünk, akkor nagyobb veszélyt jelent a világunkra, mint a fegyveres konfliktusok, a dohányzás, az alkoholizmus, vagy a klímaváltozás. Az emberiségnek egyre növekvő százaléka lesz elhízott, ami magában hordoz bizonyos költségeket és problémákat, amiket a társadalom fizet meg. Így vagy úgy. Olyan statisztika is készült, hogy többen halnak meg a túlsúly miatt világszerte, mint az éhezés miatt. Hihetetlennek tűnik, de az biztos igaz, hogy egyre több embernek okozza a halálát közvetlenül vagy közvetve a túlsúly.

Vajon mennyire reális veszélyről beszélünk? Aki kövér, az kevésbé egészséges, így nagyobb kockázata áll fent a keringési problémáknak, a cukorbetegségnek, és nem utolsó sorban a munkavégzésben való (hasznos társadalmi érték) akadályoztatásnak. A gyógyszerek, a beavatkozások, az orvosi munkaórák, a segédeszközök....ezek mind pénzbe kerülnek, amit részben a delikvens, részben az állam fizet...így vagy úgy, de mindenképpen kiadás, aminek az oka visszavezethető a nem helyes életmódra.

Nem tudom, mikor melyik állam hogyan óhajtja a problémát kezelni, ezekből a terhekből mekkora részt hárít az emberre, és mennyit vállal maga, továbbá ha változtatni akar, akkor hol kezdi? Sajnos általában nem jellemző, hogy egy problémát bármelyik állam úgy kezdene megoldani, hogy magának szab extra feladatokat...inkább másokat próbál ösztökélni....szóval itt is szerintem az lesz a jellemző, hogy az embereket biztatják, hogy - fogyjanak le, és akkor mennyivel jobb lesz mindenkinek. Nem biztos hogy az a legcélravezetőbb, hogy akkor vezessünk be csipszadót. (Ez szerintem tipikus magyar módszer....például amikor valaki anyagi nehézségek miatt elcsúszik a banki törlesztőjével.....mit lép a bank? Büntetést szab ki....hát persze, nyilván ha valakinek anyagi gondjai vannak, akkor az a megoldás, hogy még fizessen extra büntit.) Az emberek motiválása terén volna hová fejlődni, az biztos.

Felmerül bennem a kérdés, hogy a túlsúllyal élők hány százaléka szeretne lefogyni? És hány százalék szarik rá nem foglalkozik a kérdéssel? Első körben az ember azt gondolná, hogy ugyan, ki ne akarna lefogyni, ha egyszer kövér. De ez nem úgy van, én magam több olyan kövér embert ismerek, aki köszöni, jól érzi magát, és nem gondolja, hogy bármit is változtatnia kéne.

A másik vége a szegmensnek felismeri, hogy valami nem oké, és változtat. Lefogy, elkezd erőfeszítéseket tenni azért, hogy az életmódja jobb legyen. Odafigyel az étkezésekre, mozog, érdeklődik, tanul, és nem hagyja, hogy visszaessen.

Viszont szerintem a legkomolyabb réteg az az, aki azt hangoztatja, hogy ő szeretne változtatni, csak...sajnos nem áll módjában. Itt aztán rengeteg kifogás, mentség, magyarázat, hívhatjuk, aminek akarjuk, jön, talán a leggyakoribbak:

  • pénz
  • idő
  • egészségügyi probléma (általában pajzsmirigy)
  • munka
  • körülmények

Az a nehéz ebben, hogy mindegyik lehet valós, igazi nehézség, ami persze nem azt jelenti, hogy megoldhatatlan, hanem hogy nehezebb megoldani...de a személyes véleményem az, hogy 95%-ban ezek csak tényleg kifogások.

Tény, hogy átváltoztatni az életünket nem könnyű. És legfőképpen nem kényelmes. És nem is gyors. Nagyon nehéz, kellemetlen, kényelmetlen, fájdalmas, lassú folyamat. Viszont nagyon sok ember meg tudná csinálni - ha igazán akarná.

Kennedy mondta, hogy ne azt nézd, az országod mit tehet érted, hanem hogy Te mit tehetsz az országodért. Én meg azt mondom: Ne azt nézd, hogy mások hogy tudnának abban segíteni, hogy lefogyj/egészségesebben élj, hanem azt, hogy Te magad mit tudsz megtenni ennek az érdekében! Egyszerűen az alapelveket kell megérteni, és nem hinni senki olyannak, aki csak azt hajtogatja, mitől mad Te jól érzed magad! Hogy ehetsz kakaóscsigát, csak ne a simát vedd meg X forintért, hanem a másikat 5X forintért. Mindig lesznek olyanok, akik a saját hasznuk érdekében csábító dolgokat duruzsolnak....de az igazság olyan mérhetetlenül puritán és egyszerű...csak nehéz elhinni. Sokkal könnyebb abban hinni, ami jobban hangzik.

No comments: