Tuesday 13 November 2018

KETO


A ketogén diéta került a látókörömbe….megint. Egyszer már foglalkoztam vele, de úgy istenigazából nem próbáltam ki soha. Most viszont a közösségi oldalon elkezdtem lefordítani egy nyári Forbes-cikket, ami 2018 legnépszerűbb diétáit szedi össze, és ez az első helyen volt. A cikk fordítása kapcsán felhorgadt bennem az érdeklődés, és elkezdtem részletesebben utánajárni. Hogy hogyan működik…rengeteg info van fent a neten, a lényege, hogy oly mértékben le kell csökkenteni a szénhidrátbevitelt, hogy az anyagcsere átálljon a zsírokból való üzemanyag-előállításra. Ezt akkor tudjuk produkálni, ha 5-10% között tartjuk a napi energiamennyiség CH részét. Tehát egy 2000 kalóriás napi étkezésnél max 20gr. De ha valaki véletlenül 3000-et vinne be, akkor sem több 30 grammnál. (Ideálisan 75%-5%-20% a zsír/CH/protein)

A nyaralás alatt felszedett kilóim nem távoztak még el maradéktalanul…igaz, csak 2-3 kiló van hátra, hogy ugyanannyi legyek, mint mikor elindultunk nyaralni….viszont nem bánnám ha le tudnék dolgozni mondjuk egy tizest. Szóval arra gondoltam, adok egy esélyt ennek a ketónak. Mi bajom lehet. Azt mondják, hogy akinek vese és/vagy májgondja van, annak nem ajánlott. Ugyanis a sok bevitt zsír miatt megdolgoztatja ezeket a szerveket az étrend. A máj ketontesteket kezd el termelni, amik pedig lebontják a zsírokat. Az az elmélet mögötte, hogy ha a testünket könnyedebben lebontható CH-tal etetjük, akkor insulint termel a hasnyálmirigy, ami a CH lebontásához kell. Ha viszont nem kapja meg a CH-ot a szervezet, akkor jön a ketontest és a glucagon az insulin helyett, és bontja a zsírt. Ha mindig a CH indítja be a folyamatokat, akkor a zsírral nem tud a szerezet mit kezdeni, és elraktározza..de ha átállítjuk az anyagcserét zsír alapúra, akkor jó eséllyel fogja a saját zsírunkat is égetni ha energiára van szüksége.

És ez, hogy HA energiára van szüksége…ez a HA nagyon fontos. Mert persze nem arról van szó, hogy ha ketózik valaki, akkor aztán kilószám eheti a sok zsíros cuccokat…nem. Az egésznek csak akkor van értelme, ha (kalória-)energiadeficitet érünk el. Tehát ha kevesebbet eszünk, mint amennyi kell a testnek. Mert akkor hiány lép fel, és akkor –mivel ketózisban vagyunk- képes elégetni az elraktározott zsírt, mert onnan pótolja a hiányzó üzemanyagot. Ez normál (CH alapú anyagcsere esetén) esetben ugye például mehet a glikogén raktárakból, amik a májban és az izmokban vannak---de ezek CH raktárak. Tehát ha nincs CH, akkor a glikogén is ki van ürülve, tehát szintén rögtön a zsír tud elégni.

Alap, hogy a vízfogyasztást felemeltem napi 2 literről háromra. Plusz kávézgatok is, szóval a folyadékbevitelem durván négy liter is megvan. Az is alap, hogy vitaminokat szedni kell mellette, mert nyilván a táplálkozással nem jut be elég. Nem eszem gyümölcsöket, zöldséget se sokat, szóval kell az utánpótlás. Szedek magnéziumot, glükozamint, vasat, B kmoplexet és multivitamint…Negyedik napja csinálom. Amit rögtön észrevettem magamon, az az, hogy nem gond a napi 3 liter víz megivása. Ez régen mindig nagy probléma volt, pedig csak két literrel küszködtem, nem hárommal. Most viszont még nincs hat óra sem, és már több, mint 2,5 liter vízen túl vagyok. További pozitívum, hogy –ez elég bizarrul hangzik- levésbé vagyok éhes. Ma például egész nap mindössze 90 gramm mogyoróvajat ettem, és nem mardos az éhség egyáltalán. Ennek egyébként az az oka, hogy mivel kevés a bevitt CH, ezért nincs mitől ugráljon a vércukorszint, ami ugye szorosan összefügg az éhségérzettel. A ketózis alatta  vércukorszint mindig stabil, ergo nincs farkaséhség.


Remélem tudom csinálni rendesen, és nem lesz sem epe, sem vese, sem májproblémám. A CH szintet alacsonyan tartom, 26,18,13 grammok voltak az elmúlt napokban, amihez átlagosan 2450 kalóriát vittem be, és a napi edzésem továbbra is egy óra bringa+1 óra HIIT a taposógépen, vagy súlyzós edzés.

2 comments:

Lazac said...

Van két ismerősöm is, aki ennek a módszernek a híve, mindketten soványak :) Azt nem tudom, hogy az egyéb egészségügyi problémájuk, ami fennáll folyamatosan, összefüggésben van-e ezzel az életmóddal. Az egyik masszívan depressziós, a másiknak viszont állandó bélproblémái vannak, felfúvódik mint egy tehén. De amúgy jól néznek ki. :):) Akkor hajrá, kíváncsian várom a tapasztalataidat.

Alan said...

Hát, majd beszámolok a tapasztalatokról, természetesen :)