Sunday 2 February 2014

Édes(?)ség


Több hasonló receptből megcsináltam egy nagyon finom túrós desszertet. Az egész onnan indult ki, hogy a litvánboltban láttam nulla százalékos zsírtartalmú túrót, és beindult a fantáziám. Sajnos itt az angolszász kultúrával átitatott ír kereskedelemben nem lehet túrót kapni, csak sóval együtt :-/...úgyhogy sótlan túrót kizárólag kelet európai üzletekben lehet megcsípni. Ennek a túrónak a 100 grammonkénti kalóriája mindössze 90 volt, ami messze, több, mint ideális egy fogyókúrához.

Botmixerrel törtem össze a 90 deka túrót, adva hozzá édesítőszert, vaníliát, és reszelt citromhéjat (Megjegyzem már ekkor nagyon finom volt LOL). Namost találtam a litvánnál valamiféle tejszínhabpótló port, ami cukornélküli...egy tasaknyit két deci tejjel kell géppel összekeverni, és édesíteni. Én fele mennyiségű tejjel csináltam. Két tasak porhoz két deci tejet, és édesítőt. Kőkemény hab lett belőle (ja, dr. Oetker), amit a túróhoz raktam. Egy tasak 45 kalóriát ér, a tej fullfat volt, amiből csináltam, decije 60 kalória.

Ezek után még adagoltam hozzá két deci kefirt is (szintén a litván boltból), majd 10 tojás fehérjéből és édesítőszerből kemény habot vertem, amit szintén összedolgoztam a túrókrémmel. Kaptam egy kellemes, könnyű, de azért tartalmas, finom túrókrémet. fagyasztott epret botmixerrel pépesítettem, ezzel rétegeztem poharakba, ill. szigorúan nem cukros szirupban ázó barackkonzervszeletekkel variáltam.

Egy adagba került 15 deka a túrókrémből, és 15 deka a gyümölcsből. Kaptam tehát eredményül egy 30 deka körüli finom desszertet, ami mindössze 195 kalória :):) A 100 grammonkénti kalóriája mindössze 65, ami figyelemreméltóan alacsony.

És hogy miért a címben a kérdőjel? Azért, mert ebben az édességben elég sok cukor lenne...ha lenne. De mivel nem raktam bele, így elég sok édesítő van benne. Ezeknek a cukorpótlóknak állítólag enyhén keserű mellékíze van. Ezért aztán a cukrot bár nem túl gyakran, de fogyasztó családtagjaim számára az édesség nem volt 10 pontos (hacsaknem a százas listán :D:D:D). Én viszont egyáltalán nem éreztem semmilye mellékízt, nagyon finoman el is fogyasztottam gyakorlatilag az összes adagot (laza három nap alatt :):))

És hogy miért találom olyan jónak ezt a desszertet? Nos azért, mert a legtöbb fogyós cucc vagy azért fogyós, mert nincs benne zsír, vagy azért, mert nincs benne cukor. Ez viszont olyan, amiben sem ez, sem az nincs. Egy adag zsírtartalma mindössze 1,5 gramm. Cukrot egyáltalán nem tartalmaz, ellenben fehérjét 25 grammot, adagonként.

6 comments:

Unknown said...

szuper,ügyes vagy,tetszik.

Alan said...

Köszi :) Közben futom ám a köröket, mert csak nem vagyok kibékülve a sok ciklamát használattal...majd úgyis megblogolom, mire jutok ;-)
Köszönöm a kommentet!

Bogdányi Marcsi said...

A tojásfehérjét nyersen is lehet enni? Meddig áll el a hűtőben?
És mit csinálsz a sok megmaradt sárgájával?
Köszi!!

Bogdányi Marcsi said...

A tojásfehérjét nyersen is lehet enni? Meddig áll el a hűtőben?
És mit csinálsz a sok megmaradt sárgájával?
Köszi!!

Alan said...

Lehet. Én napi átlag 15 tojás fehérjéjét ettem másfél éven keresztül naponta....már nem minden nap eszem, de bizton állíthatom, hogy nyugodtan fogyasztható. Kiváló fehérjeforrás, semmi ch, és kevés kalória. Ellenben elég komoly térfogatot ad :) A sárgája jó kérdés....zömmel kidobáltam őket. Volt egy idő, hogy mindig elsütöttem...2-3 naponta készítettem valami piskótás cuccot, vagy teasüteményt, vagy főztem belőle krémet...de aztán leszoktam róla, és kidobáltam őket, mert csak azért nem fogom cukorral etetni a családot, merthogy ne kelljen kidobni ....de persze amit lehett, megmentettünk panírozással, ezzel-azzal....

Bogdányi Marcsi said...

Köszönöm a gyors választ! szia!