Wednesday 7 August 2013

Nyár vége felé

Ugyan még csak Augusztus eleje van, itt viszont már ez ősznek számít, a nyár Május, Június és Július....a gyerekeknek is így tanítják az iskolában. Ez a blog a fogyásról és a súlytartásról szól, így a nyár ezen aspektusairól írok most.

Lefogyásom óta többedszer kísérlem meg a dokumentáció nélküli súlytartást, azonban eddig nemigen jártam sikerrel egyszer sem. Az idei nyárnak úgy mentem neki, hogy nem dokumentálom, mit és mennyit eszem, hanem igyekszem egészséges módon táplálkozni, és mellette rengetet mozgok. A rengeteg relatív fogalom, így pontosítok: napi 3 óra vagy 50km biciklizés, plusz aktív súlyzós gyakorlatok, fekvenyomás és egykaros bicepsz formájában. A fekvenyomó rúd maximális súlya csak 30 kiló, plusz a rúd...tehát 32 kiló. Ebből már 3X50-es szériákat csináltam, de tömeget növelni ez kevés, így felpakoltam még rá a kézisúlyzó tárcsáit, így sikerült feltornászni 42 kilósra, amivel már a 3 X 25-ös széria sokkal jobbnak érződik. Bicepszre egykaros 10 kilós súlyzóval csinálok szintén 3 X 25-öt mindkét kézzel.

Mostanra azonban eljött az ideje, hogy sutba dobjam a kísérletezgetést, és újra nekiálljak az irányított diétának. Mert napi 50 km ide, súlyzózás oda, simán átcsúsztam a 100 kilós határvonalon. Lehet beszámolni a rajtam maradt és le nem műtött cuccokat, meg az izomgyarapodást.....de akkor is soknak gondolom, úgyhogy mostantól visszatérek az eddig is bevált "saját fejlesztésű" módszereimhez. És fogyókúrázok újra :)

Az élet azt hiszem amúgy is ilyen....hiszen így vagy úgy, ingadozunk mind valamilyen szempontból....és a kontroll lényege, hogy egyrészt felismerjük a rossz irányt, másrészt ne csak felismerjük, hanem tereljük is vissza a megfelelő mederbe. Az élet nem egy mókuskerék....illetve nem kellene annak lennie... ebből a szempontból sem. Nem gondolom, hogy nem lehet...nem kell néha lazítani egy kicsit. Finoman össze kell hangolni a dolgokat, valahogy úgy érzem. Az életmódváltásnak lehetnek olyan részei, amiket javasolt totál kiirtani, mert annyira egyértelműen rosszak. A junk kajákon 'való élésre' gondolok. A csipsz, a cukros üdítők, a tömény cukrok világára. Ezeket jó, ha teljesen ki tudjuk az életünkből takarítani, és amikor lazulás van, akkor sem fogyasztjuk.

Vannak azonban olyan ételek, amik egészségesek (vagy legalábbis nem nagy mértékben egészségtelenek), de az olyanoknak, akik hízásra hajlamosak, mégis kerülendőek. Mikre gondolok? A teljes kiőrlésű gabona termékekre, a fruktózban gazdag gyümölcsökre, a mézre, a mogyoróvajra, az olajos magvakra. A különböző sajtokra és egyéb tejtermékekre, joghurtokra. A slow food-okra, a homemade süteményekre. Amikor lazítás van, ezekből az ételekből az ember kevésbé korlátozottan fogyaszthat, számítva arra, hogy a mérleg nyelvén meg fog látszani az eredmény.

Fontos még egyszer hangsúlyoznom, hogy ami egészséges, az még lehet hízlaló. Az elmúlt időszakban 90%-ban egészséges ételeket fogyasztottam, és az extrémnek mondható aerob mozgás mellett is simán ugráltak felfelé a kilók. Szerencsére elég komoly tapasztalat van mögöttem a saját anyagcserémmel/testemmel kapcsolatban, csakúgy, mint az ételek/összetevők/tápértékek témájával kapcsolatban, így azt hiszem, tudom merre van a tovább....és tulajdonképpen ez a lényeg, azt hiszem.


5 comments:

Anonymous said...

Szia Alan!

Bár Neked bármi újat mondani étkezés, mozgás területén lehetetlen :), talán mégis találhatsz hasznos infot a http://body.builder.hu/ oldalon, töltsd le a "sárga kapszula"-t.

Üdvözlettel:
Erika

Alan said...

Szia Erika,

Az információból sosem elég :) köszi a tippet, a honlapot ismerem, nagyon sok hasznos információ van fent. Amúgy továbbra is úgy gondolom, minden embernek ki kell ismernie a saját "működését". Üdvözlet Neked ! :)
Alan

Anonymous said...

Szia Alan!

Biztosan sok az a testsúly?
Az izom nehéz ám! Sokkal lényegesebb,hogy hogyan érzed magad. Hogy érzed magad?
Üdv Tibi

Alan said...

Szia Tibi!

Köszi a kérdést...jól érzem magam, de úgy gondolom, néhány kilóval könnyebben még jobban érezném magam :) Veled mi újság egyébként...minden rendben?

Alan

Anonymous said...

Röviden igen,hosszabban levél ment! Tibi