Sunday, 28 July 2013

Lazulás és egy kis dinnyekörkép...

Akarva-akaratlanul afféle nyári szabadságra engedtem magam innen a blogról...Így, hogy a srácok mindennap itthon vannak, lényegesen kevesebb idő jut a gépre...talán nem is baj.

A nyárral kapcsolatban két jó dolog is van, ami kedvez az egészséges életmódnak: a jó idő, és a gyümölcsszezon. A jó idő kicsábítja az embert, és mozgásra hívja. Ez elsősorban a már lefogyottaknak kedvez, hiszen aki még cipeli a túlsúlyt, azt csak elkedvetlenítheti, vagy szembesítheti a saját helyzetével....ami nem feltétlenül rossz, de kellemetlen lehet. Súlyt tartani viszont többféleképpen is csodás a jó időben: lehet biciklizni, futni, teniszezni, túrázni, hegyet mászni...leírhatatlan például, milyen jóleső érzés elnyúlni a hegy tetején egy sziklapárkányon, amikor szinte éget a nap, miközben hűvös hegyi szellő fújdogál :) Ezt az év túlnyomó részében itt Írországban sajnos nem lehet megtapasztalni. Viszont amikor igen, akkor bűn kihagyni :)

Gyömölcsfronton itt azért nem olyan jó a helyzet, mint pl. Magyarországon, de azért szerencsére elég jó a felhozatal. nekem nagy kedvencem a dinnye. Régebben csak a görögöt kedveltem, de a fogyással nagyon megváltozott az ízlésvilágom is, így ma már szinte az összes fajtát lelkesen tömöm magamba. Nagy melegben, hidegre hűtve kiváló szénhidrátforrás.

A görögön kívül négyfélét lehet kapni:

Honeydew, azaz mézharmat: kívül citromsárga, belül fehér húsú...nem a kedvencem, mert nekem olyan semmilyen íze van...de ha jó érett, szaftos, akkor szeretem.

Cantaloupe, ezt nem tudom, magyarul hogy mondják, kívül gerezd mintájú, nagyon szabályos, látványos, belül rusztikus narancssárga színű húsa van. Állati dekoratív, de az íze nekem nem jön be, sőt, az állaga sem. Szivacsszerű, és kesernyés az íze. Koktélokba viszont elsőosztályú

Galia, ezt sem tudom sajnos magyarul....ezt 1972-ben Izraelben alkotték meg, mégpedig a cantaloupe és a honeydew keresztezésével. Térképszerű, halványsárga, vagy -zöld a külseje, belül pedig a külső héjtól indulva zöldből fehérbe hajlik a színe. Ha éretlen, akkor ízetlen és kemény a húsa, de ha érett...akkor ISTEN. Szaftos, édes, csodálatosan karakteres, nagyon jellegzetes finom íze van.
Christmas melon vagy Piel de Sapo melon, magyarul vagy Mikulás-dinnye, vagy Karácsony-dinnye. Itt még hívják sugarmelonnak is....ez csak az elmúlt néhány hónapban tűnt fel a boltokban. karácsony környékén voltak szép nagyok is belőle, de később csak kisebb formátumban lettek megtalálhatók. Külső héja sötétzöld, és csíkosan repedezett. Belül a húsa szinte teljesen fehér. Finom, édes íze van, és ropogós az állaga. Ha nagyon érett, akkor a húsának a textúrája az őszibarackra emlékeztet. Szeretem ezt a fajtát is.

2 comments:

 1. Ahoj Alan! Jó újra itt látni,
  további szép nyarat,és finom dinnyéket!
  Tibi

  ReplyDelete
  Replies
  1. Szia Tibi! :) Köszi, Neked/Nektek is :):)

   Delete