Thursday 14 February 2013

Pavarotti és az érzelmek



Régebben, fiatalabb koromban nem rajongtam az operáért. Sőt, igazából most sem...úgy értem, nem ismerem az operákat, nem vagyok otthon ebben a körben. Csak az alapműveltséghez tartozó, egyszerűbb darabokat, dallamokat ismerem....az olyan klasszikusokat, amik egyben populárisak is...Verdi, Mozart, Bizet....Azonban most, hogy negyvenes éveimet elkezdtem taposni...nos, ha most egy huszonnégyes hangerőre tekerve a kocsiban hallgatom az "El lucevan le stelle"-t a Tosca-ból, pl. Pavarotti mester előadásában, akkor....hogyismondjamcsak. Valahogy hirtelen aprónak tűnök. Én is, és a problémáim is. Nehéz megfogalmazni...de én valahogy úgy érzem, hogy meg kell érni az ilyen zenéhez....mert alapvetően a  mély érzelmekre hat, és a mély érzelmek az élettapasztalatokból jönnek. 

Kifejtem. Van az ember, éli az életét, vannak a gondok, a problémák. Amik lekötik. Lekötik a gondolatait, lefoglalják a szabad kapacitást...már ha van...ugye. Eltereli a figyelmet arról, ami nem problémás. Arról, ami jó, ami szép....ami fontos.  Mire gondolok? Igen....a kék égre, a fákra. Egy tökéletes pillanatra. Szeretetre. Szerettekre. Gyerekekre. Érzésekre. Olyan dolgokra, amikre nem hatnak a külső tényezők. Amiket nem befolyásol az anyagi világ érdekektől átszőtt hálója. És millió példa van arra, hogy ez az elterelés képes évekig, vagy akár évtizedekig....esetleg örökké működni. 

Sokszor azonban van egy "trigger", ami képes kioldani ezt a bekattanást. Ami képes a problémákból kizökkenteni minket, és arrafelé fordítani, ami igazán számít. Például az érzelmekre. Ilyen "trigger" lehet sokminden...pl. amikor egyszercsak rád mosolyog a gyereked....vagy amikor átölel a szerelmed.....vagy igen, mikor Pavarotti dalolja a levéláriát.

És hogy mi köze mindezeknek az életmódhoz? Hát, össze tudom kötni....ebben a blogban igen ritkán írok személyes dolgokról. mindig az életmód-fogyás-diéta tengely körül forgok. Másfelől viszont ez pont egy olyan tengely, aminek a forgása folyamatosan személyes dolgokba ütközik. Sőt....sokszor még a totál privát szférába is....És végtére is bármit össze lehet kapcsolni a helyes életmódra való törekvéssel. ha visszagondolok a klasszikus "ép testben ép lélek" szlogenre, akkor ugye világossá válik, hogy a helyes életmód fenntartása sokkal könnyebb, ha érzelmileg is stabil lábakon állunk. Ha tudjuk, mi a fontos...mi az igazán fontos.

Hogy mik azok az értékek, amik mindentől függetlenül, konstans módon értékesek, és amikbe olyan sokszor belekapaszkodhat az ember, ha úgy hozza az élet. 

3 comments:

Lazac said...

ja..és a zenével is of course! :):)

Eszter said...

szep volt... koszi.

Alan said...

:) Köszönöm :)