Saturday 19 January 2013

Tévhitek, avagy fizika kontra diszkrét retva

Tele van a világ tévhitekkel. Veszélyes tévhitekkel. Mondok még pár olcsó közhelyet...: mindenki rohan valahová, mindenkinek őrült elfoglalt, pörgős és nagyon fontos élete van, és sajnos semmire nincs idő sosem. Azt már - hogyismondjam- kezdem megszokni, hogy sok ember van, aki panaszkodik, de nem csinál semmit, viszont a mai napig el tudok hűlni, amikor szembetalálkozok olyan tévhitekkel, hogy például a szelet kenyérből kisütöm a szénhidrátot....Ez a durvább tévhit, amit ha az ember fizikaórán odafigyelt volna, akkor simán értené azt, hogy miért van több kalória a pirítós száz grammjában, mint a pirítatlan kenyér száz grammjában.

Vannak azonban kényesebb, sunyibb tévhitek is, amik ennél sokkal veszélyesebbek. Olyan ez, mint a szomszédnál a diszkrét retva, ami a sarkokban meghúzódik, és első blikkre nem látszik. Először olybá tűnne, mintha tisztaság honolna mindenhol, de ha jobban megnézzük, kiderül, hogy ott van a retek, csak nem annyira látszik.

Például ilyen tévhit a kalóriszámlálásban is megbújik. Olyan egyszerűnek tűnik, hiszen kevesebbet viszek be, mint amennyit elégetek, akkor fogyok. Csakhogy ha valaki mindennap kevesebbet visz be mondjuk párszáz kalóriával, akkor ugye nem az lesz, hogy egyszer csak elfogy. Ugyanígy tudok olyan embereket, akik mondjuk heti szinten húszezer kalóriával visznek be többet, mint amennyit elégetnek, mégis soványak. Pedig a szabály, az szabály.

Ezt akkor tapasztaltam meg testközelből, mikor napi négy órát bicikliztem, (ekkor még szép idő volt, és frankó biciklin) és ezért nem figyeltem, mit eszek. Azért vannak ám kontroll-szintjeim: :) SZóval nem figyeltem oda, azaz pontosan nyilvántartottam, mennyi kalóriát vittem be, de nem korlátoztam a dolgot. Nem volt szükséges, hiszen ha a biciklimen lévő kütyü szerint kétezerötszáz kalóriát elégettem, akkor bátran ehettem akár négyezret is egy nap, hiszen annak az egyenlege még mindig csak 1500, amivel nekem fogynom kell, hiszen az alapanyagcserém 2000 körül van. Gondolom nem árulok el nagy titkot, ha leírom: Nem fogytam, híztam az adott héten.

Tehát tudomásul kell venni, hogy számok ide vagy oda, a fák nem nőnek az égig. Azaz ha valaki napi nyolc órát edz, és eléget mondjuk hatezer kalóriát, attól meg nem zabálhat össze mindent büntetlenül. Ezt mindenkinek tudomásul kell venni. Ebben az esetben nem számítanak a számok, hanem beúszik a képbe a csodálatosan egyedi anyagcserénk, kombinálva a genetikával és a spirituális ráhatásokkal. Halleluja.

Sok tévhit van. Én azt tanácsolom azoknak, akik komolyan veszik ezeket a kérdéseket, hogy először józan ésszel kell végiggondolni a dolgokat, aztán utána kell nézni a megfelelő helyen, aztán kételkedni kell benne, és csinálni egy "double-check"-et. Ha ezekkel mind megvagyunk, és mégis hezitálunk A és B között, akkor válasszuk azt, amelyik a nehezebb :) Már csak hetyke büszkeségből is :)


2 comments:

Lazac said...

Ezt jól összefoglaltad, köszi :) De akkor sem értem :D:D:D:D:D

Alan said...

:) köszi Lazac...hát, nem mondom hogy én igen :):) De rajta vagyok :)