Monday 27 August 2012

Két szarva közt a feje búbja

Pár post-tal ezelőtt agyaltam, hogy vajon a téli időszakra hogy fogom megoldani a biciklizési igényeim kielégítését. Felmerült a trainer stand, illetve a hideg- és esőálló öltözet. Ami viszont nem merült fel valamiért, azt a szobakerékpár lehetősége. Eléggé rám jellemő módon sikerült megint a két felvázolt lhetőség közül egy harmadikat elővezetni...Nos, annak idején volt otthon nekem szobabringám (2006 február) , igaz, 25-30 percnél sosem tudtam több időt eltölteni rajta, mert a rettenetes túlsúlyomat nem viselte el tovább a fenekem. Próbálkoztam zselés huzattal, dehát csodák nincsenek....azon kívül az a szerkezet kifejezetten zajos volt ehhez a mostanihoz képest.

A legfontosabb különbség azonban talán a vezérlőegységben van. A régin egy egyszerű kis computer volt, ami felváltva mutogatta a távolságot, a sebességet, az időt és a pulzust. Ez ellenben megadott karakterisztikájú programokkal rendelkezik, már ami az intenzitást illeti, különböző terepszimulációkhoz igazítva azt. Az időt, a távolságot, és az elégetett kalóriát is be lehet állítani, mint elérendő célt, és amikor elérte az ember, hangjelzéssel zárja le a programot.  Van külön zsírégető program is, ekkor meg kell adni a magasságot, a súlyt, a kort, a nemet, hagyni kell hogy megmérje a pulzust, és a megadott információkból javasol egy programot.

Tetszik a gép, a mai reggeli edzést már ezen csináltam, és nem a hagyományos biciklimmel, ami a tegnap 11 fokban való fogyoskodás után kifejezetten kellemes volt. Másfél óra, 40 km, 1130 elégetett kalória, fokozatosan növekvő, majd a vége felé csökkenő intenzitással. Első körben a tapasztalatom az, hogy sokkal jobban leizzadtam, mintha igazi biciklin tekertem volna, és most nagyra értékelem a kényelmet, hogy a meleg szobában, tévé előtt lehet művelni, és nem kell eltölteni negyed órákat a felöltözéssel. Továbbá természetesen a nappali biztonságosabb, mint a közút.

Minden összevetve azt hiszem, a biciklizés élmény, amit meglehetősen el tud rontani egy zord időjárás, vagy egy váratlan defekt, vagy egy bunkó autós....de ha ezeket elkerüljük, nagyszerű időtöltés. A szobabicikli viszont eszköz, ami kiválóan alkalmas a téli időszakban való formában tartásra. Ha egy megfelelő példányt beszerzünk, az csendes, kényelmes, okos, és praktikus.

1 comment:

Lazac said...

szuper bicaj, és megoldódott a téli kerekezés :):):)