Tuesday 13 December 2011

Pénz, már megint és még mindig

...az egészséges életmód. Annyi helyen harsogják az arcunkba, hogy nem a pénz. De. Igenis a pénz. Ma csináltam egy összehasonlító számítást. Mai ebédem hat szendvics volt. Hat szelet kenyér, light sajtkrémmel megkenve, telepakolva csemegeuborkával. mindent lemértem és kiszámoltam. 22 deka kenyér, 8 deka krémsajt, 20 deka csemege uborka. Kérem szépen ez 500 kalória. Merő kíváncsiságból kiszámoltam azt is, ha dekára ugyanennyi ételt eszem, de a kedvenc kenyerem helyett sima fehér kenyeret, a light sajtkrém helyett sima sajtkrémet, az uborka helyett egy-egy szelet sonkát veszek. Az eredmény: 1000 kalória. Pont kétszer annyi, ugyanannyi ételért.

És mi a helyzet a pénz vonzattal? Kiszámoltam azt is, persze. Megdöbbentő. A light verzió: 2,11 €. A sima: 66 cent. Nekem az evésélmény érzet (Wooow micsoda kifejezés) ugyanaz. Hat darab kockaszendvics. Csak az egyik uborkás, a másik sonkás. Az egyik teljes kiőrlésű, olajos magvakkal teleszórt, többféle gabonából készült kenyér, a másik sima fehérkenyér.

Most akkor ezek után ugye mennyire egyértelmű, mekkora szerepe van a pénznek. Ha a különbséget háromszor veszem egy nap, három főétkezést számítva, akkor az napi szinten 1 € 45 cent. Egy hónapban 44 €. Ellenben ha ezt a pénzt odateszem, akkor az egy hónap alatt 45 ezer kalóriával ettem többet úgy, hogy igazából (súlyra, érzetre, harapásra....) ugyanannyit ettem. Ezer kalória eurónként :-o

Ha igaz, hogy hétezer plusz kalóriából épít az emberi szervezet egy kiló zsírfelesleget, akkor ez több mint hat kiló zsír, amit 44 euró ráköltésével elkerülhetek....


Hol van a történetben a gyenge pont....? Lássuk csak: elképzelhető, hogy egy ember három főétkezésként szendvicseket fogyasszon....? Hatot, alkalmanként...? Igen. A számítások nem becsült kalkulációk, hanem pontosan lemért mennyiségek, és pontos árak...? Igen. Akkor bizony azt kell mondjam, megállja a helyét, bármilyen sokkoló is.

Mert az. És ezek csak a szendvicsek. Mondhatom tovább a túrókrémekkel, a joghurtokkal, a különféle sajtkészítményekkel....elképeszttő, micsoda különbségek vannak. A dobozos "kockasajt" például, ami ugye háromszögletű valójában.....a normál, magas zsírtartalmú, amiben ráadásul szénhidrát is akad bőven, 1,29€ a 24 darabos. Az extralight, ami közel harmadannyi kalóriát tartalmaz, az 2,10 €, és csak nyolc darab van benne. És folytathatom a sort az édességektől kezdve a készételeken át egészen addig, mennyivel olcsóbban lehet jóllakni egy fél csomag csokis keksztől húsz centért, vagy fél kilónyi epertől hét euróért....az egyik a másiknak a harmincötszöröse !!

Emellett nem lehet csak úgy elmenni. Tudomásul kell venni, hogy az életben nincs ingyen semmi, az egészséges életmód, a kövérség száműzése sem kivétel ez alól. És azt sem árt tisztázni, hogy nemcsak akaraterő, és nem csak kitartás, és nem csak support....hanem kőkeményen pénz is. Tény, hogy sokba kerül....megvan az a jó szokásom, hogy évek óta mindent írok...mikor, mennyit, mire költünk, így van képünk a fogyasztási szokásainkról. És teljesen egyértelmű, hogy ezen a fronton sokkal több pénz folyik el, mint amennyi általában folyna, ill. mint amennyi akkor menne, ha nem lennének azok a szempontok, ami alapján kiválasztjuk az ételeinket, amik az asztalra kerülnek.

Konklúzió? Van. Mégpedig az, hogy az egészség a legfontosabb a világon, és minden pénzt megér, hogy jól érezzük magunkat, és egészséges(ebb)en élünk. Nem érdekel, hogy az élet egyéb területén nem, vagy nem olyan látványos fejlődést tudunk felmutatni....mert nem az számít, hanem az életünk, amit élünk.

No comments: