Történt, hogy kedves blogolvasóm megküldött egy linkkel, és
így a látókörömbe került a Fung professzor, akinek végighallgattam egy
előadását a neten, majd annyira felfokozta a kíváncsiságomat, hogy a hétvégén
ki is olvastam a könyvét. Érdekes volt, mi több: sokmindenben
elgondolkodtatott. Néha kifejezetten mintha magamat hallottam volna, miközben
olvastam a sorokat, és sok ponton éreztem, hogy aha, akkor ez is így van,
ahogyan én feltételeztem.
Nem minden szavát tekintem szentírásnak, amúgy Feldmárosan
csinálom: elolvastam, megemésztem: amit tudok belőle hasznosítani, azt
beépítem, amit nem, azt kiszarom. Hamár anyagcsere….ugyebár.
Az elmúlt kb 10 évben folyamatosan arra a következtetésre
jutok, hogy van egy talán genetikailag kódolt testtömege mindenkinek, amiről
eszelősen nehéz eltávolodni….és ha ez a súly történetesen nagyobb, mint ahogy
az ember jól érzi magát, akkor csak kínok kínjával lehet lejjebb menni, olyan
extrém fogyókúrával, amit én is csináltam hosszú ideig….és amit nem szeretnék
soha többet csinálni (napi 5-700 kalória) Ezzel szemben, vagy mindemellett
ennek a „genetikailag bekódolt” súlynak a környékén meglepően toleráns a
szervezet, azaz szinte mindegy, hogy egy tól-ig határon belül mennyit eszek
vagy mozgok, nem távolodom el ettől a ponttól.
Namost a professzor úr mesél egy dániai kutatásról, merthogy
Dániában az örökbefogadott gyerekeknek megvan a nyilvántartás a biológiai
szülőkről, és hozzá is lehet férni, szóval az átfogó kutatásnak az lett az
eredménye, hogy a gyerekek a biológiai szüleiktől örökölték a testalkatukat,
függetlenül az örökbefogadó család étkezési/mozgási szokásaitól, illetve azok
testalkatától. Szumma szummárum, 70%-ban a genetika határozza meg a
testalkatot, és NEM a táplálkozás-mozgás. Puff neki.
A másik téma, ami szintén mindig bennem volt….ti. mindenki
mondja, hogy ha túl keveset eszek, akkor a szervezet vészüzemre kapcsol, és
lelassítja az anyagcserét…..és én erre mindig azt gondoltam, hogy na und….akkor
ha meg túl sokat eszem, miért nem gyorsítja fel? Nem lehet olyan hülye, csak az
egyik irányba tud elhajolni, a másikba nem? Elvégre nem valami ódivatú bimetál
kapcsoló….namost a professzor úr hosszan magyarázza azt, hogy a kalória-felhasználása
a testnek egyáltalán nem konstans…hanem hormonálisan szabályozott….tehát
amennyiben több energia megy be, igenis képes több távozni is…hőtermelés,
agyműködés, kiválasztó szervek, meg még millió dolog, ami között ott van a
zsírraktározás is….
És vajon mi dönti el, hogy a sok energiafelhasználási mód
közül melyik legyen….hát ofkorsz a hormonok….és vajon melyik hormon küldi a
zsírraktárba a felesleges energiát? Az inzulin…és akkor itt gyakorlatilag a fél
könyv erről szól, hogy az inzulin tehet a felesleges zsírraktározásról…
Tehát 70% genetika, a maradék pedig az inzulin indokolatlan
jelenléte. De miért lehet indokolatlanul jelen az inzulin? A könyvnek több
fejezete van, és pl. az egyik az édesítőszerekről szól. Én rendkívül mélyen
beleástam magam pár éve az édesítőszerek témába, és arra jutottam, hogy a
cukorlobbi egyszerű anyagi érdek-ellenérdek viszonya tehet arról, hogy
lépten-nyomon irtják az édesítőket….hiszen még jó, amikor többszázszor/ezerszer
édesebbek a cukornál, és olcsóbb is az előállításuk. Logikus. A könyv viszont
arról beszél, hogy a sok, mesterségesen előállított kémiai anyag a testbe jutva
inzulinreakciót vált ki, akkor is, ha kalóriáról szó sincs. Így tehát nem
közvetlenül, hanem közvetetten, hormonális úton okoz elhízást az édesítő. De
ugye olyan, hogy édesítő, nincs is.
Mert nagyon sokféle van, és akkor most mindegyik inzulinválaszt
vált ki? Létezik a glikémiás index mellett az inzulin index is (erről pl. nem
tudtam), ami az egyes ételek inzulin termelő képességét mutatja. Persze az
édesítőszerekről nem találtam ilyen táblázatot…..viszont több dietetikus
oldalán találkoztam több véleménnyel is, és pl. a cyclamate, amit elég
rendszeresen használok az elmúlt években, na az tipikusan a sötét oldalhoz
tartozik. Viszont az eritrit, a másik általam gyakran használt édesítő….az
állítólag megbízható ebbő a szempontból. Mert ugyan tény, hogy a vékonybelek
falából kiváltja az ún GLP-1 nevű enzimet (vagy hormont….pff), ami tényleg
inzulinválaszt küld az agy felé, viszont ha nincs jelen glükóz, akkor nem
érvényes. Puff neki.
Olvastam ám olyat is, hogy pusztán az édes íz érzékelése már
önmagában inzulinválaszt vált ki, de ezt két dietetikus is cáfolta, mondván,
hogy csak városi legenda.
Az is tény, hogy az inkretin hormonokról nem hallottam még…ezek
azok az anyagok, amiket a gyomor és a belek termelnek, és ezek is befolyásolják
az egész endokrin hóbelevancot, leptinestül, ghrelinestül, inzulinostul,
adrenalistul, oxitocinostul, serotoninostul…..satöbbi. Jó lenne érteni hozzá,
de sajnos még mindig nem vagyok mikrobiológus. Óriási mák viszont hogy az egyik
gyerekem immunológus lett, a másik meg jövőre végez mint mikrobiológus…..sőt
még egy van, aki most kezdte az egyetemet, kémia vonalon…szóval van remény
arra, hogy nem halok meg csonthülyén a témában….
Ugyanakkor tisztában vagyok azzal, hogy ez egy elég nagy
terület, és finoman szólva is vannak homályos foltok….de visszatérve a könyvhöz
meg a tyúkszaros kis életemhez: a könyv hatására feladom az édesítők közül
azokat, amik nem természetesek, és amikről lehet tudni, hogy inzulinválaszt
váltanak ki. Továbbá eltávolítom az étrendemből a mesterséges, feldolgozott
ételeket….ez egyébként sokkal nehezebb/drágább, mint azt gondolná az ember,
mert sem leveskocka, sem majonéz, se virsli….és így tovább.
Ezenkívül többnyire tartom az időszakos koplalást is….de a
napokon át tartó böjtöt inkább passzolom, na meg az ecetet is, akármilyen
üdvös, egyszerűen ki nem állom…ez van. Abban is adott némi fényt a könyv, hogy
az inzulinon kívül a kortizol-ról is ír, és hát gyerekként, asztmásként mi
mással kezeltek volna a 70-es 80-as években, mint kortikoszteroidokkal, ami
gondolom még tovább fokozta a hormonrendszerem széjjelrombolását….és ha még a
genetika is ott van, meg a sok műkaja….akkor talán kezd derengeni, miért lettem
kétszázkilós.
Fung professzor elmélete szerint mindenkinél van egy „bevésett
súly”, ami ha rossz, azért rossz, mert az összezavart hormonrendszer nem
megfelelően működik, és a sok indokolatlanul jelen lévő inzulin állandó
zsírraktározásra kényszeríti a testet, ahelyett, hogy a bevitt energiát máshogy
használná fel. Simán lehet, hogy ezen már – így 50 felé – én nem nagyon fogok
tudni változtatni….de ha így is van, a fittségen, az izom-zsír arányon biztosan
lehet még dolgozni….
Tervezem még átolvasni többször is a könyvet, mert nem volt
könnyű követni mindig…és nyilván lesznek mg konzekvenciák, amiket le tudok
vonni belőle, így első körre is elég sok fejtörést okozott….jó pap is, hát még
én…ugye LOL
1 comment:
Jó, hogy Bogár is ilyen témában utazik, hasznos volt az infója. :):) Nagyon érdekes dolgokról írtál most is, én is átolvasom még ezt a részt párszor, biztosan. :)
Post a Comment