Friday 3 April 2020

A helyzet fokozódik

A vírus tombol, az egész világ a feje tetejére állt. Lezárások vannak mindenütt, az emberek csak dolgozni és ételt venni mozdulnak ki. Nálunk is tart a karantén, csak V. megy el dolgozni és boltba is csak ő jár. Aggódva figyeljük a híreket, napról napra egyre több a beteg, már több mint egymillió esetet tartanak nyilván világszerte úgy, hogy jelentős mennyiségű megbetegedés lehet, aminek nincs nyoma, mert nem tesztelnek le mindenkit, aki szarul van. Depláne, hogy úgy is lehet valaki pozitív, hogy tünetmentes.

Mivel a vírus ellen nincs vakcina még, és gyógyszer sem...ezért az immunrendszert kell jó karban tartani, és reménykedni abban, hogyha megtalálja az embert ez a kórság, akkor legyen elég erős a szervezet ahhoz, hogy legyőzze. Jelen pillanatban senki nem tud pontos választ adni arra, hogy mitől függ a betegség mértéke....sajnos fiatalok, sőt, gyerekek is haltak már bele úgy, hogy nem volt semmi krónikus betegségük, és 100 évesnél idősebb emberek is gyógyultak már ki belőle, szóval nincs logika benne. Még. Remélhetőleg azért előbb utóbb meg fogják tudni indokolni az okosok, és remélhetőleg egyszer vége lesz ennek, de momentán úgy tűnik, hogy hosszú hónapokig marad a begubózás és a védekezés.

Az emberek rá vannak kényszerítve az otthon maradásra, ami persze lehet jó is, de rossz is. Ha együtt töltik az időt a családtagok, az értelemszerűen pozitív, viszont sokan konkrétan egymás idegeire mennek, mert nem szoktak hozzá a másikhoz 24/7 szinten. Szerencsére nálunk ez nem gond, elég jól bírjuk az összezártságot, sokat játszunk, tanulunk, ökörködünk, zenélünk, és főzünk-sütünk. Rendbe hoztam a bicikliket, így lehet menni körbe-körbe ...2km-es körben lehet csak sportolni...plusz külön mák, hogy vannak itthon elliptikus trénerek, evezőpad, és szobabringa is. Na és fekvenyomópad, meg súlyok....szóval a lehetőség adva van, "mindössze" csak csinálni kell. A család nagy részének ez nem gond, egyedül a legkisebb kölyköt kell nógatni, aki a maga majdnem 14 évével inkább a playstation előtt döglik, mintsem hogy felpattanjon egy gépre... 

Na és mi van a diétával...? Nagyon nehéz kérdés. Azért nehéz, mert enni természetesen kell...és most nincs lehetőség mászkálni és beszerezni a flancos cuccokat, a Lidl-ből kell táplálkozni, mert az van a legközelebb. Nem beszélve arról, hogy a vásárolható termékek is változnak, mikor mi van...Ha éppen kapható tojás, akkor V. bevásárol belőle, mert általában például nincs. Aztán az itthonlét gyakran ihleti az embert főzésre-sütésre...aminek a végén persze nyilván a fogyasztás jön. A lényeg, hogy a témával most is foglalkozni kell, de szerintem most a kulcsfontosságot annak kell kapnia, hogy a testünknek adjuk meg ami kell. A vitaminokat, az energiát,a  folyadékot....a mozgást. Tápláljuk jól, függetlenül a kalóriáktól meg a szénhidrátoktól. 

Éljünk túl, aztán ha elmúlt ez a veszély, akkor lehet megint koplalni, meg ketózni....meg akármit...De most az egészség a legfontosabb, úgy gondolom.


2 comments:

Lazac said...

Nagyon jól gondolod, maximálisan egyet értek minden szavaddal. Igen, most arra kell törekedni, ha meg is fertőződünk, mert valahol ez szerintem egy idő után elkerülhetetlen lesz, akkor a szervezetünk képes legyen legyőzni ezt a francot. Én pl 3 hete nem voltam boltba, így értelemszerűen Brigivel, aki az udvari beszállítóm lett, csak az alap élelmiszereket hozatom most, hogy ne terheljem. Így én is azt főzök most amiből van itthon és azt igyekszem beosztani. Most ez van, ezzel kell zsonglőrködni. És én egyedül vagyok, úgyhogy nekem ez sokkal egyszerűbb mint nektek. Kitartás, eddig is nagyon jól csináltátok.

Alan said...

Köszi a kommentet,kitartást Neked is! :)