Thursday 22 August 2019

Kerékvágás, lencsefasírt

Sokadszor utazzuk át a fél Európát a nyaralásunk során, és én mindig nézem, hol mit, mennyiért lehet kapni. Nagyon dicséretes, hogy az ír piac is képes a megújulásra, hiszen már itt is lehet kapni eritritet például....de azért még nagyon messze vagyunk akár Magyarországtól is e tekintetben. CH csökkentett liszt például egyáltalán nincs. Továbbra is tarol a gluténmentes hiszti, tele vannak az üzletek polcai gluténmentes mindenekkel. De például a xantan gumit beszüntették, pedig kiváló természetes adalék volt....mindegy.

Gondolom a rohanó világ miatt lehet az is, hogy méregdrágán kaphatóak -és nyilván el is adhatóak, hiszen különben nem lennének jelen a piacon- a rettentően "egészséges" fancy joghurtok (alpro és társai)....holott mindössze arról van szó, hogy a cukrot édesítővel helyettesítik benne. Amikor rá voltam állva ezekre a joghurtokra, akkor jöttem rá, hogy a legolcsóbb sima ízesítetlen natúr joghurt a Lidl-ből, megfelelő mennyiségű sodium ciklamáttal ízesítve pont olyan édes, amilyennek lennie kell, és egy löttyintésnyi vanília- vagy kókusz-, vagy mandulaolaj vagy -paszta, -aroma....képes ugyanolyan prémium ízvilágot produkálni, kábé ötödannyiért.

Persze továbbra is vannak olyan cuccok, amik számomra túl drágák ahhoz, hogy kísérletezzek velük...illetve nem is túl drágák...hanem nem éri meg a ráfordított áldozat a megnyert kalóriadeficitet. Pl. shiratake tészta....vagy más, konjak lisztes cucc. Az embernek nemcsak a pénz tengelyen kell egyensúlyoznia, hanem az idő-tengelyen is. Csilliószor volt már nálam is olyan, hogy sok minden étel belefért volna a napomba/keretembe....de nem volt időm/kedvem nekiállni szórakozni például egy cukkinifasírttal...inkább az ember legyint, és nem eszik semmit.

Nyilván itt ez megint egy elcsúszási pont, hiszen ez a dolog úgy is véget érhet, hogy az ember inkább legyint, és eszik egy szendvicset...aztán a sok legyintgetésnek a kudarc a vége. Szóval az sem mindegy, hogy az ember hogyan lusta.

Szóval idén nem gyűjtöttem be semmi extra alapanyagot, szokásommal ellentétben, mindössze két kis zacskó mákot hoztam otthonról, de azt is csak kényelemből, hiszen a lengyel boltokban itt is kapható. Viszont a lányaim isteni új kaját mutattak be: fasírt a vörös lencséből...bizarrul hangzik, de annyira finom lett, hogy rendesen harcolni kellett az utolsóért. És láss csodát: szuperkaja, kalória és CH alig, ellenben relatíve sok protein, és hát ugye nem feldolgozott, természetes étel. Egyetlen hátulütője, hogy pár óráig áztatni kell a lencsét előtte, de annyi baj legyen.

Kép nincs, mert mire lefotóztam volna, elfogyott....de szerintem beépítjük majd a családi kaja-repertoárba. 

5 comments:

Lazac said...

A receptet elkérnéd Karitól vagy Hannától? Tudod itt is vega módon kell főznöm és gyűjtöm az új ötleteket.:) A cukkini fasírt az megy, én zabpehellyel szoktam csinálni, nagyon finom. :)

Ridita said...

A vöröslencsét nem kell áztatni, maximum 10-15 percig, de az is elhagyható. Én Stahl Judit ananászos lencsetálját szoktam elkészíteni belőle, de örülnék, ha feltennéd a fasírt receptjét is.

Alan said...




Íme a recept, hevenyészett fordítással, mert angolul volt az eredeti. Szerintem mindkettőtöknek vannak sokkal jobb, kipróbált receptjei. Hannáék vegánul élnek/étkeznek, és mikor sajnos elég ritkán, de találkozunk, akkor sokszor megdöbbenek, milyen finomságokat csinál...pedig első körben csak a szemem forgattam, hogy hogy lehet főzni hús, tojás, tejtermékek nélkül...de lehet, és sokszor tényleg nagyon finomak ezek a kaják!


• 1 csésze vörös lencse (száraz), 2-3 óráig áztatni
• 1 kisebb hagyma
• 2 gerezd fokhagyma
• kis darab friss gyömbér
• kis kömény (én nem raktam bele)
• fűszerpaprika
• só, bors
• chilli pehely
• olaj
Minden összetevőt berakunk egy chopper-be, miközben felmelegítjük a serpenyőben az olajat. Kb 1 cm mély legyen az olaj a serpenyőben. A masszából kanálnyi mennyiséget az olajba rakunk, és pár percig sütjük, amig nem lesz barna az alsó része. Közepes lángon sütjük. Óvatosan megfordítjuk a fasírtokat, a teteje még puha lehet, vigyázzunk vele. Ropogós barnára sütjük a másik felét is.

Lazac said...

Köszi szépen, ki fogom próbálni :)

Ridita said...

Köszi, én is, habár sajnos a hagymát és a chilipelyhet ki kell hagynom belőle, mert nem bírja a gyomrom.