Sunday 26 April 2020

Érdem

Amióta bringázok, azóta ha autóban ülök, és látok egy biciklist, nyilván más szemmel nézek rá, hiszen pontosan tudom, milyen a nyeregben ülni és tekerni. És gyakran gondolok arra, hogy egy biciklin ülő figura ugyanúgy néz ki akkor is, ha 10 perce indul el otthonról, és akkor is, ha már 100 kilométer mögötte van. Pedig az utóbbi esetben már jó eséllyel fáradt, fájnak térdei, zsibbadt a feneke, kivan a csuklója, satöbbi. (nyilván nem profi versenyzőről beszélek...hanem magamfajta amatőrről).

Szóval a lényeg, hogy optikailag nincs különbség a látvány között. De azért valójában nagyon is sok különbség van. Valahogy az emberek életmódjával és külalakjával is ez a helyzet, legalábbis én úgy látom. Ránézek valakire, akkor nem tudom megmondani róla, hogy azért kövér, mert lusta disznó, és nem törődik azzal, mit, mennyit és mikor eszik/sportol....vagy azért kövér, mert beteg....vagy éppen most fogyott le 50 kilót, és keményen küzd mindennap, hogy ne hízzon vissza, de relatíve még mindig kövérnek látszik.

És fordítva is. Ha látok egy sovány embert, fogalmam sincs arról, vajon azért sovány, mert szénné kardiózza magát és salátán él...vagy egyszerűen ilyen alkat, és két kanállal eszi a cukrot/zsírt mindennap. Pusztán a látványból nem lehet megállapítani, pedig egy ember életében elég hangsúlyos szerepe van annak, hogy milyen életmódot él. Hogy mennyi időt/energiát/pénzt áldoz az életéből arra, hogy egészséges és fitt legyen.

Az ember természetéből adódóan könnyen ítélkezik. És könnyen is méltat. Nagyon gyorsan elismerünk valamit pusztán a látvány, a felszín miatt, és nagyon könnyen el is ítélünk valamit ugyanez alapján. És bele sem gondolunk abba, hogy igazából mi minden lehet a felszín alatt. Talán háborgó vihar, talán világégés utáni depresszió, talán csak a nagy üresség, talán csak az arrogáns, primitív felsőbbrendűség. Bármi lehet.

Igazából csak saját magunk tudjuk megállapítani saját magunkról, hogy mennyire, mire vagyunk érdemesek. Mert mi magunk ismerjük a saját életünket, a tetteinket, a hozzáállásunkat, mi érezzük pontosan, hogy mit teszünk meg és mit nem. Hogy jó-e, elég-e, korrekt-e az, amit teszünk vagy nem teszünk az egészséges életmódunkkal kapcsolatban. Vagy a testképünkkel kapcsolatban. A külvilág csak a felszínt nézi. A látvány alapján ítél, és az érdemhez semmi köze.


1 comment:

Lazac said...

Ez valóban így van. Én azok közé tartozok, akik nem ítélkezősek, talán azért, mert nem vagyok a bőrében, így fogalmam sincs arról, hogy mit csinál és miért olyan, amilyen. De tudom, hogy vannak ilyenek, akik ha ránéznek valakire mindjárt be is skatulyázzák és nem érdekli őket az, hogy mi van mögötte. Pont, ahogy Te is elemzed, hogy számos oka lehet mindennek és ezt nem lehet egy rápillantásra tudni.