Monday 16 March 2015

Gyerünk tovább...

Miért van az, hogy szinte lehetetlen fogyós blogot találni, ami nem inaktív már általában évek óta? Adja magát a válasz: hát azért, mert a fogyás, a súlytartás bizony sokszor fullad kudarcba. És a kudarcot már nem olyan népszerű publikálni.  Annak idején, mikor a blogom nyitva volt, felvetettem egy linkgyűjtemény oldalra, ahol gyakorlatilag jelenleg még az én blogom számít frissnek, ami “csak” cca fél éve inaktív. Merthogy van olyan is, ami már évek óta áll.

Mondjuk az enyém viszont nem is (volt:)) elérhető senki számára. Blogolásom több alkalommal állt le már…Amikor indítottam, valamiért azt gondoltam, sokan fogják követni, és tele voltam közléskényszerrel, és segíteniakarással, és tervekkel. Most, évek múltával már egyrészt lenyugodtam, másrészt persze öregszem is, meg változom is, és máshogy látok dolgokat. Ez nem új, az ember ilyen, így van összerakva.

De az alapkérdések még mindig ott gomolyognak a fejemben: Jó-e, ha az ember blogot vezet az életmódjáról? Ha jó, kinek jó? Nekem jó-e? Szükséges-e? Nem hat-e kontrszelektíven? Mit érhetek el vele másoknál és magamnál? Hogy érdemes vezetni, publikusan, vagy meghívósan? Mi az igazi célja?

A válaszok a fejemben ködösek és bizonytalanok. Azt hiszem, akár lehet jó is, ha valaki életmód blogot vezet. Sőt. Lehet mindenkinek jó. Azoknak is, akik olvassák, mert ötleteket, erőt meríthetnek belőle, vagy akár példát, esetleg ellenpéldát látnak benne. És a blog szerzőjének is lehet jó, mert az ember jobban összeszedi a gondolatait, ha le akarja írni azokat. A szükség már más kérdés….azt hiszem szükségesnek nem szükséges…és hathat kontraszelektíven is, mert adott esetben megölheti a virtuális kapcsolat az igazit. Előfordulhat, hogy valaki azért nem hív fel, vagy ezért nem keres személyesen, mert úgyis tudja, mi van velem, mert olvassa a blogom. Vagy ha találkozunk, csak ő beszél, ugyenezen okból. Hogy mit érhetek el vele? Nos, ezügyben nagyon kellemes, jóleső dolgok vannak, mert tudok olvasókról, akiktől nagyon sok pozitív visszajelzést kaptam (sőt: kapok), és ezek alapján az látszik, hogy van, lehet haszna mások számára. Így tehát a magam számára is :D

A publicitás is jó kérdés. Valahogy mindig azt gondoltam, hogy csak totális nyilvánossággal van értelme vezetni egy ilyen blogot, hiszen máshogy csak egy meghatározott körben lehet társalogni, és kizárnék minden új embert, holott az eredeti cél pont az volt, hogy másoknak segíteni.

Egy nagyon nehéz időszakon vagyok túl, amit nem szeretnék itt részletezni. Történjen azonban bármi ebben az életben….a kerék sosem áll meg. Rendíthetetlenül gurul előre, és vastagon tesz arra, ki mit gondol, vagy él át közben. Úgyhogy némi vívódás után arra jutottam, hogy újra megnyitom/folytatom a blogom, abban a hiszemben, hogy ez sokkal inkább hasznos, mint haszontalan. 

2 comments:

Anonymous said...

Bizony sokkal inkább hasznos, mint haszontalan. :)
Rémlik, hogy írtál anno arról, hogy akár könyv, vagy életmódtábor ... rosszul emlékszem?

Alan said...

Jól emlékszel, egyik sincs a sutba dobva...a könyvet megírtam, most érlelem, jó-e így, stb...de annál is, legfőképpen pedig a másik projektnél alapvetően finanszírozási problémák állnak fent. Köszönöm a kérdést :)