Wednesday 24 April 2013

Energiaegyensúly a kormány szerint

Nejem találta .....ezt. Nem mehetek el mellette szó nélkül. Monspart Sarolta tájfutó és Fekete Krisztina dietetikus neve fémjelzi a munkát, ami véleményem szerint annyi sebből vérzik, hogy abból egy is végzetes, nemhogy mind.

Kezdjük azzal, miféle fastiszoid megközelítés, hogy aszongya anyuka 60 kiló, apuka 100, lánygyerek 40 fiúgyerek 55....a skatulyázás mintapéldája. Persze lehet mondani, hogy kiindulópont, de könyörgöm, miféle beteg ideológia húzódik meg mögötte??

És akkor menjünk tovább: szépen leírják, ki milyen munkát végez el, és mi járhat érte...egy kategórián belül lássuk csak: például a fiúgyerek vonatozik két órát, amiért cserébe megehet egy vékony szelet kalácsot. Ezzel szemben a lánygyerek vasal két és fél órán át, amiért ehet egy túrórudit két deci gyümölcslével. Vagy: fiúgyerek négy órán át játszik a számítógéppel, mellette lánygyerek három órát vásárol a plázában. Kislány egy adag natúr csirkemájat kap, burgonyával és salátával, a kisfiú egy darab kakaós csigát, egy darab joghurttal.

Ehhez hasonló példák vannak. Mondjuk egy átlagos 40 kilós lány az 12 éves. Ritkán vásárolnak három órán át a plázában a 12 évesek...vagy rosszul gondolom? De miféle tevékenységek már ezek? Végig lehet nézni az adott kategóriákat. Apuka órákig kártyázik a barátokkal, anyuka mosogat....Hol vagyunk, az ezerháromszázas években?

És miféle dietetikus adja a nevét az olyan meghatározásokhoz, hogy egy adag? Meg vékony szelet...meg gyümölcslé...?? Az 'adag' meg a 'vékony' nevetséges. Pláne ha energiaegyensúlyról beszélünk...egyensúly, azaz sugall a kifejezés valamiféle pontos mérést...És ugyan hasonlítsunk már össze egy két deci banános Grannini-t meg egy cukormentes szűrt almát...mindkettő gyümölcslé. Hogy lehetnek ilyen dühítően pontatlanok, ilyen begyöpösödöttek, ilyen középkoriak, és ilyen pofátlanok?

Nyilván komoly pénzek cseréltek gazdát e remek munka kapcsán....nem tudok mit mondani többet....


update: a kormányzat gyorsan le is szedte az oldalt....két képet valaki lementett szerencsére:






4 comments:

Lazac said...

na basszus, ezek tényleg nem normálisak...milyen mértékegységek ezek, milyen tevékenységek?
90 kilós nagymama 1 órán át keringőzik? kivel, ha szabad kérdeznem? :D:D itt vihogok...

Alan said...

Ha hallanád, hány kérdést tettük fel egymásnak röhögve...ezek nem normálisak...tényleg :-/

Anonymous said...

Nekem a 60-as évek ugrik be,sajnos nem csak ebben fejlődtünk vissza.
Tibi

Alan said...

:):)