Tuesday 23 April 2013

Atkins

Pusztán kíváncsiságból, de nekimentem - már persze internetesen értve...- az Atkins témákörnek. Tiszta sor, sok információ van róla, tulajdonképpen csak idő kérdése, meg türelem...és csak úgy ömlik az infó...vagy mégsem? Nem feltétlenül könnyű találni érdemi dolgokat.

Nos, Atkins-hez köthető ugye a bűnös szénhidrátra fogott hízás, hiszen gyakorlatilag az ő által javasolt módszer a szénhidrát elhagyása, illetve a minimálisra csökkentése. A fehérjére és a zsírra koncetnrál. Húsok, tojás, halak, sajt, ilyesmi...ezekből aztán bátran akármennyit lehet enni - jön le nagyon sok helyről. Az elmélet nagyjából az, hogy az anyagcsere, miután nem kapja meg a ch-t, kénytelen beindítani a lipolízist, és a zsírt kezdi el égetni. Magyarán fogyni kezd a delikvens.

Többlépcsős a rendszer, először 20gramm ch-t javasol egy nap (a 2-300 helyett), majd mikor elindult a fogyás, akkor hetente napi 5 grammal emelni, mindaddig, amíg a fogyás folyamata megy. Amint megáll, azon a szinten kell tartani a chszintet.

1989 óta a módszer nagy lépésekkel haladt előre, Amerikában. Hírességek is rákaptak, ettől aztán még jobban divatba jött, hiszen Jennifer Aniston, vagy Renée Zellweger neve azért nagyon széles körben ismert. Persze mint minden, ez is több oldalas érme....nekem nem tisztem, feladatom sem a módszer pontos ismertetése, analizálása, se semmi....kedvem, idő, energiám se nagyon van a teljes feltérképéezéshez, de azért érdekelt a dolog, és utánanéztem néhány ténynek.

Kerestem olyat is, aki ezzel a diétával lefogyott, és tartja a súlyát, mondjuk több mint egy éve már. Tehát nem olyat, aki ezzel a diétával és sporttal és kalóriszámolással és életmódváltással.....fogyott le, mert az hogyismondjamcsak..nem annyira reprezentatív. Mert ugye ha valaki nekiáll odafigyelni arra, hogy mit eszik, és elkezd valami sportot aktívan űzni, és megváltoztatja az életmódját/stílusát....az lefogy az Atkins-el, meg anélkül is, ehhez nem fér kétség.

A diéta előnyei legfőképp ott vannak, hogy hát ugye nem kell éhezni, meg számolni a kalóriákat, lehet enni bőségesen húst, zsírt, fehérjét....csupa finomságot. Viszont a gyümölcsök ugrottak, és a kenyérfélék is. Meg minden más. Tény, hogy több millióan elkezdtek fogyni ettől a módszertől. Igaz, van aki azt mondja, hogy ez csak a minden diéta elején fellépő folyadékvesztésből ered, tekintve, hogy a keton a vízzel ürül. Ha valaki elkezdi valaki megszüntetni a ch bevitelt, a glikogénból a szervezet elégeti a "tarcsi-szénhidrit"...ha az is elfogyott, hurrá, éghet a zsír. Ez volna az ún lipolízis, amikoris a szervezet "áttér a zsír-anyagcserére".


Egyesek szerint a zsír feldolgozása során a szervezetben keletkező keton és aceton miatt az ember fáradékonyabb, étvágytalanabb és dekoncentráltabb lesz. És azért fogy tovább, mert ugyan ehetne, de nem kívánja. Ez viszont nem normális tünet, ezért az Atkins diéta félrevezeti a szervezetet, továbbá a sok zsírfogyasztással a szívet és a keringési rendszert indokolatlanul terheli.

Elméletileg a szervezetünk a vér cukorszintjét folyamatosan szabályozza. Ha túl sok ch kerül be, akkor elraktározza, ha túl kevés, elégeti a már elraktározott zsírt. Mindezt alapvetően a hasnyálmirigy irányítja. Inzulinnal csökkenti a cukorszintet, glükagonnal növeli. A zsír lebontása során keletkező keton vízzel ürül ki, maga a ketózis folyamata körül nagyon sok többértelmű utalás van...előfordul, hogy összekeverik a keto-acidózissal, ami egy igen ritka betegség. Maga a ketózis egy teljesen normális, mindenkiben és mindennap végbemenő folyamat. Ha valaki folyamatosan ch-val tömi a szervezetét, akkor persze nem történik ketózis, hiszen nincs szükség zsírbontásra, van bőven bevitt energia, még sok is.

Másik sokat hangoztatott érv, hogy a sok fehérje hazavágja a vesét. Kutatások százai erősítik vagy ezt, vagy azt az oldalt, attól függően, ki volt a megrendelő :) Az egészséges vesék megbirkóznak a sok fehérjével, nem árt nekik. Ezt is lehet olvasni soka helyen, továbbá azt is, hogy az extrém mennyiségű fehérjét fogyasztó body builderek markerei nemhogy nem rosszabbak, de egyenesen jobbak voltak a nagyátlagnál.

Tévhitek, megtámadhatatlan logikai sorok, következtetések, okoskodások, tudományos és nem tudományos okfejtések....elképesztő, mennyi sok információ van. Mindig lényeges, ki számít hitelesnek a témában. Persze mondhatjuk, hogy orvosok, dietetikusok...ők nem tévedhetnek. Pedig dehogynem. Sajnos attól, hogy valaki hivatalosan ért hozzá, még lehet hozzánemértő. Az emberi testben végbemenő folyamatokat nem mind ismeri az orvostudomány tökéletesen, és sok olyan folyamat van, amit ugyan ismernek, de a működési mechanizmusok pontos működését és legfőképp a miértjét....nos, azt már nem. Az agy, a nyirokrendszer....a neuro-endokrin rendszer....ezek éppenhogy az orvostudomány nagy fehér foltjai még, az igazán lényeges kérdésekre nincs egyértelmű válasz

Az mondjuk valószínű, hogy bármely élelmiszer korlátlan fogyasztása nem tesz jót. Vannak tények, olyan tények, amikre felépül mondjuk egy Atkins rendszer, vagy egy Paleolit rendszer. Olyan tények, amikkel nem lehet, nem is érdemes vitába szállni. De a logika mentén mindig ott van a HA....ha nem így lenne, az emberiség nem lenne ilyen csúnyán elhízva.


10 comments:

Lazac said...

Én nem hiszek ezekben a divatos diétákban, szerintem mindegyik egyoldalú...abban hiszek, amit Te csináltál, mert az jó és követhető, ha valakinek van elég elszántsága, kitartása hozzá. Tudom, mert kipróbáltam és sikerrel...ez az egyetlen diéta, ami tényleg jó.

Alan said...

Köszi :)....alapvetően én is, csak érdekel, mi van az ilyen széles körben elterjedt dolgokkal..."annyi ember ugye nem tévedhet" alapon. Hiába, a kognitív énem...:)

Anonymous said...

Szia Alan!

találtál olyat,aki lefogyott és tartotta a súlyát,és beteg sem lett a módszertől?
Üdv Tibi

Alan said...

Szia Tibi,

Nem! Angol nyelvű blogok vannak, de nem vettem a fáradtságot, hogy sokat böngésszek közöttük....inkább marketing-szagúak nekem. Magyar blogot nem találtam...csak a szokásos ötvenkilós nagyon lefogyni akaró tizenhuszonéves kiscsajok "komoly" naplóit...
Az Atkins módszer hátrányaiként aposztrofált szimptómák meg hosszú távon jöhetnek elő, és mivel keringés-, és szívproblémákkal kapcsolatosak, nehéz lehet behatárolni, hogy mitől alakulnak/alakultak ki. Az emberek nagy többsége stresszel, ami szintén kiváltó ok...szóval elég homályos a kép...

Unknown said...

Szia Alan!

Nos,két évvel ezelőtt próbáltam a módszert,kb 4 hónapig. Kellemetlen tünetek jöttek elő,ami a leginkább bosszantó és ijesztő volt számomra,az az elbutulás.ami tetten érhető,mérhető volt (Sudoku).Mellette állandó levertség,már már depresszió. Persze fogyni lehetett vele,na de milyen áron..Rossz lehelet,izzadás,kellemetlen egyéb testi tünetek.
Ha már..valamit mindenképpen megakar vonni az ember,én pont az ellenkezőjében látom a megoldást minden szempontból (ökológia,egészség,lelki tartalmak). Nyers vegán életmód. 80/10/10. Kemény,főleg az elején,de ez a jövő. Csak tudnám az állandó izomgörcseimet megelőzni,amit ez okoz :) Na,egy a lényeg,ragozhatjuk,meg nézegethetjük,amit te csináltál,az működik,csak be kell tartani,következetesen,napról napra...
üdv Tibi

Alan said...

Szia Tibi,

De jó valakitől hallani valami konkrétat a témában! Köszi, hogy megosztod velünk a tapasztalatod....az elbutulás elég durva, de a többi tünet sem túl barátságos...

Abban igazad van, hogy működik, amit csináltam...csakhogy nem elég a lefogyás, de úgy is kell maradni...ez a nehezebb dió. A 80/10/10 a ch/zsír/protein...? És gramm vagy százalék?

Sok helyről sok infó jön, nem könnyű okosnak lenni...de mi legalább próbálkozunk :D

Unknown said...

Kalória %,Nem kifejezetten fogyókúrás program,vagy diéta,hanem vannak,akik e szerint étkeznek, eszerint élnek.Egészségesen és többnyire kirobbanó formában,teljesítménnyel. A melléktermék, hogy soványak,ez zavarja is párukat...
Nem állítom,hogy egyedüli üdvözítő,ráadásul az éghajlatunk sem a legkedvezőbb ehez (bár a mostani időjárás...)De az biztos,hogy fogyni lehet...és tökéletesen igazad van,nem a fogyás (de az is),sokkal inkább a testsúly megtartás okoz nehézségeket.

Alan said...

Szia Tibi, nos, utánanéztem ennek a 811 módszernek...elég sok anyag van fent, és az ember tényleg zavarba jön, mert homlokegyenest egymásnak ellentmondó, amúgy hitelesnek tűnő források állításaival találkozik. Például arról, hogy most jó-e a sok gyümölcs, vagy rossz. Az egyik helyen azt olvasni, hogy rossz, mert a túl sok gyümölcsben lévő fruktózt a szervezet nem tudja keményítővé alakítani, ezért zsírként tárolja. A másik helyen azt mondják, hogy a létező legjobbat adjuk a szervezetünknek, ha kizárólag gyümölcsöt fogyasztunk.
Kellően konzervatív felfogásom azt mondatja velem, hogy az igazság az lehet, hogy mindenki egyedi, és ki kell derítenie, az ő teste mire hogyan reagál, és ahhoz viszonyítva kell kialakítani a számára helyes utat.
A másik meg, hogy én személy szerint sok olyan tagot ismerek, aki bármit, bármennyit ehet, akkor is úgy néz ki, mint egy alultáplált kisiskolás...mindegy hány éves. Ezek a típusú emberek ugyanúgy kampányolhatnak Atkins-el, meg Vegán 811-el, mindkettőben hitelesnek mutathatja magát, hiszen nem kövér....
Ehh...nem könnyű sajnos.

Unknown said...

Köszönöm,hogy foglalkoztál vele,én is úgy gondolom,hogy mindenkinek joga és lehetősége választani,ez csak egy ötlet...

Alan said...

Szerintem ennek a vonalnak is a leginkább vonzó oldala az, hogy ugyan egy irányba, de korlátlan szabadságot ad. Viszont úgy tűnik, a szélsőséges étrendek hosszú távon éppoly haszontalanak lehetnek, amennyire nem tűnnek annak...megkönnyítheti az ember dolgát, ha olyan rendszerhez csatlakozik, ahol feketén-fehéren meg van mondva, hogy ezt lehet nyugodtan, sőt, bármennyit, ezt meg tilos. AZ igazán nehéz az, hogy önállóan és helyesen megszabni mindenből a mértéket, meg a hogyanokat. Ez úgy gondolom, sokkal nehezebb feladat. Sok türelem, kitartás és komoly harci szellem is kell hozzá.