Thursday 7 March 2013

Gonosz cukor

Tele van a net azzal, hogy a kutatás kimutatta, hogy a cukor valójában méreg, és szoros összefüggésben áll a cukorbetegséggel, akár a dohányzás a tüdőrákkal. Nos, mit is mondhatnánk....a cukor sok formában van jelen a földön...én alapvetően úgy vélem, nem a cukor maga a méreg, hanem a mértéktelen fogyasztása az. De ez mindenre igaz, nemcsak a cukorra. Ez egy általánosságban elmondható aranyigazság. Amit tudunk, mindenféle "kutatás" nélkül is.

Nyilván e mögött is, mint a dolgok 99%-a mögött, fogyasztói érdek húzódik meg. A fogyasztó piacnak különféle szegmensei vannak. Ha az adott ágazat okos irányítói a lehető legjobb értékesítési számokat akarják produkálni, nyilván az összes szegmenshez el kell jutni, és mindegyik szekciót úgy motiválni, hogy az a fogyasztás növekedését jelentse. Nyilván a mélyszegénységben tengődő társadalmi réteget kevésbé hozza lázba, ha belefut egy ilyen kutatási eredménybe. De vannak olyanok, akik kellőképpen nyitottak ebbe az irányba, kellőképpen benne vannak a kockázati korban, már ami a cukorbetegséget illeti, és kellőképpen el vannak látva anyagi forrással. Nos ők egy ilyen hír felröppenése után nyilván több steviat, xylyt-et, nyírfacukrot, finomítatlan nádcukrot, és egyéb méregdrága cukorpótlót fognak vásárolni.

Azt hiszem, az én álláspontom ebben a dologban az, hogy a cukor nem ellenség, de tisztában kell lenni azzal, ami, és amit csinál. Ennek fényében kell használni. Emberi fogyasztásra alkalmas, ugyanúgy, mint a jó tokaji aszu. De ahogy az aszuból, úgy a cukorból is megárt a sok.

1 comment:

Lazac said...

Ebben is tökéletesen egyetértek Veled. Mindig kell valami, amit fel lehet fújni és beijeszteni vele az embereket. Közben meg ott van a lényeg, amit írsz. Mértékkel fogyasztva semmi nem ártalmas, csak nem mindegy mi a mérték, kinek egy kávéskanál, kinek egy bögre...ugyebár.:)