Thursday 20 December 2012

"Súlytartók öröme", azaz egy étel, számok nélkül

Ha már az előző postban a lidl-t emlegettem, akkor ki ne maradjon már az aldi sem :):) Én innen szoktam vásárolni azt a fajta csirkemellfilé-csíkokat, amiket meg szoktam sütögetni a salátámba például. Feleségem nem szereti, mert a származási helye Kína...namost ugye az ember igyekszik támogatni a környezetvédelmet meg nem támogatni a gyerekmunkát....úgyhogy ha lehet, kínai csirkét nemigen szoktunk venni. Én azonban nem használok sokat, egy-egy alkalommal 10 deka körül, éshát valljuk meg, a legolcsóbb tiszta csirkemell filé, amit lehet itt kapni, és különösebben dolgozni sem kell vele semmit, továbbá elő is van kezelve, akár felengedés után fogyasztható. (Figyelembe véve a származási helyét és az alakját, itthon csak cíkecík-ként emlegetjük....:))

A kis Circulon serpenyőmet használtam (ha már ennyi márkanevet említek...), természetesen zsiradék nélkül. Először a gombát szeltem fel durvább szeletekre ( van aki durván szereti, pl. én...:-), majd mikor elfőtte a levét, kiszedtem egy tálkába, és a helyére szórtam a nagyobb darabokra vágott sárgarépát. A gombát természetesen sóztam-borsoztam, a répához nem adtam semmit. A répa-rönköcskökéket megpirítottam, majd szintén egy tálba öntöttem. Ezután a csirkecsíkok jöttek. Szintén só, bors, kicsi víz. Amikor ezzel is megvoltam, a fagyasztott borsót vettem elő, kis sóval felengedtem a serpenyőben, és hagytam, hogy vízben, ami a jégből leolvadt, megpárolódjon kicsit.

Egy jénaiba berétegeztem őket, alulra a hús, rá a répa, a borsó, és végül a gomba. Tetejére lehelletnyi reszelt sajtot hintettem, és a sütőben 190 fokon, nagyjából 20 percig sütöttem. Jelentem isteni lett.

Nem számoltam a kalóriákat, hanem egy finom, alapvetően egészséges, felesleges zsíroktól mentes, fehérjében és jó szénhidrátban gazdag ételt szándékoztam készíteni, azokból, ami épp volt itthon. Az elnevezésről: az ihlet egy olyan ételtől jön, amit egy szentendrei kisvendéglőben rendeltünk még az őskorban. A kisvendéglő neve az volt, hogy "Fogadó a három szerzeteshez", az étel neve pedig "Szerzetesek öröme"...sokminden más is volt benne, de a módszer ahogy készül, és az alapanyagok nagyon hasonlóak...

8 comments:

Alan's wife said...

Draga, orulok, hogy sikerult talalnod valami neked passzolot a huto melyen :) akkor ma nem kell arra fura zsomlere fanyalod.. Lol

Alan said...

:):)

Anonymous said...

Nyálcsorgató még ilyen messziről is:) Pedig az illatát sem érzem...

Lazac said...

Jól néz ki a kajád. :) Írtam, hogy már ide is betette a szárnyát a chinese chicken, úgyhogy nincs akadálya egy hasonló finomság összeállításának.:)

Alan said...

Köszi Lazac! :)

Anonymous said...

Ez nagyon jó Alan! Ki is próbálom hamarosan!
Üdv Tibi

Alan said...

Jó étvágyat hozzá :) Üdv!

Alan said...

:) köszi