Tuesday 27 November 2012

Billegés és megint egy kis összhangzattan

Véget ért a három hetes fogyókúrám. Elégedett lehetek, majdnem nyolc kilót adtam le, elérve ezzel a megcélzott tartományt. Ki tudja hanyadszor jöhet tehát az újabb kísérlet a súlymegtartásra. Régebben azt írtam, hogy olyan a helyes életmód, mint egy akkord. Kellenek hozzá a megfelelő összetevők, azaz a megfelelő hangok. Ha egy is közülük hiányzik, nincs meg a kívánt harmónia.

Nos továbbmegyek: Nem egy akkord...inkább egy szimfónia az egész. Sok hangszer, sok szólam, és baromi nehéz megtalálni és összeegyeztetni a hangokat benne. Önmagában az evés is egy nagyon sokrétű dolog, hiszen tudjuk, hogy nemcsakhogy olyanok vannak, mint szénhidrát meg zsír, hanem ezekből is tovább bővül a sor, és vannak jó zsírok, meg rosszak, meg jó szénhidrátok, meg rosszak, és sorolhatnám. Persze. Hiszen nyilván nem ugyanaz a ch van a sárgarépában, meg a csokoládéban....

És akkor még jön az egészhez a mozgás, az anyagcsere,  a tevékenységek...szokások. Ki mikor szokott enni, mikor fekszik, mikor kel, milyen életritmusa van. Hogyan eszik, mennyi folyadékot fogyaszt, mennyit alszik, mennyit stresszel. És akkor ott van a lelki faktor is. Ezer százalékig biztos vagyok abban, hogy az anyagcsere az agyi folyamatok által is bisztergálva van. Biztos vagyok benne, hogy a lelki folyamatok legalább annyira befolyásolják a működését, mint a fizikai jellemzők.

Igen, sokszor az ember billeg, mint rigó a dögön, és nem tudja....dehát végül is egy szimfóniát megírni sem könnyű, hát még eljátszani....annyi hangszernek mind együtt kell szólnia szépen. Nem lehet hamis egy sem. Már ha törekedni akarunk arra, hogy úgy szóljon, ahogy annak szólnia kell.

Nyilván én vagyok a nem normális, de például nálam ez a beviszem-ledolgozom kalória egyenlet rohadtul nem működik. Emlékszem, mikor a heti egyenlegem mínusz 23000 kalória volt. És mindent pontosan mértem számoltam, továbbá a lesportolt kalóriákat sem megsaccoltam, hanem azt az értéket számoltam, amit a gép mutatott. Eredmény: másfél kiló hízás...

Szóval nem könnyű, de nem is lehetetlen. Az eddigi súlytartós időszakom jelenleg úgy fest, hogy kipróbálok ezt-azt, és ha nem úgy alakul, akkor visszarendezem magam a megfelelő tartományba, ez volt most az elmúlt három hétben. Hiszek benne, hogy sikerül fog kialakítani végül egy olyan életmódot, ami ténylegesen úgy működik, ahogyan azt szeretném.

9 comments:

Anonymous said...

Újabb elismerés, kalapemelés.
Ami neked 3 hét alatt megy, az nekem 3 hónapomba telt. Csak remélni tudom, hogy jön újabb ugyanilyen 3 hónap, s az én szimfóniám is tovább íródik :) Nálam a sport egyetlen hangszere sem játszik még. Azt a végére tartogatom, ha esetleg nem lenne már elég ez a diéta.
További kellemes súlytartást! Üdv:
Anonimou

Alan said...

Köszönöm :) És üdv Neked is! :)

Anonymous said...

Szia Alan! "Rigó a dögön" :) Mi a véleményed a káposztalevesről? Próbáltad? Volt valamilyen hatása,ha igen,milyen? Én most ezzel kísérletezem,és nagyon kedvező számomra (még csak 2 nap,-3,5 kg..) Üdv Tibi

Alan said...

Szia Tibi,

A káposztalevest még nem próbáltam, de állítólag működik...a káposzta minden formában hasznunkra válhat, mert nagyon alacsony a kalóriatartalma, és jól meg is dolgoztatja a szervezetet. A két nap alatt -3,5 kg az nagyon durva...lehet kihajtott víz is...ettől függetlenül fel tudja dobni az embert :):) További sok sikert! :)

Anonymous said...

Egy hét alatt 5,5 kg lett a fogyás,most pár nap szintertartás,majd egy újabb 7 napos ciklus jön,mert megtetszett a dolog,nagy fazék leves mellé hol gyümölcs,hol zöldség,hol mindkettő és a végén hús is ehető...és persze,felesleges víz távozott leginkább. Tibi

Alan said...

A leves okos dolog, persze nyilván rántás, habarás, galuska és egyéb nyalánkságok nélkül :) Én általában karfiolt, sárgarépát szoktam odavágni sós-vegetás vízben, és ennyi. Ha féktelenkedni akarok, a másfél liternyi leveshez csapok egy kanál tejfölt, ízlés kérdése. Az biztos, hogy jó sokat lehet enni belőle, és kevés kalória. (De a napi mérlegelésnél vissza tud ütni)

Anonymous said...

Egy fej káposzta,6 db hagyma,rengeteg zeller (csináltam már frissből is,meg gumóból is), 2 db zöld paprika,1/2 kg répa,2 db zöldségleves kocka,egy nagy konzerv paradicsompüré,só,bors.
Minden közepesre összevágva,megy hozzá még 6 liter víz, 10 percig zubog,majd fél órát csendesen forr. Istenien finom,ha van kedved kiszámolhatod a kalóriatartalmát, ez nekem 10 étkezés,de óriási adagokat eszek belőle! Üdv Tibi

Alan said...

Huhh...köszi, jól hangzik :) Még az is lehet, hogy egyszer megfőzöm...bár hat liter víz :D:D Azért az elég harsh...így első hallásra :)

Köszi!

Anonymous said...

Annyi vizet teszel hozzá,hogy ellepje..lehet ez kevesebb is :)T