Monday 8 February 2016

Norbiról....megint

Diszkrét öt évvel ezelőtt írtam már a Norbiról, de csak úgy szőr mentén....akkor azt írtam róla, hogy nem utálom, és nem ír hülyeségeket. Akkor elolvastam az egyik könyvét....

Ma szokásos szobabringán véghezvitt hírböngészésem közepette azt olvastam, hogy egy országos szűrőprogramba óhajtották Norbiékat bevonni, aminek a fitneszguru örömmel is tett-volna- eleget, ámde a Magyar dietetikusok szövetsége felhördült, hogy vagy a Norbi, vagy ők....No ezen felbuzdulva elolvastam Norbinak azt a könyvét, aminek az a címe, hogy " A Nagy Kalóriahazugság".

Vegyes érzelmekkel vagyok tele. Alapvetően bennem van nyilván valamiféle irigység, ami az üzletileg nagyon sikeres és igen jómódban élők felé hömpölyög az üzletileg kevésbé sikeres, és anyagilag nagyobb mértékben korlátozott emberek felől. Ezt persze lehet, sőt, talán kell is ignorálni, hiszen ez csak irigység, ráadásul lehet, hogy talmi, hiszen nem ismerem jelen esetben személyesen Norbit, és az ő cégét, munkáját hátterét....szóval csak azt tudni róla a hozzám hasonló mezei szürke embernek, hogy nagyon sikeres, és nagyon meghatározó személye ennek az életmód-étrend-fitnesz szegmensnek.

Szóval elhatároztam, hogy semleges alapról indulva elolvasom a könyvét, és meglátjuk, hogy milyen impressziók érnek az olvasás során, ill. azt követően.

Alapvetően azt hiszem azt le lehet szögezni, hogy mindenképpen pozitív a hangoztatott cél....sőt, egyenesen nemes. Mármint hogy a lakosság egészsége az, amit legfőképp Norbi javítani akar. Törekvése tehát, hogy a kövérek fogyjanak le, és éljünk egészségesebben, és táplálkozzunk helyesen, és sportoljunk....ezek mind megkérdőjelezhetetlenül pozitív dolgok.

És hogy mi ez a kalóriahazugságos duma? Sajnos elég nehéz kihámozni, hogy pontosan mit is takar ez a fogalom.... Én úgy értelmeztem a könyvben, hogy Norbi azt akarja ezzel mondani, hogy nem ott van a lényeg, hogy a kalóriákat kell számolgatni, hanem hogy nem szabad feldolgozott, finomított szénhidrátokat fogyasztani, mert a gonosz cukor az okozója mindennek. 

Nehéz kibogozni, mert annyira elmerül Norbi a cukorbetegség tüneteiben, típusaiban, lefolyásában, variációiban, szövődményeiben, stb....hogy igazán nincs is megfogalmazva, mit is jelent az, hogy kalóriahazugság.....Tény, hogy pl engem is sokat foglalkoztatott, hogy hogyan, mikor, kik és miért számolták ki, határozták meg, hogy egy embernek mennyi a napi kalóriaszükséglete, mert a fejemben gyakran nem áll össze a kép ezzel kapcsolatban. Én valahogy úgy látom, hogy kétfajta ember van: aki vastagon leszarja, hogy mit és mennyit eszik, és aki nem. Igenám, csakhogy mindkét csoportban vannak kövérek és soványak is, és ettől olyan érthetetlen az egész, mert nem könnyű egységes szabályt találni az anyagcsere folyamatokra. 

Sokan, sokszor előálltak sokféle elmélettel, de egyetemes igazságról én még nem hallottam. Én magam a fogyást intuitíve kezdtem, de később beálltam a kalóriaszámlálók táborába, és még most is ott volnék....Többször tettem kísérletet, hogy ne kelljen számolni, de eddig még nem sikerült olyan egyensúlyt találni, ami úgy működött volna, ahogy én szeretném. Mindezek mellett értem azt, amiről Norbi ír ebben a témában.

Vannak kétségtelenül olyan dolgok, amik egyértelműen nem tetszettek a könyvben, például, hogy

  • populista. (Maga a megjelenés is harsány, bulvárszerű, és tele van olcsó közhelyekkel, továbbá vastag sztereotípiákkal. Szinte minden oldalon szerepel valami gyorséttermi kaja, hamburger, sült krumpli, csirkecomb, vagy épp egy szelet pizza. Szerintem ez annyira közhelyes, hogy unalmas is már. Akárcsak a "rákos sejtek cukorral táplálkoznak" szlogen.) 
  • közönséges ( Nem tudom, miért kell tocsogni a visszataszító részletekben, amik jelemezhetnek egy elhízott embert, vagy egy cukorbetegségben szenvedőt. Mindenki elvégzi a nagydolgát, tudjuk ez a folyamat hogyan működik, de mégsem részletezzük feleslegesen. Nekem a könyben ezek a részek kifejezetten nem tetszettek, nem érzem, hogy szükségesek lettek volna.)
  • logikátlan ( Norbi azzal érvel amellett, hogy a zsír nem hizlal, csak a cukor, hogy a Tour de France-on résztvevőknek sem szalonnát adnak, hogy energiához jussanak, hanem nagy cukortartalmú italokat. Később viszont ő maga fejti ki, hogy minél magasabb egy táplálék glikémiás indexe, annál gyorsabban szívódik fel. A sportolóknak menet közben nyilván minél gyorsabban felszívódó energia kell, tehát szerintem ez nem bizonyít semmit...
  • hiteltelen (Tudjuk, hogy minden statisztika, meg kísérlet olyan teszteredményt mutat, amilyet a kedves megrendelő kíván...pontosabban amiért fizet. Ezzel komolytalan érvelni. Forrásként meg megemlíteni egy Huffington Post-ot...szerintem inkább ciki, mint hiteles.  Nem állítom, hogy nem igaz, amit ír....de a tálalás nekem nagyon hiteltelen.)
  • hipokrita ( Miután levezeti, hogy a finomított cukor az oka mindennek, meg az édességek, a tészták, a lisztek, a csokoládék, stb....ezek után gyárt, és forgalmaz a kakaós csigától kezdve a mogyorókrémmel töltött csokoládéig (WTF) minden ilyesmit. Persze lenmaglisztből, meg nyilván mindenben "csökkentett" szénhidrát van....de az én fejemben akkor sem fér meg egymás mellett az egészség oltárán vívott szent háború, meg a kőkemény üzleti profitvadászat.

Azt nem tudom, hova soroljam, hogy érezhetően nem tudományos nyelvezetű a könyv, érezhetően nem orvos fogalmazta....viszont tetten érhető folyamatosan az olyan kifejezések, terminológiák használata, ami nagyon azt akarja mutatni, hogy tudományos....de így számomra csak inkább olyan tudományoskodónak tűnik....amitől nekem tudományosabbnak hatna, az pl. a források feltüntetése lenne, és a pontosabb fogalmazás. 

Viszont a finomított cukrokat és a finomított szénhidrátokat én is ellenségnek tartom, és végülis akármiért is, de tény, hogy baromi nehéz, vagy egyenesen lehetetlen bizonyos általam gyakran vásárolt termékeknek a cukormentes verzióját beszerezni. Mert nincs. Röhej, hogy nem tudok vásárolni eritritet, stevia-t, hogy egy nyavalyás kókuszlisztért a lábam le kell járni, de az is vicc, hogy miért kerül a cukormentes /pl./ mogyoróvaj háromszor annyiba, mint amennyiben van 5% (!) cukor.....Ez nem koffeinmentes kávé, ahol valamit ki kell vonni a termékből egy plusz eljárással....egyszerűen csak nem raknak bele cukrot....ettől miért kell drágábbnak lennie? Ráadásul ennyivel?

Szóval összességében véve azt mondom, nem ír hülyeséget a pali, de jobban is megírhatta volna. Lehetne kevésbé populista, kevésbé demagóg, kevésbé színpadias, kevésbé drámai, és kevésbé közönséges. Igaz, simán lehet, hogy amiért ez a könyv ilyen lett, amögött sokkal inkább áll a marketing, mint Norbi személyisége....

2 comments:

Anonymous said...

Elég is ennyi nekem ahhoz, hogy ne olvassam el Norbi könyvét. :) Viszont a tiedet szívesen elolvasnám, mintha lett is volna ilyesmiről szó. Régen jártam erre, sok posztról lemaradtam, lesz mit bepótolnom.
Erika

Alan said...

Jajj, de kedves vagy, köszönöm :):) Sok pótolnivaló nem lesz, nem vagyok túl aktív mostanság.....a könyvemet meg megírtam, de csak a fióknak....üdvözlet :)