Wednesday 22 May 2013

...állj...


Pár héttel ezelőtt furán szúrt kicsit az oldalam, de hamar elmúlt, és nem tulajdonítottam túl nagy jelentőséget neki. Azonban tegnap újra megtörtént, és kiderítettem mi lehet az oka. Valószínűleg a túl sok zsírfogyasztás miatt lázadt fel az epém-hasnyálmirigyem....nem mondanám, hogy epegörcsöm volt, mert nem volt nagy erejű a fájdalom, de pontosan a jobb bordaív alatti területen lépett fel, ami teljesen tipikus.

Utánamásztam a neten, és megtudtam, hogy a bevitt zsírra reagálva az epe összehúzódik, és az epefolyadékot az epevezetéken át a patkóbélbe küldi, ahol a gyomrosav által szétdarabolt zsírsejteket tovább bontja. Ha túl sokszor fogjuk munkára az epét, vagy ha esetleg epekő elzárja a folyadék útját, akkor jöhet az epegörcs.

Szóval felismertem a tényt, hogy az epémmel lehetett gond, nyilvánvalóan nem tett jót neki a túl sok zsír. Mindemellett másis történt: Hiába tartottam 100 gramm alatt a napi CH-t, és hiába volt pontosan ugyanolyan a legutóbbi hét karakterisztikája, mint az azt megelőző háromé, dacára a három hét végén regsiztrált fogyásnak, a negyedik héten majdnem az összes kiló visszajött, ami előzőleg lement. Pedig minden ugyanúgy folyt tovább. Bevitt kalóriamennyiség, ledolgozott kalóriamennyiség, bevitt CH mennyiség.

Némi agyalgás után arra a következtetésre jutottam, hogy a testem szerint nincs szükségem fogyásra, ezért mivel nem koplalok, az energiát megkapja, képes kompenzálni a durván lecsökkentett CH-t, és bár nem valami gyorsan, de három hét lepergése után korrigálta magát, és visszafordította az addig kialakult fogyást. Nem tudok másra gondolni....

Jelenleg 95 kiló vgyok. Ha ebből levonom a 12 kilónyi bőrt, amit nem vágattam le magamról (és továbbra sem áll szándékomban), akkor ez 83 kilót jelent igazából. Tovább javítja az arányt, hogy a mellizom-körfogatom 18,5 cm-t nőtt, a bicepsz körfogatom 6,5cm-t nőtt a 75 kilós énemhez képest. Alapul véve a 185 centis magasságomat, a 40 éves koromat, a napi 3-4 óra aktív sportot, azt hiszem nem kell aggódnom, és legfőképpen nem kell rexiákba menekülnöm.

Nem akarok bohóc lenni, és tinédzsernek látszani. Nem akarok olyan lenni, akit hatalmába kerít a táplákozással kapcsolatos mánia. De legfőképpen nem akarom veszélyeztetni az egészségemet. Ez az epeizé megijesztett kicsit, mert ha 200 kilósan nem volt semmi bajom, nehogymár most legyen, amikor végre normális lettem, és jól érzem magam.   

6 comments:

Lazac said...

Majd megtalálod az aranyközéputat és az eredmények Téged igazoltak eddig is.:)

Alan said...

:) Köszi Lazac, ebben bízom én is :)

Eszter said...

Alan, nem biztos, hogy epeholyag- eredetu, sokszor siman csak 'beszorul' egy adag levego a harant vastagbelbe, az ugyanilyet tud csinalni. Meg meg csomo minden mas persze, mindenesetre ha visszater, akkor majd egy hasi ultrahangot csinaltass magadnak.

Alan said...

Eszter, köszi, igazából én is arra gondolok, hogy nem kifejezetten epegörcs volt, hiszen a jelenséget megelőzően semmit sem ettem, hanem bicikliztem...márpedig kifejezetten étkezés után percekkel írják, hogy az ilyesmi fellép. Mindenestre most hoztam néhány szabályt magamnak: a hajnali másfél órás biciklizésem előtt eszem valamit (ma egy fun-size banánt ettem), éhgyomorra sosem iszom többé kávét (minimum egy darab digestive keksz), és minden bringázás után nyújtok...comb-vádli, és húzódzkodás...remélem ezek segítenek elkerülni a továbbiakat...köszönöm a kommentet!

Sz. said...

Szia!

Igazából, valami ilyesmi miatt kérdeztem én is 100gr alatti szénhidrátot.
(Mivel túl vagyok sok befejezetlen, eredménytelen fogyókúrás próbálkozáson, előszedtem én is a jóöreg számolgatós diétát, mikor terhes voltam terhességi cukros lettem, napi 150gr szánhidrátot ehettem, és annyit meg is kellett ennem, a kalóriát nem kellett számolnom, csak annyi volt a kikötés, hogy ne egyek "túl" zsíros dolgokat. És hát hatásos volt, 15 hét alatt 17 kg fogytam, persze bőven volt miből... )
Most 120gr körül vagyok naponta, egy hete csinálom, -2kg, csak nem nagyon bízom magamban mert soha nem volt kitartásom. És hát éhes vagyok, bár gondolom inkább az agyammal van baj, de minden étkezést próbálok "kitömni" hússal sajttal, de így meg a kalória sok :S:S
Szilvi

Alan said...

Szia,

Bizony, a klasszikus megközelítés: kevés CH, de ne túl zsíros!...Ami nem CH-dús, az általában zsíros :-/ A heti két kiló az sok...mondjuk ez egyfelől jó, mert látod, hogy rögtön van siker, másfelől veszélyes, mert ha ez egy új projekt, akkor lehet, hogy ebben még sok a vízvesztés...A 120gr. CH-val biztosan fogyni fogsz, feltéve, ha kordában tartod a kalóriákat. Én úgy tapasztaltam, ilyen szempontból jók lehetnek az éhség megszűntetésére a fehérjében gazdag, zsírszegény cuccok...túró, sajt, csirkemell, ilyesmi. Tény, hogy nincs túl sok ilyen étel, és hamar egyhangúvá válhat az étrend, dehát különben túl szép lenne, ahhoz hogy igaz is legyen, nem? :D:D
Sok sikert és köszönöm a kommentet!