Wednesday 27 February 2013

Kis élelmiszerpiaci kitekintés....

Történt pár hónappal ezelőtt, hogy a lidlpénztáros lengyel csaj, aki valaha a szomszédunk volt, faggatott a fogyásomról...és mikor azt mondtam, hogy ha valaki fogyni akar, ne egyen kenyeret, azt találta mondani, hogy hát ő bizony nem tudna kenyér nélkül meglenni. Én mosolyogva feleltem, hogy dehogynem. Ettől függetlenül tudom, hogy sokan függenek a kenyértől, és nagyon nehezen vannak meg nélküle.

Én nagyon sokáig nem ettem semmilyen kenyeret, aztán óvatosan visszahoztam, de ügyelve arra, hogy minél alacsonyabb kalóriatartalmú legyen, és ha van rá mód, alacsony GI-jű, azaz barna, vagy teljes kiőrlésű. Általában ezek magosak is, én ezt nem annyira csípem, de ez nem fő szempont. Megtaláltam a piacon lévő legalacsonyabb kalóriaértékű kenyeret, az Irwin cég által forgalmazott hétmagos fehérkenyeret....- amit nemsokkal ezután beszüntettek. Annak a kenyérnek 10 dekája százhetvenvalahány kalória volt, ennél soha nem találtam alacsonyabb értékűt. A hagyományos fehér kenyér 240 körül van, a tipikus ír "szódabred" az 209. Egy finomabb rusztikus paraszt-style kenyér simán 280-300/10dkg  értékig is felkúszhat.

Az irwinnek lőttek, maradt nagy ritkán a sodabread, de az nagyon tömör, száraz, nem kifejezetten olyan kenyér, amit az ember jóízűen fogyaszt. Ámde pár nappal ezelőtt mit látnak szemeim az Aldiban: kiszúrtam egy (egyébként gluténmentes) kenyeret, aminek 171/10dkg. kalóriértéke van. Sőt, létezik belőle fehér és multigrain verzió, hasonló értékekkel. És ami még hihetetlenebb: két napra rá a Lidl lánc is behozott egy (szintén gluténmentes) kenyeret, ami gyakorlatilag csontra ugyanaz, igaz, itt nincs fehér verzió, csak a magos. Az áruk is egyformán pofátlanul magas, €1.99 a negyven deka...

De. Annyira nem mindegy, miből készítjük el a szendvicsünket. Ha ezt a kenyeret használom fel, és light kockasajtot kenek rá, meg sovány sonkát, meg uborkaszeleteket, akkor hat szendvicset kihozok 400 kalória körül. Ugyanennyi mennyiségű sima fehér kenyérből, vajjal, szalámival és sajttal elkészítve a hat szendvics 1200 kalória lesz. Az háromszor annyi!

Igaz, nem lehet elmenni amellett, hogy a bekerülési költsége is kábé háromszor annyi mint a normál kategória. Sajnos ezzel nehéz kezdeni valamit. Nem lehetetlen, de nehéz. Az már biztos, hogy ha nem sajnáljuk a pénzt, akkor lényegesen könnyebb sokat enni büntetlenül. Szuper joghurtok, túrókrémek vannak a piacon, ultra light sajtkészítmények, és kenyerek is már....meg extra sovány csirkemellsonkák. Továbbá a zöldség-gyümölcs szekció is szolgálhatja a diétát. csakhogy ezek mind-mind nagyon drágák. Nevetséges, hogy ma 5 darab almát vettem három euróért, és 5 darab körtét 5 euróért. A dinnyém, amit szeretek, két euró darabja, és van, hogy csak 40 dekányi az a rész, ami ehető belőle.

Tény, hogy lehet olcsóbban is gyümölcsöt venni....de az az alma kicsi, éretlen, savanyú. A körte apró és kőkemény. A narancs lutri...ki lehet fogni olcsón, de van hogy az is ehetetlen, aminek fél euró darabja. Van egy élhető középút alma-ügyben, a sweet gala, ami többé-kevésbé hozza a minimum szintet, a kilónkénti két eurós áron. Light sajtkrémből ott van a méregdrága Philadelphia extralight, de kis keresgéléssel meg lehet találni a Lidlben a light kockasajtot, aminek 22 kalória egy cikke, és a 24darabos doboz csak  €1,69....szemben az előbb említettel, aminek a 20dekás dobozkája €2.25.

Szumma szummárum, az eredményes és nem túl költséges bevásárlólista összeállítása sokszor kimerítő feladat, de megéri cicózni vele, mert ha nem foglalkozunk a részletekkel, akkor bizony úgy röpködhetnek a kalóriaezrek naponta, hogy a fal adja a másikat.

8 comments:

Lazac said...

Életemben nem láttam annyi jó light cuccot, mint ott nálatok! Itt ennek szerintem is lenne piaca nálunk, de nagyon gyatrán adják elő a kínálatot. Egyedül a Lidl és az Aldi az, ahol igenis lehet már választékot találni light cuccokból. A többi áruház igen gyengén muzsikál ebből még egyenlőre...

Rajongó said...

Én sütöm a kenyeret, de nem gabonából, hanem őrölt magokból, olyan paleósat. Minimális a ch tartalma, a kalóriája olyan 190 körül van.Szerintem sokkal fontosabb az alacsony szénhidrátszint, mint a kalória.Mióta nem eszek semmilyen lisztet, cukrot, nincs kívánás, nem érzem, hogy bármiről is le kellene mondanom,mert mindennek megtaláltam az alternatíváját paleós változatban. Soha életemben nem ettem ilyen finomakat és változatosan. A súlyom meg csak csökken.Már 33 kiló mínusznál járok, és nem adom fel, mert ez egy életre szól.

Alan said...

Igen, utoljára 2010-ben voltam otthon, és kiakadtam, például a "könnyű és finom" joghurton, ami ha jól emlékszem 110 kalória/10 deka vagy /pot értékű volt. Pedig Mo. nagyobb ország, nagyobb piac lenne....csakhát tudjuk ugye, mi újság...
Köszönöm a kommentet.

Alan said...

33 kiló...! Nagyon nagy eredmény, gratulálok! :) Én abban hiszek, hogy mindenki találja meg azt a fajta étkezést, életmódot, amiben maradéktalanul jól érzi magát. A szénhidrát fontos, hogy ne legyen sok. Én valahogy úgy látom, hogy meg kell teremteni az egyensúlyt. Vannak ételek, amikben egyáltalán nincs szénhidrát....sajtok, tojás, organikus mogyoróvaj....de ezekben meg sajnos a zsírtartalom magas. Ugyanakkor a zöldség-gyümölcs is tömény ch, mégsem egyértelműen kerülendő...
Köszönöm a kommentet.

Anonymous said...

Kedves Rajongó,
Szeretném megkérdezni, milyen magokból sütöd a kenyeret. mert én is sütöm, graham-lisztből és tönkölylisztből, de egy kis változatosságot el tudnék képzelni. :) Ha nem hétpecsétes titok és Alan sem veszi rossz néven, megosztanád a titkát velem? Gratulálok a fogyásodhoz!
Köszönöm,
Anonimo

Kedves Alan, azt vettem észre, hogy egész más vonalon nyomulunk. Nekem a zöldségek hihetetlen kínálata jelenti a változást, a light termékekre szinte rá sem nézek :) Döbbenetes árak vannak felétek, én az alma kilóját 150 Ft-ért veszem, törzsvendég is vagyok a zöldségesben. Ráadásul finom az íze, igaz, elég kicsik.

Alan said...

Kedves Anonimo,

nem veszem rossz néven egyáltalán...amúgy nejem is szokott kenyeret sütni néha, bár tény, hogy nem gyakran. Sokan vagyunk, sok kenyér fogy, nehéz lenne győzni így.

Pár hónapja tudatosan állítottam le a light joghurtokat, túrókrémeket az étrendemből. Azelőtt kifejezetten sok Müller és Weight-watchers készítményt fogyasztottam, továbbá organikus eperjoghurtot is. Ezek nagyon finomak, és nagyon alacsony kalóriaértékűek...de az az igazság, hogy pofátlanul...gusztustalanul sokba kerülnek, és eljött az a pillanat, amikor azt mondtam magamnak, hogy lótúrót....megvagyok nékülük. A gyümölcs-zöldség más tészta. Azok nélkül nem lennék el, és azok természetes ennivalók. A készített cuccokban meg ugye egyfelől a sok adalékanyag, másfelől a cukor...a mai napig nem értem, miért készítik cukorral például a weight-watchers joghurtokat-túrókrémeket. Mondjuk már ennek nincs túlzott jelentősége nálam. A 89 centet konkrétan rablásnak gondolom a 100 grammnyi joghurtért.
Istenem 150 forintos alma...! :):):) Hát sajnos itt ez csak álom. De az is igaz, hogy nem a gyümölcsárak miatt költöztünk ide :)
Köszönöm a kommentet.

Rajongó said...

Kedves Anonymus! Nem tudom, illő-e itt Alan oldalán információt cserélni, de kérted, hát válaszolok. Én semmilyen gabonát nem eszem, mert 90%-ban paleolit táplálkozás szerint étkezem.Zöldség, gyümölcs, hús, és magok adják az étkezés alapját.Amit ebben nem látsz, az nincs, de őrölt magokból (len, szezám, mák, mandula, gesztenye,stb)mindent meg tudsz sütni, ami kenyér és süti.Természetesen a tojás is engedélyezett. Természetesen a régi, megszokott ízeket nem szabad keresni, egy új ízvilágot alakított ki az egész család. Finom és egészséges saját készítésű ételeket fogyasztunk, tele energiával, fogyó és izmos testet kaptunk cserébe.Rengeteg anyagot találsz az interneten.

Anonymous said...

Köszönöm :) Azt hiszem, nagyon hasonlóan étkezhetünk, bár én még soha nem neveztem el, amit csinálok. Egyszerűen csak azt vettem észre, ezekre az ételekre reagál legjobban a szervezetem.