Tuesday 15 September 2015

Stamina kontra stratégia

Ha fogyásról, meg életmódváltásról van szó, óhatatlanul előjön a kitartás, az akaraterő témája. Márminthogy anélkül nem lehet. Úgy képtelenség lefogyni, ha valaki akaratgyenge. Hiszen a változtatáshoz erő kell, meg persze vasakarat....továbbá elszántság, keménység, álhhatatosság, és még bizonyára sokféleképpen ki lehetne fejezni a dolgot. A lefogyás folyamatához minden bizonnyal szükség van erre. Azonban a súlymegtartáshoz, a megváltozott, megjavított életmód fenntartásához vajon mennyire kell keménynek lenni?

Ha most azt mondanám, hogy ultrakeménynek kell lenni, hiszen lefogyottnak maradni még nehezebb, mint lefogyni, akkor lehet, hogy tévednék. Bár írtam ilyet biztosan, és valahol így is gondolom. Az éremnek azonban -mint tudjuk- minimum két oldala biztos van, tehát érdemes szempontot váltani, és más aspektusból is górcső alá venni a témát.

Ha nagyon erősen akarunk valamit, erőlködünk, hogy megcsináljuk, akkor az azt jelenti, hogy nem jön könnyen, vagyis a saját megszokásunk, rutinunk, ösztönünk, egyéniségünk ellen megyünk. Meddig lehet menni előre, illetve hogyan kell menni előre...? Az ember nem hal, de tud úszni. Vagyis ha a víz alatt úszok, akkor eljuthatok A pontból B pontba, de időnként fel kell jönni levegőért, mert különben megfulladok.

Szóval a kitartásos, kemény módszert talán fel kell váltson egy okosabb, néha levegőt engedni vevő, strategikusabb (van ilyen szó egyáltalán...?) rendszer. Mert egy életen át erőlködni biztosan nem jó. Se a testnek, se a léleknek. Amikor életmódváltásról beszélünk, nagyon sokmindenre kell gondolni. Olyan könnyen túl lehet lendülni magán a kifejezésen, hiszen a csapból is ez folyik....azonban az életmódváltás mögött lennie kell egy szemléletváltásnak is, amiről már kevesebbet hallani.

Világnézetet kell annak váltani, aki változni akar. Vagy inkább úgy írom, aki megváltozottnak akar maradni. A gondolkodásmódot kell átváltoztatni. Összeállítani egy portfóliót, ha úgy tetszik. A bróker is ha ügyes, képes olyan portfóliót csinálni, ami ellentmondva a befektetések egyik aranyszabályának, egyszerre lehet biztonságos, növekvő, jövedelmező, és likvid. Mert több részre osztja a tőkét, és úgy állítja össze, hogy a végeredmény szempontjából minden oldalról eredményes legyen a befektetés.

Az életmódváltásba átültetve a dolgot, sokan csak egyre koncentrálnak....mint a fogadó játékos, amikor hall egy fülest, és az összes pénzt feldobja az esélyes lóra. Vagy a befektető a hirtelen meggazdagodás reményében bevásárol egy kockázatos részvényből. Nagyon könnyű elbukni. Az okos befektető több szálon mozog. Az okos életmódváltó is több irányból kell, hogy "táplálkozzon". 

Szükség van a diétára.
Szükség van a mozgásra. 
Szükség van az evésre. 
A zsírra is, a szénhidrátra is. 
A pihenésre is, a töltődésre is. 
A kemény munkára is.

Megint csak azt a konklúziót tudom levonni, hogy ez a dolog nagyon összetett, és nagyon egyedi. nem lehet megúsznia senkinek, hogy analizálja magát, a céljait, a módszereit, és az életét....mert anélkül nem megy. Uff....

No comments: